#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ČASOPIS ČSPZL: NOVÝ WEB A REDAKČNÍ SYSTÉM


Vyšlo v časopise: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 123, 2023, 1, s. 18
Kategorie: Informace

Z činnosti redakce časopisu ČSPZL v roce 2022

Na zasedání redakční rady časopisu Česká stomatologie a praktické zubní lékařství (ČSPZL), která se konala dne 3. 2. 2023, zazněly informace o činnosti redakce ČSPZL a o tom, kam se časopis za uplynulý rok dále posunul.

Přehled článků

Do roku 2022 vstupoval časopis Česká stomatologie a praktické zubní lékařství se třemi články přijatými k publikaci čekajícími na vydání a dalšími třemi rukopisy v různé fázi recenzního řízení. V průběhu roku redakce obdržela celkem 19 rukopisů, ve všech případech bylo zahájeno recenzní řízení. Dokončeno bylo recenzní řízení 16 rukopisů (tří obdržených v roce 2021 a 13 obdržených v roce 2022), z nichž bylo pět rukopisů zamítnuto (31,25 %) a 11 rukopisů přijato k publikaci.

Ve čtyřech číslech ročníku 2022 bylo publikováno celkem 11 odborných článků (tři přijaté v roce 2021 a osm přijatých v roce 2022). Na konci roku redakce časopisu disponovala třemi přijatými články čekajícími na publikaci a šesti rukopisy v různé fázi recenzního řízení.

Připomeňme, že recenzní řízení je dvojitě zaslepené, tedy autoři neznají identitu recenzentů a recenzenti (zpravidla dva) neznají identitu autorů. Jako recenzenti jsou oslovováni odborníci v dané oblasti s titulem alespoň Ph.D. (či CSc.), kteří pracují na jiném pracovišti než všichni členové autorského kolektivu.

Z 11 publikovaných odborných článků se jednalo o čtyři původní práce, šest přehledových článků a jedno praktické sdělení. Dále časopis otiskl 18 článků z kategorie ostatní zahrnujících sborníky abstrakt odborných konferencí, recenze knih, personálie, informace o odborných akcích a provozní informace.

Web cspzl.dent.cz

V březnu 2022 jsme zahájili ostrý provoz redakčního systému Actavia (Solen Software, s. r. o., Olomouc), jehož součástí je i webová stránka časopisu cspzl.dent.cz (obr. 1). Na ní jsou zveřejněny informace o časopisu a archiv článků od roku 1998. V provozu však i nadále zůstává stránka časopisu na webu www.prolekare.cz.

Homepage nového webu časopisu Česká stomatologie a praktické zubní lékařství na adrese
cspzl.dent.cz
Obr. 1. Homepage nového webu časopisu Česká stomatologie a praktické zubní lékařství na adrese cspzl.dent.cz

Odborným editorem nového webu cspzl.dent.cz se stal MDDr. Antonín Tichý, Ph.D., Jeho úkolem je zejména vkládání nově vydaných čísel časopisu a jednotlivých článků na náš web a rovněž úpravy tohoto webu.

Redakční systém

Redakční systém na cspzl.dent.cz umožňuje kompletní vedení recenzního řízení rukopisů od vložení autory, přes přidělení zpracování posudků recenzentům, vložení posudků recenzenty, rozhodnutí o rukopisu a případná další kola recenzí, až po přijetí článku, provedení jazykových korektur a redakčních úprav a přípravu k sazbě. Veškerá tato agenda je zaznamenávána a archivována pro případné budoucí potřeby.

Implementace redakčního systému je významným krokem přispívajícím k transparentnosti recenzních řízení, zastupitelnosti editorů i plnění požadavků pro plánovaný budoucí vstup do databáze Scopus. Z výše zmíněných 22 recenzních řízení vedených v roce 2022 jich 10 proběhlo ještě tradiční formou e-mailové komunikace a 12 již v redakčním systému, poprvé u rukopisu obdrženého 30. 3. 2022.

Online předplatné

Dalším vylepšením je změna způsobu objednávání předplatného, nově pomocí elektronického formuláře na webu Komory www.dent.cz (Vzdělávání / Časopisy). Formulář umožňuje zvolit kategorii předplatitele (člen ČSK / student ZL / ostatní). Je-li člen ČSK již přihlášen do svého profilu na www.dent.cz, vyplní se mu formulář automaticky. Cena předplatného v roce 2023 je 350 Kč pro členy ČSK a studenty zubního lékařství a 700 Kč pro firmy, instituce a ostatní osoby.

MUDr. Martin Kapitán, Ph.D.

šéfredaktor


Štítky
Chirurgie maxilofaciální Ortodoncie Stomatologie

Článek vyšel v časopise

Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#