#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tolerabilita venlafaxinu, paroxetinu a amitriptylinu v léčbě depresivní poruchy

8. 10. 2015

Nežádoucí účinky se u jednotlivých antidepresiv liší co do typu, intenzity a frekvence výskytu. Pro tricyklická antidepresiva jsou typické kardiovaskulární a anticholinergní nežádoucí účinky, preparáty z řady SSRI jsou známé svými negativními účinky spojenými se zažívacím systémem nebo majícími vliv na sexuální funkce. Nepravidelnost v užívání léku či jeho úplné vysazení z důvodu přítomných nežádoucích účinků není vzácností. Srovnáním výskytu nežádoucích účinků při terapii venlafaxinem, paroxetinem a amitriptylinem se zabývala nedávno publikovaná studie autorky z Bosny a Hercegoviny.

Studie se zúčastnilo 90 pacientů ve věku od 18 do 65 let, kteří byli léčeni pro depresi, konkrétně těžkou depresivní epizodu bez psychotických příznaků (F32.2 dle klasifikace MKN). 30 jedinců bylo léčeno amitriptylinem v dávce 75–250 mg denně, 30 nemocných užívalo paroxetin v dávce 20–40 mg denně a poslední skupinu tvořilo 30 pacientů léčených venlafaxinem v dávce 75–300 mg denně. Testování se zaměřením na přítomnost nežádoucích účinků proběhlo na počátku léčby a dále po 30 dnech, 12 týdnech a 6 měsících terapie.

Po měsíci terapie byl výskyt nežádoucích účinků mírně vyšší ve skupině nemocných léčených paroxetinem v porovnání se zbylými dvěma skupinami, mezi nimiž byl výskyt nežádoucích účinků srovnatelný. Obdobné rozdíly pak byly pozorovány také po 3 a 6 měsících léčby. U většiny pacientů se nevyskytl žádný závažný nežádoucí účinek.

Profil nežádoucích účinků, který může nepříznivě ovlivnit průběh léčby a pacientovu spolupráci, představuje důležitý aspekt výběru vhodného antidepresiva. Užívané léky by měly pokud možno co nejméně nepříznivě ovlivnit kvalitu života nemocného. V této studii představovaly amitriptylin a venlafaxin efektivní terapii s menším nežádoucím účinkem na kvalitu života.

(veri)

Zdroj: Miskovic M. Comparison of tolerance of venlafaxine, paroxetine and amitriptyline in depression therapy. Med Arch 2015 Apr; 69 (2): 107–109.



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#