#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Herpes zoster a sekundární buněčný imunodeficit – imunomodulační terapie

10. 3. 2018

Předkládaná kazuistika popisuje léčbu pacientky s akutním výsevem herpes zoster, u které byl zjištěn sekundární buněčný imunodeficit.

Úvod

Pásový opar (herpes zoster) je velmi nepříjemné onemocnění projevující se obvykle jednostranným výsevem herpetických puchýřků. Vzniká většinou reaktivací latentního viru varicella zoster, který bezpříznakově perzistuje v nervových gangliích osob, jež prodělaly plané neštovice. Virus se obvykle reaktivuje při snížené imunitě.

Anamnéza

Pacientka (32 let, nekuřačka, bez jakékoliv terapie) byla přijata v ambulanci alergologie a imunologie v Kroměříži na konci zimy 2016 pro herpetický výsev. Od dětství trpěla častými respiračními a močovými infekcemi, v dospělosti i recidivujícími gynekologickými záněty. V posledních letech také trpí trvalým stresem v rodině a zaměstnání a zaznamenala spolu s opakovanými virovými i bakteriálními záněty dýchacích cest rovněž stavy únavy až úplné vyčerpanosti.

Diagnostika

Pacientka si stěžovala na prodromální bolest v posledním dni před výsevem vyrážky, prodromy typu palčivé bolesti, svědění či brnění v pravém třísle, na pravé hýždi a v krajině bederní a křížové. Klinicky byla nalezena herpetiformně uspořádaná vezikula v oblasti dermatomu postiženého nervu v pravé gluteální krajině. Puchýřky byly zachyceny ještě s čirým obsahem, bez zákalu či vytvořených krust. Sérologické vyšetření prokázalo vzestup titrů protilátek proti viru varicella zoster nad referenční meze.

Imunologické vyšetření ukázalo sekundární buněčný imunodeficit (pokles absolutního počtu CD4+ a poměru CD4+/CD8+ buněk pod dolní hranici referenční meze). Protilátková a humorální imunita byla v normě.

Terapeutický postup

Bolest byla léčena několik dní slabým opioidem tramadolem a následně nesteroidními antirevmatiky dle potřeby. Kožní výsev byl zaléčen zinkovým olejem a zinkovou pastou v tenké vrstvě a dále vysušujícími alkoholovými roztoky, až došlo k úplnému zahojení.

V úvodu terapie byl nasazen inosin pranobex (Isoprinosine) jako imunomodulans a virostatikum. Úvodní dávka činila 2 tbl. 4× denně po dobu 5 dní, následně 2 tbl. 2× denně dalších 5 dní (1 tableta obsahuje 500 mg účinné látky). Vzhledem k symptomatologii chronického únavového syndromu pacientka dále užívala 1 tbl. 2× denně následující 3 měsíce. Léčba tímto přípravkem byla ze strany nemocné dobře tolerována. Na jaře byla k terapii přidána také nespecifická imunomodulace bakteriálním lyzátem.

Výsledek léčby a další sledování

Kontrolní laboratorní imunologické vyšetření ukázalo normalizaci parametrů subpopulací CD4+ TH lymfocytů a poměru CD4+/CD8+. Výsev pásového oparu se neopakoval a nedošlo ani k rozvoji postherpetické neuralgie. Poklesl i počet respiračních infekcí, pacientka byla v letním období prakticky bez příznaků. Zlepšil se také subjektivní psychický stav, zejména s ohledem na únavu. Pacientka je vitální, spokojená se zlepšením celkové fyzické i psychické kondice, pokračuje v dlouhodobém užívání inosin pranobexu (1 tbl. denně) a každé 3 měsíce dochází na kontroly v imunologické ambulanci.

(este)

Zdroj: Blaťák L. Herpes zoster a sekundární buněčný imunodeficit u mladé ženy. Kazuistiky v alergologii, pneumologii a ORL 2017; 14 (MS1): 21–22.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Neonatologie Otorinolaryngologie Pediatrie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
HPV infekce a lidský papilomavirus
Autoři: MUDr. Jiří Dvořák

HPV infekce a kondylomata z pohledu gynekologa a imunologa
Autoři: MUDr. Zuzana Humlová, MUDr. Michal Mihula

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#