#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Education of patients with rheumatic diseases using methotrexate – a manual for nurses


Authors: Melicharová Jana
Authors‘ workplace: Revmatologický ústav Praha
Published in: Čes. Revmatol., 30, 2022, No. 1, p. 28-33.
Category: Education

Overview

Edukace pacientů je při léčbě methotrexátem (MTX) obzvláště důležitým momentem, který může významně ovlivnit celý průběh jeho užívání či aplikace. Předpokladem úspěšné edukace je dostatečný časový prostor. Celý proces může ulehčit pomocný edukační materiál, vytvořený podle určitých kritérií. V některých evropských zemích již existují národní standardy k užívání MTX a vyškolené tzv. edukační sestry, které se věnují pouze této činnosti. Edukace zahrnuje zhodnocení vzdělávacích potřeb pacienta, způsob učení a připravenosti k samotnému učení.

Edukace pacientů je v současnosti uznávána jako nedílná součást kvality poskytovaných zdravotních služeb, na níž se podílejí i zdravotní sestry, jak je zdůrazněno v doporučeních EULAR z roku 2018. Edukovaný pacient má zpravidla aktivnější přístup k onemocnění a celé jeho léčbě.

Cílem tohoto článku je zdůraznit význam edukace u pacientů užívajících MTX v perorální i parenterální formě podání, včetně snížení rizika chybovosti v dávkování. Dále pak informovat o možných nežádoucích účincích a jejich včasném rozpoznání. Náležitá edukace pacienta může eliminovat riziko náhodného předávkování. Díky ní lze předejít úplnému vysazení MTX v důsledku intoxikace.


Labels
Dermatology & STDs Paediatric rheumatology Rheumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#