#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Karel Pavelka, CSc.


Authors: MUDr. Olejárová Marta
Published in: Čes. Revmatol., 30, 2022, No. 1, p. 8.
Category: Gallery of Czech Rheumatology


Dne 9. května 2022 uplyne 100 let od narození revmatologa MUDr. Karla Pavelky, CSc., dlouholetého člena České revmatologické společnosti a pracovníka Revmatologického ústavu. Dr. Pavelka pocházel z lékařské rodiny, což jistě přispělo k jeho budoucí profesní kariéře. Cesta k revmatologii však nebyla v tehdejších pohnutých letech jednoduchá.

Dr. Pavelka po maturitě na klasickém gymnáziu pracoval v lékárně, kde získal i profesní kvalifikaci. Hned po skončení války byl přijat ke studiu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kterou dokončil v roce 1950. Jako politicky nespolehlivý strávil vojenskou službu u PTP (černých baronů). Po návratu z vojny dostal umístěnku jako závodní lékař cementárny Beroun. Díky vlastní píli se však propracoval na interní oddělení v Berouně, kde již končil jako zástupce primáře Interního oddělení v Berouně a Hořovicích. Věnoval se nejprve interně, pracoval v nemocnici v Berouně, kde se stal zástupcem primáře.

Rozhodující okamžik jeho života nastal v roce 1955, kdy úspěšně absolvoval konkurz do nově vzniklého Výzkumného ústavu chorob revmatických v Praze, kde strávil celou svou další pracovní kariéru. Byl jedním z přímých žáků zakladatele ústavu prof. F. Lenocha. Během prvních let působení v ústavu obhájil MUDr. Pavelka vědecký titul kandidáta lékařských věd (CSc.) a dále se věnoval klinické i experimentální revmatologii. Mezi jeho užší zájmy patřila klinická farmakologie, pracoval na problematice nesteroidních antirevmatik, metodologii jejich zkoušení a jejich nežádoucím účinkům. Během tří dlouhodobých studijních pobytů v předních švýcarských výzkumných pracovištích se věnoval i experimentální práci a z tohoto období pocházejí i jeho nejčastěji citované práce. Zajímala ho též sarkoidóza a krystalové artropatie, zejména chondrokalcinóza.

Za svou profesní kariéru uveřejnil více než 300 vědeckých prací, přednášel na mezinárodních a evropských kongresech, věnoval se též pedagogické činnosti. Vyučoval pregraduální revmatologii na lékařských fakultách, postgraduální revmatologii v rámci Institutu pro vzdělávání lékařů a farmaceutů a revmatologii pro střední zdravotnický personál. Možnosti udělení akademických titulů, jejichž kritéria bohatě splňoval, však po roce 1989 nevyužil.

Dr. Pavelka byl aktivním členem České revmatologické společnosti, stal se jejím čestným členem a získal i ocenění České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně v podobě pamětní medaile.

Dr. Pavelka měl pověst vzdělaného, avšak skromného člověka, společenského, se smyslem pro humor. A že byl stromem, od kterého jablko nepadlo daleko, není třeba připomínat.

Čest jeho památce.


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#