#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Významné životní jubileum RNDr. Pavly Urbáškové, CSc.


Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 72, 2023, č. 4, s. 248
Kategorie: Osobní sdělení


V listopadu oslavila významné životní jubileum dlouholetá vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika, RNDr. Pavla Urbášková, CSc.

Dr. Urbášková se po mnoho let usilovně věnovala svému oboru, kterým byla bakteriologie a studium rezistence vůči antibiotikům. Svým nadšením a hlubokým zájmem o toto téma ovlivnila několik generací mikrobiologů, intenzivně spolupracovala s řadou domácích i zahraničních pracovišť a zasloužila se o kultivaci a propagaci tématu antibiotik a antibiotické rezistence. Pavla Urbášková je ovšem renesanční osobou, která nepropadla jen mikrobiologii, ale udivuje svým kulturním rozhledem, nevšedním zájmem o beletrii, hudbu, výtvarné umění a architekturu. Je zábavnou společnicí, proslulou svými břitkými a trefnými postřehy. Je skvělá kuchařka a hostitelka. O tom, že její zájem o jakékoliv téma není nikdy povrchní, svědčí i její rozsáhlá sbírka ceněných kuchařek.

Dr. Urbášková se narodila v Ostravě. V roce 1965 ukončila Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a začala pracovat na Oddělení mikrobiologie KHS v Ostravě na antibiotickém středisku. V roce 1976 získala na Masarykově univerzitě doktorát přírodních věd (RNDr.) a v roce 1984 složila Specializační zkoušku v Institutu postgraduálního vzdělávání v Praze. Titul kandidáta biologických věd (CSc.) obhájila v roce 1989 v Mikrobiologickém ústavu ČSAV. V roce 1986 přešla pracovat do Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ (tenkrát Institutu hygieny a epidemiologie) v Praze a tomuto ústavu zůstala věrná i po svém odchodu do důchodu.

Dr. Urbášková působila jako koordinátorka Národního antibiotického programu a pracovala v Poradním sboru pro bakteriologii SZÚ. Byla výraznou členkou Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP a Poradní skupiny pro antiinfektiva SÚKL.

Významná byla její odborná spolupráce se zahraničními subjekty, především s European Committee on Antibiotic Susceptibility Testing (EUCAST), s Centers for Disease Control and Prevention (CDC) v Atlantě, USA. Iniciovala zapojení České republiky do evropského projektu EARSS – European Antimicrobial Resistance Surveillance System, nyní EARS-Net.

Na jejím kontě je 14 dokončených projektů českých i zahraničních grantových agentur, jichž byla hlavní řešitelkou, či spoluřešitelkou. Je autorkou či spoluautorkou celé řady článků otištěných i v prestižních mezinárodních časopisech.

Nelze opomenout také její pedagogickou činnost. V letech 1991–2004 učila na 3. lékařské fakultě UK. Více než 20 let působila na Katedře mikrobiologie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví a vychovala několik mikrobiologických generací.

Dr. Urbášková je členkou Československé společnosti mikrobiologické ČSAV a Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii ČLS JEP. Československá společnost mikrobiologická jí udělila v roce 2013 své nejvyšší vyznamenání, Patočkovu medaili. V roce 2013 jí byla také předána Čestná medaile České lékařské společnosti za celoživotní dílo v oblasti mikrobiologie. Společnost pro epidemiologii a mikrobiologii, kde působila několik funkčních období ve výboru, jí v roce 2011 udělila titul čestného člena a na návrh této společnosti bylo dr. Urbáškové letos uděleno za mimořádný příspěvek k české mikrobiologii jedno z nejvyšších vyznamenání: Zlatá pamětní medaile ČLS JEP.

Dovolte tedy, abychom jí jménem všech jejích kolegyň a kolegů z celého srdce pogratulovali a do dalších let jí popřáli, ať její zájem o veškeré dění zůstane stejně ryzí a intenzivní.

Kolegové a spolupracovníci Po dohodě šéfredaktorů byl příspěvek otištěn i v časopise Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie.


Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#