#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PCR-multiplex systém pro analýzu Y chromosomálních mikrosatelitních polymorfismů DYS449, DYS456, DYS458 a DYS464


PCR-Multiplex System for Analysis of Y-Chromosomal Microsatellite Polymorphisms DYS449, DYS456, DYS458, and DYS464

DNA profiling – inclusive sex determination – with microsatellite markers is currently a commonly used genetic method of studying humans. An efficient technique of producing the genetic data is amplification of multiple microsatellites in a single PCR reaction. Here we introduce a novel PCRmultiplex system for analysis of four polymorphic Y-STRs. Specifically, these are DYS449, DYS456, DYS458, and DYS464. These loci were chosen because of their reported high diversity in Euroamerican population (10), as well as their absence in the commercial analytical kits at the time of beginning of this study. Our objective was to design this PCR-multiplex for use of fragmentation analysis by electrophoresing samples on a capillary semi-automated genetic analyzer applying only one fluorescent dye. The PCR system we propose, may be notably used in fields such as forensic and human population genetics.

Key words:
Y-STR – NRY – Y chromosome – PCR-multiplex


Autoři: Ehler E.ihash2 1,2 1,2;  I. Mazura 1,2
Působiště autorů: Katedra antropologie a genetiky člověka Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Praha 1;  Evropské centrum pro medicínskou informatiku statistiku a epidemiologii-EuroMISE centrum 2
Vyšlo v časopise: Soud Lék., 51, 2006, No. 2, p. 30-34

Souhrn

DNA profilování – včetně určování pohlaví jedince – za pomoci mikrosatelitních markerů je v současnosti běžně užívaná genetická metoda studia člověka. Efektivní technikou produkující genetické údaje je amplifikace několika mikrosatelitních lokusů v jedné PCR reakci. Na tomto místě prezentujeme PCR-multiplex systém pro analýzu čtyř Y-STR polymorfních míst. Jedná se o DYS449, DYS456, DYS458 a DYS464. Tyto lokusy jsme vybrali s ohledem na jejich dokumentovanou vysokou diverzitu v euroamerické populaci (10) a s ohledem na jejich absenci v komerčně dostupných analytických soupravách. Celý PCR-multiplex systém je designován pro fragmentační analýzu metodou kapilárové elektroforézy na semi-automatickém genetickém analyzátoru za použití značení pouze jednou fluorescentní barvou. Hlavními oblastmi využití těchto polymorfismů by měly být forenzní a lidská populační genetika.

Klíčová slova:
Y-STR – NRY – chromosom Y – PCR-multiplex


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#