#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stáž na ORL klinice ve Freiburgu


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 64, 2015, No. 2, pp. 133-134.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

(Německo, červen, 2014)

Freiburg im Breisgau je historické město v německé spolkové zemi Bádensko - Württembersko ležící na úpatí Schwarzwaldu asi 30 km od francouzských a 45 km od švýcarských hranic. V roce 1457 zde byla založena jedna z nejstarších německých univerzit, Albert-Ludwigs-Universität.

ORL klinika Univerzitní nemocnice ve Freiburgu se nachází v samostatné budově společně s očním lékařstvím. Jedná se o desetipatrový komplex, ve kterém je situovaný diagnostický komplement, 6 ORL lůžkových stanic (90 lůžek) a 6 ORL operačního sálů (2 z nich pro menší výkony). Přednostou kliniky je profesor Roland Laszig (žák prof. Lenharta v Hannoveru) a společně s ním zde pracuje více než 30 ORL lékařů. Je zde prováděno celé spektrum operačních výkonů, hlavní pozornost je nicméně soustředěna na kochleární implantace. Implantace jsou prováděny v hlavní budově, ale veškeré zázemí a péče je poskytována v centru implantovaných, které se nachází mimo hlavní komplex a skládá se ze 3 samostatných budov. V jeho čele stojí profesorka Antje Aschendorff. Pracuje zde 14 audiologů, 16 hlasových terapeutů a 1 psycholog. Týdně je zde průměrně hospitalizováno 68 pacientů.

Ve Freiburgu je prováděno cca 250 kochleárních implantací ročně (celkem implantováno více než 2600 implantátu). Jedná se o druhé největší středisko kochleárních implantací v Německu po Hannoveru. Zařízení je od společnosti Cochlear (75 %), MED-EL (20 %) a Advanced Bionics (5 %). Výrobce si ve většině případů vybírá sám pacient. Pouze v případě vývojových vad je výrobek vybrán operatérem. V dnešní době tvoří většinu implantovaných pacientů dospělí (60 %). Indikací k implantaci je kromě oboustranné těžké nedoslýchavosti také jednostranná hluchota. Při oboustranné nedoslýchavosti je indikována oboustranná implantace. Je zde preferována sekvenční implantace před implantací simultánní. Při výslovném přání pacienta je provedena simultánní implantace. Hospitalizace při výkonu trvá standardně 7 dní.

Budova ORL kliniky Univerzitní nemocnice ve Freiburgu.
Obr. 1. Budova ORL kliniky Univerzitní nemocnice ve Freiburgu.

Finální diagnostika při podezření na závažnou nedoslýchavost vhodnou ke kochleární implantaci je prováděna během 2-3 dnů hospitalizace. Vyšetření je velmi podobné jako v ČR, navíc jsou zde ale používány promontorní test, elektrokochleografie, audiometrie elektrických odpovědí (ERA) a elektronystagmografie. V případě jednostranné hluchoty je pacientovi zapůjčeno na několik dní BiCROS sluchadlo nebo BAHA softband. Standardně je u dospělých provedeno CT i MR. Nedílnou součástí je několik pohovorů s logopedy, psychology, lékaři a na závěr s přednostou kliniky, při kterém padne finální rozhodnutí o implantaci. Za období existence centra bylo takto vyšetřeno přes 4700 pacientů.

Rehabilitace po implantaci se odehrává za hospitalizace v centru implantovaných (mohou zde být ubytování i rodinní příslušníci). Obdobně je tomu také v Hannoveru, na jiných německých pracovištích se rehabilitace provádí ambulantně. První nastavování a rehabilitace probíhá po dobu 5 dní přibližně za 6 týdnů po operaci. Další hospitalizace trvají 2-3 dny s postupně se prodlužujícími intervaly.

Kochleárních implantací se z velké části týká také výzkum, který se soustřeďuje například na srovnávání jednotlivých typů implantátů, nejlepší možné pooperační zachování zbylého sluchu, správné zavedení elektrod, genetiku a podobně.

Stáž byla podpořena grantem Ostravské Univerzity v Ostravě (IRP201422).

MUDr. Martin Formánek

Otorinolaryngologická klinika FN Ostrava

Katedra kraniofaciálních oborů,Ostravská univerzita v Ostravě

e-mail: martin.formanek@fno.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 2

2015 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#