#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pankreatologický klub a profesor Dítě


Autoři: J. Bureš
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2023, roč. 102, č. 3, s. 142.
Kategorie: Zpráva

V roce 1965 byl v Londýně založen Evropský pankreatologický klub (EPC). Jedním ze zakladatelů a členem prvního evropského výboru byl prof. Herfort (zakladatel moderní české pankreatologie). Prof. Herfort byl také prezidentem evropského pankreatologického kongresu v Praze (1968).

Česká pankreatologie měla a má to velké štěstí, dá- -li se to tak pomyslně označit, že v průběhu času v jejím čele vždy stály významné osobnosti, které určovaly vysoký standard klinické medicíny, zaváděly do praxe nové diagnostické a terapeutické metody, byly motory výzkumu a garantovaly též nezbytný akademický rozměr. Kromě již zmíněného prof. Herforta to v novodobé historii byli, resp. jsou především prof. Frič, prof. Bartoš, prof. Kojecký, prof. Fixa, prof. Krška, prof. Zavoral, prof. Ryska, prof. Kala, prof. Skalický, prof. Saudek, prof. Gürlich, prof. Špičák, prof. Šnajdauf nebo prof. Neoral, abychom uvedli alespoň některé z nich. Mezi přední české osobnosti evropského formátu nepochybně patří prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.

Prof. Dítě se věnoval pankreatologii v celém rozsahu, ať už se jednalo o vyšetřování exokrinní funkce pankreatu, ERCP (metodu zavedl v Hradci Králové v roce 1980 u dospělých a 1982 u dětí), léčbu chronické pankreatitidy nebo prioritní výzkum autoimunitní pankreatitidy. Jako první v České republice provedl papilotomii pankreatického vývodu a jeho drenáž (1982). Byl a je velmi aktivní i na mezinárodním poli. V roce 2012 byl, coby prezident EPC, pořadatelem evropského pankreatologického kongresu v Praze. Ve stejném období (2010−2012) byl i prezidentem EAGEN (European Association for Gastroenterology, Endoscopy and Nutrition). Obdivuhodné je také vědecké dílo prof. Dítěte. Z dlouhého výčtu je třeba připomenout alespoň prioritní práci srovnávající endoskopickou a chirurgickou léčbu chronické pankreatitidy (Endoscopy 2003;35(7):553−558). Svoji neobyčejnou cestu završil v loňském roce slavnostní přednáškou − Non-alcoholic fatty pancreatic disease − na evropském pankreatologickém kongresu v Kyjevě, kde obdržel i prestižní cenu „EPC Live Award“ za rozvoj pankreatologie na mezinárodním poli.

Prof. Dítě spolu se svými spolupracovníky v Hradci Králové založil a každoročně pořádal oblíbený Hradecký pankreatologický den (poprvé v roce 1982), který pak před 22 lety přetransformoval v celostátní Pankreatologický den, pořádaný již v Brně. V roce 1995 prof. Dítě založil Český pankreatologický klub. Ten se stal členem EPC a pracovní skupinou České gastroenterologické společnosti. Po celé období jeho existence až do současnosti prof. Dítě byl a je motorem všech jeho aktivit, od výzkumných přes klinické až po organizační a vzdělávací.

Na jubilejním XX. pankreatologickém dnu v Brně předal prof. Dítě pomyslnou štafetu vedení klubu. Za jeho mimořádnou práci pro českou a evropskou pankreatologii patří prof. Dítěti mimořádný obdiv a velké poděkování. Novým předsedou Českého pankreatologického klubu – pracovní skupiny ČGS – je od června 2022 doc. Martin Loveček (I. chirurgická klinika LF UP a FN Olomouc).

Před Českým pankreatologickým klubem nyní stojí nové výzvy a nové úkoly. Mezi hlavní patří především screening a diagnostika karcinomu pankreatu v časném stadiu onemocnění. Karcinom pankreatu patří mezi malignity s nejhorší prognózou a v roce 2030 bude pravděpodobně třetí nejčastější příčinou úmrtí na maligní choroby.

Zájemce o bližší historii Českého pankreatologického klubu je možno odkázat na text „O pracovní skupině – Český pankreatologický klub v roce 2019“, dostupný v archivu aktualit (https://www.cgs-cls.cz/cpk-pracovni- skupina/).

prof. Jan Bureš

ÚVN Praha

květen 2023


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#