#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kojení v České republice v roce 2020


Breastfeeding in the Czech Republic in 2020

Objective: To evaluate the breastfeeding support and the number of breastfed infants discharged from the Czech maternity hospitals.

Design, setting: This retrospective questionnaire data analysis was conducted in the year of 2020. The questionnaire was sent to all maternity hospitals in the Czech Republic. Data from 87 maternity hospitals were included in the analysis.

Primary outcome: The number of exclusively breastfed infants, breastfed and formula fed infants and formula-only fed infants in the Czech maternity hospitals at the time of discharge from the maternity hospitals and the assessment of provided breastfeeding support. The Baby friendly hospital initiative certification was considered.

Results: In the year 2020, a total number of 108 952 infants were born. 81 % infants were fully breastfed, 15 % were supplemented with formula and 4% of infants were only formula fed at the time of discharge from maternity hospital. 67 % maternity hospitals have BFHI certification. However, these maternity hospitals do not show better results in terms of exclusive breastfeeding or breastfeeding support.

Conclusion: The number of exclusively breastfed infants in the Czech Republic has been on a downward trend during the last 20 years. BFHI certification does not improve breastfeeding rate.

Keywords:

breastfeeding – support of breastfeeding – BFHI


Autoři: M. Dokoupilová
Působiště autorů: Novorozenecké oddělení, Nemocnice Hořovice
Vyšlo v časopise: Čes-slov Neonat 2022; 28 (2): 108-111.
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Cíl studie: zhodnotit charakter podpory kojení a počet plně kojených dětí propuštěných z českých porodnic za rok 2020.

Charakter studie: korespondenční retrospektivní analýza dat.

Metodika: do všech porodnic České republiky byl odeslán dotazník s cílenými otázkami, do analýzy byla zahrnuta data z 87 porodnic.

Primární výstup: počet plně kojených dětí, dětí částečně kojených s dokrmem formulí a dětí živených pouze formulí. Současně byla zjišťována forma podpory kojení v jednotlivých porodnicích v souvislosti s certifikací BFHI (baby friendly hospital initiative).

Výsledky: ve sledovaném období se narodilo v ČR celkem 108 952 dětí. Plně kojených bylo 81 %, částečně kojených s dokrmem formulí 15 % a zbylé děti (4 %) byly krmené pouze formulí. Certifikát BFHI má v ČR 67 % porodnic. Ze získaných dat nevykazují tyto porodnice lepší výsledky v plném kojení novorozenců ani v podpoře kojení.

Závěr: počet plně kojených dětí v ČR má v posledních 20 letech klesající trend. Certifikát BFHI není zárukou lepších výsledků v podpoře kojení ani v počtu plně kojených dětí.

Klíčová slova:

kojení – podpora kojení – BFHI

ÚVOD

Kojení je ideální výživou každého novorozence a kojence. Pro kojence i matky má kojení mnoho zdravotních výhod, a to jak z krátkodobého, tak i z dlouhodobého hlediska [1−4]. V roce 1992 Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s Mezinárodním fondem OSN pro děti (UNICEF) vyvinula strategii Deset kroků k úspěšnému kojení, která se stala hlavním stavebním kamenem iniciativy nemocnic přátelských k dětem (BFHI) [5]. Od roku 2003 WHO doporučuje, aby byly všechny děti výhradně kojeny po dobu 6 měsíců a pokračovalo se v částečném kojení do 2 let nebo déle.

V ČR byla strategie BFHI implementována v 90. letech minulého století a některé porodnice postupně certifikát BFHI získaly. Na přelomu století dosahovalo plné kojení novorozenců při propuštění z porodnic 92 %. V následující letech, především v posledních 10 letech, došlo k zásadním společenským a medicínským změnám, které začaly úspěšnost programů BFHI ovlivňovat a vedly ke zhoršení výsledků v oblasti kojení (graf 1).

