#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba rekurentní herpetické infekce: isoprinosin vs. aciklovir

17. 6. 2016

Rekurentní herpetické infekce nadále zůstávají problematicky léčitelným onemocněním nezávisle na lokalitě výsevu. Do terapie se postupně zařazuje také imunomodulačně působící isoprinosin (inosin pranobex). Multicentrická klinická studie porovnala účinnost isoprinosinu a acikloviru v léčbě labiálního a genitálního rekurentního herpetického výsevu.

Randomizované dvojitě zaslepené klinické studie se zúčastnilo 144 pacientů s rekurentním labiálním herpetickým výsevem (RHL) a 144 pacientů s rekurentním genitálním herpetickým infektem (RHG). Pacienti byli náhodně rozděleni do dvou skupin: první skupina byla léčena isoprinosinem (1000 mg 4× denně) a dostávala také aciklovir-placebo, druhá skupina pak byla léčena aciklovirem (200 mg 5× denně) a dostávala také isoprinosin-placebo. Hodnoceno bylo celkové skóre příznaků (total symptom score [TSS]), které sestávalo z hodnocení počtu a velikosti jednotlivých lézí (papul, vezikul, erozí), erytému, pocitu pálení a bolestivosti. 

Hodnocení TSS u skupiny s RHL proběhlo 3. a 7. den léčby a nebyl zjištěn žádný rozdíl mezi oběma skupinami. Ani v hodnocení TSS 3. a 5. den léčby pacientů s RHG nebyl zjištěn významný rozdíl. Účinnost obou léčiv byla obdobná. Při hodnocení výskytu rekurence v krátkodobém intervalu (3 měsíce) byla léčba isoprinosinem úspěšnější, neboť výskyt rekurence v této skupině byl významně nižší (isoprinosin 26,56 % vs. aciklovir 47,62 %; p = 0,015). Incidence hyperurikemie byla vyšší ve skupině s isoprinosinem (10 % vs. 2,92 %; p = 0,017), což bylo možné očekávat, neboť se isoprinosin metabolizuje biochemickou dráhou degradace purinů na kyselinu močovou.

Léčba akutního herpetického výsevu isoprinosinem stejně účinná jako terapie aciklovirem a navíc úspěšnější v prevenci recidiv v následném tříměsíčním období. Je však ještě třeba doplnit výsledky rekurence z dlouhodobého hlediska, aby bylo možné označit isoprinosin jako účinný v dlouhodobé prevenci recidiv herpetických výsevů. Nutností jeho použití zůstává monitorování urikemie. 

(boba)

Zdroj: You Y., Wang L., Li Y. et al. Multicenter randomized study of inosine pranobex versus acyclovir in the treatment of recurrent herpes labialis and recurrent herpes genitalis in Chinese patients. J Dermatol 2015 Jun; 42 (6): 596−601.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie
Nejnovější kurzy
HPV infekce a lidský papilomavirus
Autoři: MUDr. Jiří Dvořák

HPV infekce a kondylomata z pohledu gynekologa a imunologa
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová, MUDr. Michal Mihula

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#