#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antikoncepce není jen ochranou před otěhotněním, má i další výhody

30. 11. 2016

Většina kontracepčních metod nabízí vedle zabránění nechtěnému početí ještě další výhody, které mají za sebou silnou evidenci v proběhlých studiích a metaanalýzách. Mnoho lékařů, uživatelek či potenciálních uživatelek o nich ale neví. Přinášíme proto přehled benefitů spojených s užíváním kombinované perorální antikoncepce.

Kombinovaná hormonální antikoncepce (COC – combined oral contraception) obsahuje kombinaci estrogenu a progestinu. Její výhody se odvíjejí od mechanismu účinku, tedy od inhibice ovulace a účinku progestinů na endometrium a tkáně reprodukčních orgánů. Přesný mechanismus a etiologie jejích nekontracepčních výhod nejsou sice zcela známy, nicméně dle epidemiologických studií jsou asociace zcela jasné. COC tak hraje roli hned v několika oblastech:

  • Silné menstruační krvácení: Díky většině preparátů je cyklické krvácení slabší intenzity, a je tak snížena pravidelná krevní ztráta.
  • Endometrióza: Kontinuální pooperační užívání COC snižuje rekurenci dysmenorey, redukuje pánevní bolesti a také rekurenci endometriomů.
  • Karcinom endometria: Dlouhodobá data trvale potvrzují fakt, že běžné užívání COC snižuje riziko karcinomu endometria.
  • Karcinom ovaria: I zde působí COC dle dostupných studií jako preventivní faktor.
  • Kolorektální karcinom: Literatura je konzistentní v tvrzení, že užívání COC vede ke snížení rizika vzniku kolorektálního karcinomu, nicméně počet studií na toto téma představuje v porovnání s předchozími dvěma pouze zlomek.
  • Ektopická gravidita: U uživatelek COC je mimoděložní těhotenství méně časté, nejspíše z důvodu snížení rizika pánevního zánětlivého onemocnění.
  • Premenstruační dysforická porucha: Kombinace 20 μg ethinylestradiolu se 3 mg drospirenonu signifikantně snižuje výskyt příznaků premenstruační dysforické poruchy.

(boba)

Zdroj: Bahamondes L., Valeria Bahamondes M., Shulman L. P. Non-contraceptive benefits of hormonal and intrauterine reversible contraceptive methods. Hum Reprod Update 2015 Sep-Oct; 21 (5): 640−651, doi: 10.1093/humupd/dmv023.



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#