#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové poznatky o využití escitalopramu v léčbě specifických skupin nemocných

15. 4. 2016

Escitalopram je s úspěchem užíván v terapii depresivních a úzkostných poruch. Aktuálními poznatky o jeho využití u specifických skupin nemocných, konkrétně somaticky nemocných, seniorů a žen v menopauze, se zabývá článek prof. Jiřího Horáčka, který byl publikován v časopisu Psychiatrie pro praxi.

Escitalopram u somaticky nemocných

Podle výsledků studií může být terapie escitalopramem u nemocných s afektivními poruchami spojená se zmírněním bolesti a somatických obtíží. Například zlepšení schopnosti kontrolovat příznaky bronchiálního astmatu u takto nemocných podle současných poznatků koreluje se subjektivním zlepšením depresivní symptomatiky.

Nedávno provedené studie rovněž prokázaly, že escitalopram v porovnání s placebem snižuje výskyt deprese u nemocných po akutním koronárním syndromu. Tito pacienti jsou navíc v léčbě vysoce spolupracující. U depresivních žen s karcinomem prsu léčených escitalopramem dochází podle studie z roku 2012 ke zlepšení nálady již po prvním týdnu léčby a po 12 týdnech dosáhne remise 45,1 % z nich (pokles hodnot na Hamiltonově škále deprese [HAMD] o 50 % a více), resp. 30,6 % (HAMD < 7).

Escitalopram u starších pacientů

Escitalopram je s výhodou používán také u depresivních seniorů, a to díky svému příznivému profilu nežádoucích účinků a lékových interakcí. Studie prokázaly dobrou tolerabilitu v této věkové skupině a výskyt nežádoucích účinků u 10−13 % takto léčených seniorů. Vzhledem k tomu, že escitalopram neovlivňuje aktivitu cytochromu P450 a je metabolizován hned třemi paralelními izoenzymy tohoto systému, je vhodný rovněž v případech polypragmazie, která se u starších jedinců nezřídka vyskytuje.

Escitalopram u menopauzálních žen

Placebem kontrolovaná studie z roku 2012 prokázala pozitivní vliv escitalopramu na vazomotorické příznaky (lidově „návaly“), specifické bolestivé příznaky i celkovou kvalitu života žen v menopauze. Další studie ze stejného roku poukázala na výskyt recidivy u jedné třetiny žen, které ukončily původně úspěšnou léčbu.

(veri)

Zdroj: Horáček J. Escitalopram: nové klinické poznatky. Psychiatrie pro praxi 2013; 14 (1): 22–25.

 



Štítky
Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
Depresivní porucha a zánětlivé procesy
Autoři: MUDr. Juraj Tkáč

Deprese u dětí a adolescentů
Autoři: MUDr. Vlastimil Nesnídal

Depresivní porucha v gerontopsychiatrii
Autoři: doc. MUDr. Martina Zvěřová, Ph.D.

Diagnostika a léčba deprese pro ambulantní praxi
Autoři: MUDr. Jan Hubeňák, Ph.D

Kombinace antidepresiv
Autoři: Prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Deprese v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. Radim Kubínek

Úzkostné poruchy
Autoři: MUDr. Miroslav Sekot

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#