#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

58. Dny nukleární medicíny, Olomouc, 7. – 9. září 2022


Vyšlo v časopise: NuklMed 2022;11:80-81
Kategorie: Z akcí NM

„Konečně zase naživo!“, tato věta zazněla vícekrát během letošních dnů nukleární medicíny. Poslední prezenční Dny se konaly v Hradci Králové před třemi lety, minulý rok jsme si vyzkoušeli pod vlivem okolností plnokrevnou akci virtuální. Ale v letošním roce se konečně podařilo zorganizovat kongres klasický, na kterém jsme se mohli osobně opět setkat.

Ve spolupráci s agenturou Hanzo byla vybrána lokalita kongresového hotelu v Olomouci. Akce byla pořádána ve třídenním formátu, v programu se setkaly bloky edukativní i sestavené z přihlášených prací. Novinkou byl blok kazuistik mladých lékařů, do kterého bylo zařazeno 6 příspěvků. Jeden z mladých autorů si ve své kategorii odvezl i ocenění udělované na kongresu.

Slavnostního zahájení se jako hosté zúčastnili zástupci Lékařské fakulty Univerzity Palackého, Fakulty zdravotnických studií a Fakultní nemocnice v Olomouci. Tradičně byly předány na začátku programu ceny časopisu Nukleární medicína a cena za nejlepší publikaci udělovanou ČSNM za rok 2021, kterou získal dr. Miloš Petřík z Institutu molekulární a translační medicíny v Olomouci za studii vydanou v EJNMMI. Čestné členství ČSNM bylo uděleno významné osobnosti nukleární medicíny, doc. Otakaru Bělohlávkovi, za jeho celoživotní přínos pro obor a odbornou společnost. O čestnou Dienstbierovu přednášku byla letošní rok požádána, a k naší radosti se jí i zhostila, dr. Martina Benešová, která působila v týmu stojícím za uvedení molekul používaných v teranostice u karcinomu prostaty.


Slavnostní zahájení kongresu – účastníky kongresu vítá prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D., proděkan a statutární zástupce děkana Lékařské fakulty UP Olomouc
(vlevo nahoře); předání čestného členství ČSNM doc. MUDr. Otakaru Bělohlávkovi, CSc. (vlevo dole); PharmDr. Miloš Petřík , Ph.D. představuje práci oceněnou
ČSNM za rok 2021; za předsednickým stolem sedí zleva MUDr. Martin Havel, Ph.D., MBA – vědecký sekretář ČSNM, doc. MUDr. Pavel Koranda, Ph.D. – přednosta
KNM FN Olomouc, MUDr. Zdeněk Kojecký, Ph.D. – náměstek FN Olomouc pro léčebnou péči, prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D. a Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.
– děkan Fakulty zdravotnických věd UP Olomouc.
Slavnostní zahájení kongresu – účastníky kongresu vítá prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D., proděkan a statutární zástupce děkana Lékařské fakulty UP Olomouc (vlevo nahoře); předání čestného členství ČSNM doc. MUDr. Otakaru Bělohlávkovi, CSc. (vlevo dole); PharmDr. Miloš Petřík , Ph.D. představuje práci oceněnou ČSNM za rok 2021; za předsednickým stolem sedí zleva MUDr. Martin Havel, Ph.D., MBA – vědecký sekretář ČSNM, doc. MUDr. Pavel Koranda, Ph.D. – přednosta KNM FN Olomouc, MUDr. Zdeněk Kojecký, Ph.D. – náměstek FN Olomouc pro léčebnou péči, prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D. a Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D. – děkan Fakulty zdravotnických věd UP Olomouc.

Čestnou Dienstbierovu přednášku přednáší dr. Martina Benešová.
Čestnou Dienstbierovu přednášku přednáší dr. Martina Benešová.

Účastníci kongresu měli možnost navštívit připravený program v Pevnosti poznání a exkurzi pracoviště nukleární medicíny ve FN Olomouc. Společenský večer se konal v prostorách Domu u parku, kam byl zajištěn neobvyklý ale zajímavý transfer městem speciálně vypravenou tramvají (foto vlevo).


Druhý den kongresu odpoledne se uskutečnilo oficiální shromáždění členů ČSNM, na kterém bylo kromě jiného přítomnými členy schváleno nové logo naší společnosti. Akce byla zakončena předáním cen za nejlepší příspěvky v daných kategoriích. Přehled oceněných sdělení:

● Nejlepší přednáška DNM:

Chroustová D. et al. – Detekce peritoneálního leaku pomocí 99mTc-MAA SPECT/CT u pacientů s kontinuální peritoneální dialýzou – retrospektivní studie.

● Nejlepší přednáška autora do 35 let věku:

Balážová Z. – DATSCAN: Má smysl opakované vyšetření u hraničních nálezů?

● Nejlepší kazuistika autora do 35 let věku:

Ičová V. et al. –Teranostika neuroendokrinních nádorů – možnost rozdílné akumulace 68Ga-edotreotidu a 177Lu-oxodotreotidu – kazuistika.

● Nejlepší sdělení radiofarmaceutické sekce:

Bendová K. et al. – Radioaktivně značené siderofory pro diagnostiku infekcí způsobených bakteriemi z komplexu Burkholderia cepacia.

● Nejlepší sdělení T-O sekce:

Pavlas J. et al. – Nukleární kardiologie na SPECT kameře s CZT detektory ve FN Olomouc.

Kongres se i letos konal v nelehké době, sice ne přímo ovlivněné pandemií, ale situací ve světě, která se mimo jiného odráží ve složitém ekonomickém klimatu. Díky tak patří nejen aktivním a pasivním účastníkům a organizátorům, ale také všem firemním partnerům, kteří kongres finančně podpořili. Otázka financí se bude s větší akcentací otevírat jistě i do dalších let, obzvláště při konání akce takového rozsahu. Prozatím ale další ročník budeme optimisticky plánovat ve stávajícím formátu.

Těšíme se na další setkání na akcích ČSNM.

Text: MUDr. Martin Havel, Ph.D., MBA; foto: Bc. Ivana Kuníková a Daniela Dobrovičová

Ocenění za nejlepší přednášku autora do 35 let přebírá
MUDr. Zuzana Balážová (nahoře);<br>
Clarion Congress Hotel v Olomouci – místo konání
DNM (dole).
Ocenění za nejlepší přednášku autora do 35 let přebírá MUDr. Zuzana Balážová (nahoře);
Clarion Congress Hotel v Olomouci – místo konání DNM (dole).



 


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#