#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EUMASS (European Union of Medicine in Assurance and Social Security)


Vyšlo v časopise: Reviz. posud. Lék., 26, 2023, č. 1-2, s. 54-55
Kategorie: Aktuality

je organizace, reprezentující na mezinárodní úrovni lékaře sociálního zabezpečení a pojištění1.


Organizace EUMASS byla založena v belgickém Leuvenu v roce 1972 asociacemi zastřešujícími posudkové a revizní lékařství států Belgie, Francie, Německa, Itálie, Lucemburska a Nizozemska. K těmto zakládajícím zemím se v průběhu let připojily další země, a to konkrétně Rakousko, Bosna, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Finsko, Řecko, Island, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Švýcarsko a Spojené království Velké Británie a Severního Irska.

EUMASS má nepostradatelný význam pro výměnu zkušeností v posudkovém a revizním lékařství, porovnání praxí jednotlivých zemí, udržení kontinuálního vývoje v medicíně. Zkušenosti získané na platformě EUMASS se využívají pro koncepční, řídící i metodickou činnost v lékařské posudkové službě resortu MPSV ČR. V září 2022 oslavila organizace EUMASS 50 let své existence. V průběhu půl století se postupně tato organizace vyvíjela, rozrůstala se jak počtem států, tak i organizačně, vznikaly různé pracovní skupiny, výbory a rady. Nyní má EUMASS 23 členských států, každý stát má 2 reprezentanty – tj. instituce, které zastřešují posudkové či revizní lékaře v daném státě. EUMASS se neomezuje jen na státy EU, členy jsou zde i jiné evropské země jako např. Island, Norko či Švýcarsko. Inspirace pro vývoj v posudkovém lékařství se hledá i za hranicemi Evropy. Spolupráce probíhala s Austrálií, Izraelem i USA. Právě ve spolupráci s americkým Social Security Administration, National Institutes of Health (NIH) a Boston University se vyvíjí systém sebehodnocení s využitím sofistikovaného počítačového algoritmu pro hodnocení funkčních dopadů zdravotního stavu do pracovní schopnosti.

Česká republika má v EUMASS dva zástupce – MPSV ČR a ČSSZ.

MPSV ČR bylo členem této organizace od roku 1999 do roku 2019. Během dlouhodobé spolupráce se v Praze konaly nejen zasedání Rady EUMASS, ale i odborné akce, konference, minisympózia, workshopy, a to i za účasti zástupců Evropské komise. Různých akcí se také zúčastňovali zástupci organizací osob se zdravotním postižením, i zainteresovaní politici. Spolupráce s EUMASS měla pro MPSV ČR významný pozitivní dopad na vývoj koncepčních a strategických prací, a taktéž na samotné řízení lékařské posudkové služby v ČR, ať již v metodické oblasti, organizační, vzdělávací atd.

MPSV ČR svoje členství v EUMASS obnovilo v září 2022. Ministr práce a sociálních věcí Ing. Marian Jurečka nominoval jako zástupce ministerstva v této organizaci MUDr. JUDr. Helenu Štaňkovou.

Nejvyšším orgánem EUMASS je Rada EUMASS, ta se schází pravidelně 3krát ročně v jednotlivých členských zemích. V roce 2015 se konalo zasedání Rady EUMASS v Praze. Další zasedání Rady EUMASS v Praze se bude konat v září 2024.

V rámci organizace jsou vytvořeny pracovní skupiny a výbory pro jednotlivé problematiky v posudkovém a revizním lékařství. Jedná se např. o následující oblasti:

  • využití MKF v posudkovém lékařství,
  • etické aspekty posuzování,
  • organizace posudkového a revizního lékařství v jednotlivých zemích,
  • sjednocení posudkové a revizní terminologie v jednotlivých zemích,
  • multidisciplinarita v procesu posuzování zdravotního stavu,
  • využití umělé inteligence,
  • elektronizace v posudkovém a revizním lékařství, a další.

Každé dva roky se koná kongres EUMASS, který je zaměřen na aktuality a inovace v posudkovém a revizním lékařství. Za dobu 50 let existence této organizace se již konalo 23 kongresů. Jeden z nich se konal i v Praze, a to v roce 2008. Ani pandemie covid-19 nezastavila EUMASS, sice se doufalo, že kongres ve švýcarské Basileji v roce 2020 se bude konat jako vždy fyzicky, avšak z důvodu epidemiologické situace se nakonec kongres konal o rok později on-line.

V roce 2023, konkrétně ve dnech 28.–30. září, se bude konat 24. Kongres EUMASS. Pro tento rok bylo vybráno místo konání Štrasburk (Francie).

