#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budoucnost KBM od č.1/2023


Vyšlo v časopise: Klin. Biochem. Metab., 30, 2022, No. 4, p. 100
Kategorie: Editorial

Konec kalendářního roku nás obvykle vede k bilancování roku končícího a plánování představ roku následujícího. V kontextu tohoto období bylo minulé období pro redakční činnost časopisu Klinická biochemie a metabolismus obdobím vynaloženého úsilí o zachování obsahové i odborné úrovně tohoto periodika. Letošním ročníkem prošla řada témat na úrovni současných trendů laboratorních oborů i řada výhledů do laboratorní diagnostiky budoucnosti. Věřím, že další zajímavé texty nás čekají i v příštích číslech a ročnících tohoto časopisu. Vzorem pro mnohé může být přínos doktora Bedřicha Friedeckého pro náš časopis, jeho vize založené na aktivním mnohaletém sledování odborné literatury, které se snoubí se schopností transformovat poznatky do textů zdůrazňujících podstatu. Mé poděkování za celoroční spolupráci a ochotu k ní patří nejen aktivním autorům nabízejícím redakci články k publikaci, ale také všem recenzentům, jejichž připomínky napomáhají autorům korigovat nabídnutý text.

Jaká budoucnost čeká náš časopis v následujících měsících? Časopis směřuje k vydávání pouze v elektronické podobě. Změna nebude jistě přijímána s jednotným nadšením. I názory na vydávání a distribuci současné tištěné verze časopisu se různí: část čtenářů považuje papírovou variantu za klasiku, kterou je škoda opouštět, druhá skupina se opakovaně táže redakce, proč papírovou verzi posílá. Nabízí se řada otázek k zodpovězení. Pokusme se vyjmenovat několik pozitiv, která může přechod na elektronickou verzi přinést. Elektronická podoba časopisu by se měla promítnout do pokynů pro autory. Prvním kladem by mohlo být zjednodušení nároků na grafické zpracování a okamžité umožnění „tisku“ barevných obrázků, grafů, tabulek a schémat. Přínos pro čtenáře očekáváme v možnosti přímých linků na odkazovanou literaturu v článcích. Patříte- li mezi čtenáře, co si KBM berou do vlaku nebo autobusu, pak asi změnu nevítáte a nezbývá než věřit, že časem si budete listovat časopisem KBM ve veřejných dopravních prostředcích na displeji svého telefonu se stejnou samozřejmostí s jakou dnes sledujete „za pochodu“ jakékoli internetové zprávy.

Elektronická verze bude publikována od čísla 1 v roce 2023. Pro redakci i redakční radu představuje změna v tuto chvíli ještě vstup do „nejisté sezóny“, začátek s řadou dalších možností. Věřím v přízeň čtenářů, redakční rady i recenzentů.

Přeji vám všem do nadcházejícího roku hodně zdraví, spokojenosti i zájmu nalézat (nebo přinášet) nové informace, či ponaučení prostřednictvím našeho časopisu. Klinická biochemie a metabolismus dnes vychází naposledy ve své papírové tištěné podobě, už od příštího čtvrtletí bude mezi vás přicházet ve svém novém, snad všestranně udržitelném kabátě.

Jaroslava Vávrová


Štítky
Biochemie Nukleární medicína Nutriční terapeut

Článek vyšel v časopise

Klinická biochemie a metabolismus

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#