Procento plného kojení novorozenců při propuštění z porodnice v letech 2000–2019 (ÚZIS – Ústav zdravotnických informací
a statistiky ČR)
Graf 1. Procento plného kojení novorozenců při propuštění z porodnice v letech 2000–2019 (ÚZIS – Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR)

Mezi zásadní změny se řadí vyšší frekvence císařských řezů, vyšší věk a větší nemocnost rodiček a časnější propuštění z porodnic. Cílem retrospektivní analýzy dat z českých porodnic bylo zjistit vztah mezi stupněm péče porodnic, certifikací BFHI a počtem plně kojených novorozenců propuštěných z porodnic a možné regionální rozdíly. Současně bylo cílem zjistit systém podpory kojení (bonding, laktační poradenství, dokrmování, vážení jednotlivých dávek kojení, propouštění před 72. hodinou života, sběrny a banky mateřského mléka).

MATERIÁL A METODIKA

Dotazníkovou formou byla ze všech porodnic ČR získána data pomocí webového dotazníku zaměřeného na procento plného kojení při propuštění a na podporu kojení v jednotlivých porodnicích v roce 2020. Jednotlivé porodnice byly seřazeny podle stupňů péče, krajů a certifikace BFHI. V jednotlivých skupinách bylo hodnoceno jak plné kojení novorozenců při propuštění, tak i podpora kojení. Porodnice se rozdělují podle stupňů péče:

• porodnice I. stupně − zajištění péče o zdravé donošené novorozence nebo jen lehce nezralé od 35. týdne těhotenství,

• porodnice II. stupně – perinatologická centra intermediární péče (PCIMP), která zajišťují péči o středně nezralé novorozence od 32. týdne těhotenství,

• porodnice III. stupně – perinatologická centra intenzivní péče (PCIP), která poskytují péči těžce a extrémně nezralým novorozencům (nejzávažnější stavy a komplikace).

Plné kojení bylo hodnoceno jako kojení a případné dokrmování odstříkaným mateřským mlékem, termínem kojení a formule byla hodnocena výživa novorozence, kdy bylo kojení nutné doplnit formulí. Posledním způsobem výživy byla pouze formule, zahrnující novorozence u jejichž matek se nepodařilo laktaci na porodnici spustit nebo byla laktace aktivně z různých důvodů zastavena. Jako ukazatele podpory kojení byly hodnoceny bonding a časné přiložení, přítomnost laktačních poradkyň na oddělení šestinedělí, vážení jednotlivých dávek kojení, počet sběren a bank mateřského mléka, propuštění před 72. hodinou života, laktační poradenství a horké linky kojení po propuštění a v neposlední řadě certifikát BFHI.

VÝSLEDKY

V ČR bylo v roce 2020 v provozu celkem 88 porodnic, ze všech porodnic se podařilo získat základní data. Jedna porodnice byla v polovině roku 2020 uzavřena, 400 novorozenců, kteří se zde do té doby narodili, bylo z celkového hodnocení vyřazeno z důvodu nemožnosti dohledání dat, a proto bylo celkově hodnoceno 87 porodnic. Ze dvou porodnic nebyla získána data o výživě novorozenců při propuštění, pouze o podpoře kojení.

Podle dotazníků se v roce 2020 živě narodilo 108 952 dětí. Průměrně bylo 24 % porodů ukončeno císařským řezem. Z celkového počtu dětí bylo 81 % dětí při odchodu z porodnice plně kojeno, 15 % bylo částečně dokrmováno počáteční formulí a 4 % novorozenců byly při odchodu z porodnice plně na formuli. Celkem 9 porodnic ČR vykázalo méně než 70 % plně kojených dětí a 17 porodnic více než 90 % plně kojených dětí při propuštění z porodnice.

Bonding u více než 80 % novorozenců po spontánním porodu se prováděl v 87 % porodnic, po císařském řezu pouze ve 34 %. Rooming-in systém mají zavedeny všechny porodnice v ČR. Vážení jednotlivých dávek kojení praktikuje stále 32 % porodnic. V šesti porodnicích není vyškolená ani jedna laktační poradkyně. Pozici laktační poradkyně zastávají většinou sestry novorozeneckého oddělení. Laktační poradnu provozuje 47 % (41/87) porodnic a telefonickou horkou linku kojení 69 % (60/87) porodnic. V ČR jsou celkem 4 banky mateřského mléka a 19 sběren mateřského mléka.