Mezi hlavní témata 24. kongresu EUMASS patří:

  • Dočasná pracovní neschopnost (rozhodnutí, guideliny, kvalita posuzování)
  • Rehabilitace a návrat do pracovního procesu (posuzování, metody, role zaměstnavatele)
  • Posuzování pracovní schopnosti (guideliny, posudková kritéria)
  • Vzdělávání v posudkovém a revizním lékařství (současná curricula, předgraduální a postgraduální vzdělávání, následné vzdělávání, požadavky na teoretické a praktické zkušenosti, posuzování)
  • Interakce mezi zdravotní a sociální péči (zdravotně-sociální pomezí, monitorování zdravotní péče, spolupráce s poskytovateli zdravotních služeb)
  • Etika v posudkovém a revizním lékařství
  • Vliv změn v legislativě na posudkové a revizní lékařství
  • Sociální a demografické změny a jejich odraz v posudkovém a revizním lékařství (stárnutí populace, osoby se zdravotním postižením, migrace, klimatické změny, pracovní a ekonomická migrace)
  • Infomační technologie, robotika, umělá inteligence (E-health, big data, automatizace posuzování)
  • Změny nastavení posuzování zdravotního stavu v posudkovém lékařství (důraz na multidisciplinární posouzení – výhody, nároky, zapojení praktických lékařů a jejich spolupráce s minitýmem, popř. další možná řešení úbytku posudkových lékařů)
  • Posuzování zdravotního stavu v různých zemích EU, komparace, společné cíle
  • Posuzování postcovidových pacientů/žadatelů (post-akutní stavy, Long Covid, pacienti s horší dostupností zdravotní péče)

Na konci kongresu se ustanovuje nové představenstvo EUMASS (prezident, viceprezident, tajemník, pokladník, dva členové „general members“). Při zasedání Rady konajícím se před termínem konání kongresu EUMASS se konají volby do nového představenstva. To pak přebírá funkci od „starého“ představenstva oficiálně na konci kongresu EUMASS.

Dne 3. 6. 2023 v rámci zasedání Rady EUMASS v německém Düsseldorfu se konaly volby nového představenstva. Konkurence letos byla veliká, kromě stávajících členů představenstva podali kandidaturu zástupci za ČR, Německo, Itálii, Francii. Jednotliví zástupci přednesli své vize o budoucí činnosti EUMASS, jeho přínosu a možnosti jeho dalšího směrování. Zástupce za ČR –  MUDr. JUDr. Helena Štaňková kandidovala do představenstva jako general member.

Po proběhlém hlasování jsou zvoleni:

  • prezident – Baron Dr. Jean Pierre Schenkelaars (Belgie)
  • viceprezident – Dr. Gert Lindenger (Švédsko)
  • tajemník – Dr. Annette de Wind (Nizozemí)
  • pokladník – Dr. Jean Pierre Bronckaers (Belgie)
  • general member – MUDr. JUDr. Helena Štaňková (Česká republika)
  • general member – MD Kerstin Haid (Německo)

Oficiální uvedení do funkce proběhne na závěr kongresu EUMASS na půdě Evropského parlamentu ve Strasbourgu dne 30. 9. 2023, mandát je do r. 2026.

Cílenou skupinou posluchačů kongresu EUMASS jsou lékaři (z klinické praxe, revizní, posudkoví), nelékařští zdravotničtí pracovníci, právníci, výzkumní pracovníci, IT experti, osoby pracující v úřadech sociálního pojištění, rehabilitace, úřadů práce atd. Oficiálním jazykem kongresu je angličtina, bude zajištěn překlad do francouzštiny (oficiálními jazyky EUMASSu jsou anglický a francouzský), některé paralelní sekce budou jen ve francouzštině. Kongres bude probíhat na půdě Evropského Paramentu a na Lékařské fakultě Univerzity UNISTRA.

Všichni posudkoví a revizní lékaři, nelékařští pracovníci, právníci i další profesní skupiny, kteří se zajímají o posudkové a revizní lékařství jsou srdečně zváni. Těšíme se na Vás!

Registrace byla zahájena v březnu 2023 na webu EUMASS (https://eumass.eu).

18. 6. 2023
MUDr. JUDr. Helena Štaňková


1 Každý členský stát EUMASS má trochu jinou strukturu a kompetence posuzovaných oblastí v posudkovém lékařství, v některých oblastech se shodují s českým systémem LPS, někdy je přesah i do zdravotnictví v oblasti revizního lékařství.


Štítky
Posudkové lékařství Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Revizní a posudkové lékařství

Číslo 1-2

2023 Číslo 1-2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#