#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: NuklMed 2023;12:1
Kategorie: Editorial

doc. MUDr. Zdeněk Řehák, Ph.D.

člen výboru ČSNM ČLS JEP za klinickou sekci

Milé kolegyně, milí kolegové.

Předjaří je období, které vzbuzuje naděje a očekávání a myslím, že to platí nejen pro přírodu, ale i pro náš obor.

Jedna z posledních zpráv z února – v rámci Specifického léčebného programu lze používat další z radiofarmak pro PET, a tím je 18F-fluoroDOPA. Napadá mne jen slovo „konečně“, vnímám to jako dluh vůči pacientům zejména s medulárním karcinomem štítnice, feochromocytmem a paragangliomy.

18F-fluoroDOPA je na našem pracovišti (MOÚ Brno) již 13. radiofarmakem pro PET, které začneme používat. Před 20 lety, tedy v roce 2003, kdy jsme na našem pracovišti začali s vyšetřením PET, a jiné radiofaramkum než 18F-FDG nebylo, něco jen těžko představitelného. Více než rok je pro nás rutinou, že vedle 18F-FDG pracujeme ve stejný den ještě s dalším PET radiofarmakem. V současné době už ale míváme dny, ve kterých k 18F-FDG musíme přidat rovnou 2 radiofarmaka nebo s 18F-FDG nepracovat vůbec a věnovat se dvěma jiným. Po období, kdy řada věcí obecně v našem oboru nešla a zaostávali jsme v možnostech, nastaly lepší časy a opravdu se řada věcí pohnula a jde. Naším problémem tak spíše je, jak vůbec najít lidské zdroje i časoprostor…a kam ještě přidat další aktivity…a někdy není ani čas se z těchto novinek „radovat“.

Dostupnost 18F-fluoroDOPA v indikaci zobrazování mozkových nádorů, aspoň doufám, nám snad odlehčí. Vzhledem k tomu, že jsme jediné pracoviště využívající 11C-MET, stává se, že požadavky k vyšetření přichází až z „druhého konce republiky“, což pro některé pacienty s nádory mozku je doslova „na hraně“.

Je rovněž dobře, že přibývají PET pracoviště, která pracují nebo se chystají pracovat s „galiovými“ radiofarmaky DOTATOC a PSMA. Snad jen připomenu, že v navazujícím Specifickém léčebném programu pro PSMA došlo k rozšíření indikací (mimo staging karcinomu prostaty vyššího rizika a vyšetření při biochemickém relapsu) o perzistenci PSA po kurativní terapii, selhání primární hormonoterapie a vyšetření před cílenou radionuklidovou terapií s ligandy PSMA.

Další oblastí, kde cítím, že by se mnohé mohlo stát lepším, je postavení mladých lékařů. Stačí se podívat na webové stránky jednotlivých oddělení NM a PET center napříč celou republikou a vidíme, že možností k uplatnění je mnoho, a lze si z nabídek vybírat. Rovněž podpora vzdělávání, publikační podpora mladých lékařů, jak v tomto časopise, tak i Českou společností nukleární medicíny je velká. Jsem rovněž velmi rád, že se daří mladé lékaře oslovit a „organizovat“, velké díky patří nadšení a nasazení dr. Krčálové. Z doby, kdy jsem „koketoval“ s jinými lékařskými odbornostmi, znám, a v dobrém vzpomínám, na neformální sympozia „Mladých onkologů či Mladých revmatologů“ a našim „mladým“ lékařům mohu podobné aktivity jen doporučit.

Snad je jen škoda, že letos kvůli souběhu Dnů nukleární medicíny a Brněnských onkologických dnů ve stejném termínu (1. – 3. listopadu 2023), nebude organizována nukleárněmedicínská sekce na BOD, ale třeba příště to vyjde.

Hezké a klidné jaro.


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#