Porodnice I. stupně péče

V 61 porodnicích se narodilo 51 958 dětí, 22 % porodů bylo ukončeno císařským řezem. Držiteli certifikátu BFHI je 39 porodnic (64 %). Bonding po spontánním porodu (u více než 80 % novorozenců) byl prováděn v 85 % porodnic, po císařském řezu ve 34 %. Trvalou přítomnost laktačních poradkyň na oddělení šestinedělí udává 43 % porodnic. Vážení jednotlivých dávek preferuje stále 34 % porodnic (21/61). Banku mateřského mléka nemá žádná z těchto porodnic, 11 % (7/61) má sběrnu mateřského mléka. Podporu kojení po propuštění formou laktační poradny nabízí 43 % porodnic (26/61), horkou linku kojení provozuje 70 % (43/61). Z těchto porodnic odešlo domů 82 % novorozenců plně kojených, 15 % bylo dokrmováno formulí a 3 % byla živena pouze formulí. Rozdíl v exkluzivitě kojení mezi porodnicemi s certifikátem BFHI nebyl významný (83 % s certifikátem oproti 79 % bez certifikátu).

Porodnice II. stupně péče (PCIMP)

Ve 14 porodnicích se narodilo 20 572 dětí, 25 % porodů bylo ukončeno císařským řezem. Držiteli certifikátu BFHI je 9 porodnic (64 %). Bonding po spontánním porodu (u více než 80 % novorozenců) je prováděn v 85 % porodnic, po císařském řezu v 50 %. Trvalou přítomnost laktačních poradkyň na oddělení šestinedělí udává 71 % porodnic. Vážení jednotlivých dávek preferuje stále 29 % porodnic (4/14). Banku mateřského mléka nemá žádná z těchto porodnic, 29 % (4/14) má sběrnu mateřského mléka. Podporu kojení po propuštění formou laktační poradny nabízí 43 % porodnic (6/14), horkou linku kojení má 71 % (10/14). Z těchto porodnic odešlo domů 80 % novorozenců exkluzivně kojených, 15 % bylo dokrmováno formulí a 5 % bylo živeno pouze formulí. Rozdíl v exkluzivitě kojení mezi porodnicemi s certifikátem BFHI nebyl významný (79 % s certifikátem oproti 78 % bez certifikátu).

Porodnice III. stupně péče (PCIP)

Ve 12 porodnicích se narodilo 36 422 dětí, 29 % porodů bylo ukončeno císařským řezem. Držiteli certifikátu BFHI je 10 porodnic (83 %). Bonding po spontánním porodu (u více než 80 % novorozenců) je prováděn v 100 % porodnic, po císařském řezu v 17 %. Trvalou přítomnost laktačních poradkyň na oddělení šestinedělí udává 33 % porodnic. Vážení jednotlivých dávek preferuje stále 25 % porodnic (3/12). Banku mateřského mléka mají 4 porodnice (33 %) a sběrnu mateřského mléka má 8 porodnic (67 %). Podporu kojení po propuštění formou laktační poradny nabízí 75 % porodnic (9/12), horkou linku kojení provozuje 58 % (7/12). Z těchto porodnic bylo propuštěno domů 78 % novorozenců plně kojených, 15 % bylo dokrmováno formulí a 7 % bylo živeno pouze formulí. Rozdíl v exkluzivitě kojení mez porodnicemi s certifikátem BFHI nebyl statisticky významný (79 % s certifikátem oproti 72 % bez certifikátu) (tab. 1).

