#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cefalosporiny 4. generace v léčbě febrilní neutropenie u rizikových dětských pacientů s nádorovým onemocněním. Prospektivní randomizovaná studie Kliniky dětské onkologie FN Motol


Cephalosporins 4th Generation in Management of Febrile Neutropenia in High Risk Children with Cancer. A Prospective Study Department of Pediatric Oncology, Faculty Hospital Motol

Despite to development and use a new, modern broad-spectrum antibiotic infection remains the most serious complication of intensive anticancer therapy in children. The spectrum of microorganisms in neutropenic cancer patients has changed during the last two decades. In most centers, gram-positive cocci have become the most common isolates. Treatment of these critically ill patients has become the major unsolved problem. We performed a prospective randomized study to determine the efficacy of both cephalosporins 4th generation in combination with glykopeptide in cancer children with febrile neutropenia. There were 19 patients with advanced malignancies in group A and 17 in group B. Both groups were comparable according to age, sex, disease and treatment intensity. More than 60% of patients (68% in group A and 64% in group B) respond well and did not received additional 2nd or 3rd line therapy. Three patients died due to sepsis. There were no cephalosporins related toxicity’s. There was no difference between cefapim and cefpirom effect. In conclusion combination of cephalosporins 4th generation and glykopeptide as an empiric first line choice seems to be very effective promising.

Key words:
febrile neutropenia, children, antibiotics, cephalosporins


Autoři: P. Kavan 1;  O. Nyč 2;  E. Drahokoupilová 1;  S. Stejskalová 1
Působiště autorů: Klinika dětské onkologie 2. LF UK a NFM, Praha, 1 přednosta prof. MUDr. J. Koutecký, DrSc. Ústav klinické mikrobiologie 2. LF UK a FNM, Praha, 2 přednostka doc. MUDr. A. Součková, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2001; (2): 100-103.
Kategorie: Články

Souhrn

Přes rozvoj a zavedení moderních širokospektrých antibiotik jsou infekce i nadále nejzávažnější komplikací intenzivní protinádorové léčby u dětí. Spektrum infekce vyvolávajících mikroorganismů se u neutropických pacientů v období posledních dvou desetiletí mění. Na většině pracovišť převažují grampozitivní kokové nákazy. Péče o tyto kriticky nemocné pacienty se tak stává největším současným problémem. Ve svém sdělení informujeme o výsledku prospektivní randomizované studie testující cefalosporiny 4. generace v kombinaci s glykopeptidy jako empirickou léčbu febrilní neutropenie první volby u dětí s nádorovým onemocněním. Devatenáct dětí jsme náhodným výběrem zařadili do skupiny A a 17 do skupiny B. Obě skupiny byly srovnatelné věkem, pohlavím, typem a pokročilostí onemocnění a intenzitou léčby. Výsledek léčby byl výborný, když více než v 60 % (68 % u skupiny A a 64 % u skupiny B) jsme dosáhli kontroly infekce a nebylo zapotřebí měnit léčbu na linii 2. či 3. volby. Tři pacienti zemřeli pod obrazem sepse. Nezaznamenali jsme žádné významné vedlejší reakce spojené s aplikací cefalosporinů. Při statistickém srovnání cefepimu a cefpiromu nebyl zjištěn rozdíl. Závěrem lze říci, že kombinaci cefalosporinů 4. generace s glykopeptidy považujeme za vysoce účinnou a nadějnou.

Klíčová slova:
febrilní neutropenie, děti, antibiotika, cefalosporiny

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2001 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#