Tab. 1. Výsledky výživy novorozenců po propuštění z porodnice a způsoby podpory kojení v roce 2020
Výsledky výživy novorozenců po propuštění z porodnice a způsoby podpory kojení v roce 2020
LP – laktační poradkyně, BFHI – baby friendly hospital initiative, PCIMP – perinatologické centrum intermediární péče, PCIP – perinatologické centrum intenzivní péče

Při hodnocení dle jednotlivých krajů se nejvíce dětí narodilo v Praze (18 318), Středočeském (12 716), Jihomoravském (13 167) a v Moravskoslezském (11 306) kraji, nejméně v kraji Karlovarském (2 285). Nejlepší výsledky v exkluzivitě kojení dosahoval kraj Moravskoslezský (86 %), kraj Vysočina (84 %) a kraj Liberecký (84 %). Laktační poradny nejvíce provozují moravské kraje − Moravskoslezský (80 % porodnic), Olomoucký (67 % porodnic), a Pardubický kraj (75 % porodnic). Porodnice I. stupně více provozují telefonické horké linky kojení než laktační poradny (70 % vs. 43 %) a naopak PCIP mají více laktačních poraden a méně telefonických horkých linek kojení (75 % vs. 58 %). Moravskoslezský kraj jako jediný má všechny porodnice s certifikátem BFHI. Bonding po císařském řezu v roce 2020 neprováděly vůbec porodnice Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje. Vážení jednotlivých dávek kojení provádí více než 50 % porodnic Pardubického, Královéhradeckého, Plzeňského a Středočeského kraje. Žádnou banku ani sběrnu mateřského kraje nemá ani jedna porodnice Pardubického a Karlovarského kraje.

ZÁVĚRY A DISKUSE

Z dat roku 2020 je patrná velká diskrepance mezi jednotlivými porodnicemi − ať již v podpoře kojení (bonding po spontánním porodu a císařském řezu, přítomnost laktačních poradkyň, vážení jednotlivých dávek, následná podpora kojení), tak i v počtu plně kojených dětí při propuštění. Nižší exkluzivita kojení v PCIP je pravděpodobně dána vyšším výskytem patologických a nezralých novorozenců. Současná certifikace BFHI není zárukou lepších výsledků v plném kojení novorozenců ani v podpoře kojení. Vzhledem ke stoupajícímu procentu císařských řezů je nutné podpořit možnost bondingu a časného přiložení i u takto narozených dětí. Zřízení většího počtu sběren mateřského mléka by umožnilo snížení dokrmování formulí.

Vzhledem k známým pozitivním přínosům kojení na zdraví dětí i matek by mělo být vynaloženo veškeré úsilí na podporu výlučného kojení [6]. Výživa novorozenců a kojenců je otázkou veřejného zdraví, kojení poskytuje dětem, matkám i společnosti krátkodobé i dlouhodobé zdravotní, ekonomické i ekologické výhody. Podpora kojení by měla být národním programem se zaměřením nejen na podporu kojení v porodnicích, ale také na podporu kojení po propuštění za pomoci dětských praktických lékařů a dostatečného počtu a kvality laktačních poradkyň.

Poděkování

Děkuji za poskytnutí dat jednotlivým novorozeneckým oddělením České republiky.

Konflikt zájmu: žádný.

Došlo do redakce: 2. 8. 2022

Adresa ke korespondenci:

MUDr. Milena Dokoupilová

Nemocnice Hořovice

K nemocnici 1106

268 01 Hořovice

e-mail: dokoupilova@nemocnice-horovice.cz


Zdroje

1. American Academy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2012; 129: e827–e841.

2. Department of Health and Human Service Office on Women‘s Health. Benefits of breastfeeding. Nutr Clin Care 2003; 6(3): 125−131.

3. Kramer MS, Kakuma R. Optimal duration of exclusive breastfeeding. Cochrane Database Syst Rev 2012; 8: CD003517.

4. Victora CG, Bahl R, Barros AJ, et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms and lifelong effect. Lancet 2016; 387: 475–490.

5. World Health Organization, UNICEF. Protecting, promoting and supporting breastfeeding: the special role of maternity services. Geneva, Switzerland: WHO 1989.

6. Walters DD, Phan LTH, Mathisen R. The cost of not breastfeeding: global results from a new tool. Health Policy Plan 2019; 34(6): 407−417.

Štítky
Neonatologie Neonatologická sestra

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská neonatologie

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#