#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pokyny pro autory


Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2023; 72, 251-252
Kategorie: Pokyny pro autory

Česká a slovenská farmacie uveřejňuje po kladném posouzení recenzentů či po úpravách podle jejich připomínek: přehledy a odborná sdělení, původní práce, krátká sdělení. Dále zveřejňuje práce z dějin farmacie, zprávy o činnosti farmaceutických společností, o sjezdech, konferencích, sympoziích a jiných důležitých událostech, příspěvky z farmaceutické praxe, recenze knih a krátké informace (excerpta) ze zahraniční literatury. Uveřejňuje také limitované množství abstrakt z odborných akcí pořádaných Českou farmaceutickou společností. Počet a rozsah abstrakt je předem nutné dohodnout s redakcí časopisu.

Časopis Česká a slovenská farmacie nezpoplatňuje publikaci článků s dedikací grantového či jinak finančně podporovaného výzkumu a vývoje z veřejných zdrojů, stejně jako jazykovou korekturu anglického textu.

Všechny články v plném znění spolu s anglickými a českými souhrny jsou zveřejňovány i na internetových stránkách časopisů ČLS JEP (www.cls.cz). Příspěvky časopisu Česká a slovenská farmacie jsou volně dostupné z databáze PUBMED (po zobrazení abstraktu odkaz na FULL TEXT vpravo nahoře).

 

Úprava prací

  1. Nadpis výstižně a stručně vyjadřuje obsah práce. U sérií je nutné v poznámce pod čarou citovat předcházející sdělení.
  2. Autoři – křestní jméno a příjmení, bez titulů (např. Jan Janák).
  3. Pracoviště – nezkrácený název, sídelní město, příp. země.
  4. Úvod o předmětu prací a studované problematice – zařazuje se pouze u původních prací.
  5. Pokusná část – podrobný popis použitého materiálu a metod. Postupy známé z literatury se nepopisují, stačí příslušný odkaz. Rovněž se neuvádějí běžné, obecně používané metody.
  6. Výsledky – stručné a výstižné shrnutí dosažených výsledků, které je rovněž možné uspořádat formou tabulek a grafů. Duplicitní informace je nepřípustná.
  7. Diskuze – kritické hodnocení dosažených výsledků a jejich konfrontaci s údaji literatury.
  8. Závěr je možné formulovat jako samostatnou kapitolu pouze, liší-li se podstatně od souhrnu.
  9. Souhrn (u původních prací, krátkých sdělení, přehledů a prací z historie farmacie) v češtině/slovenštině a angličtině umožňuje pochopení podstaty a výsledků práce, napomáhá publicitě práce prostřednictvím internetu. Píše se ve 3. osobě, rozsah maximálně 200 slov 3 až 5 klíčových slov.
  10. Literatura – pouze aktuální literární zdroje nejlépe impaktované, použité prameny se uvádějí v pořadí, v jakém jsou citovány v textu. Na literaturu se odkazuje číselným indexem nahoře se závorkou, např. Tomíček34). Citace časopisu se uvádějí s plným zněním názvu článku a se všemi autory. Vzor citace časopisu1), knihy2, 3), přednášky4), webu5, 6).

1) Šolínová J., Malý J. Individuální konzultace poskytované starší pacientce ve veřejné lékárně. Prakt. Lékáren. 2015; 11(2), 64–67.

2) Perlík F. Základy klinické farmakologie. 1. vydání. Praha: Galén 2008.

3) Shebeko S. K., Zupanets I. A., Popov O. S. Tarasenko O. O., Shalamay A. S. Effects of quercetin and its combinations on health. In: Watson R. R., Preedy V. R., Sherma Z. (eds.) Polyphenols: mechanisms of action in human health and disease, 2nd ed. London: Academic Press 2018; 373–394.

4) Barták N., Zámečník J., Adlerová K. Nové poznatky o intoxikaci kobaltem. In: Sborník XIII. xenobiochemického sympozia. Praha: ČSBMB 1995; 18.

5) Market access in the Czech Republic. http://www.pmlive.com/pharma_news/market_access_czech_republic_356414 (1. 2. 2019).

6) Vargas F., Romecín P., García-Guillén A. I., Wangesteen R., Vargas-Tendero P., Paredes M. D., Atucha N. M., García-Estañ J. Flavonoids in kidney health and disease. Front. Physiol. 2018; 9, Article 394. https://www. frontiersin.org

  1. Autor – celé jméno s tituly, adresa, telefon, e-mailová adresa.
  2. Krátká sdělení – předběžná, stručná prezentace nových významných výsledků bez diskuze. Souhrn a klíčová slova viz bod 9.
  3. Střet zájmů (uvádět před seznamem literatury), např. příslušnost pracoviště nebo některého z autorů k firmě sponzorující publikovaný výzkum (netýká se grantových projektů); v případě, že není: žádný.
  4. Prohlášení, že práce nebyla zadána jinému časopisu ani jinde otištěna, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

 

Požadavky na rukopis

Rukopisy se zasílají pouze elektronicky. Je třeba respektovat názvosloví organické chemie podle IUPAC. Odborná terminologie, zkratky a symboly musí odpovídat platným normám, zejména SI.

Fotografie, chemické vzorce, grafy a výstupy z přístrojů přijímá redakce ve formátech tif, jpg a eps (z důvodů kvality nejlépe kompresní poměr 10–12). Barevnou reprodukci obrázků si hradí autoři sami (2000 Kč za tiskovou stranu bez DPH). Práce předaná redakci se považuje za definitivní, imprimované znění schválené ke zveřejnění vedoucím příslušného pracoviště. Před zveřejněním obdrží autoři text ke korektuře. Korektury je nutné vrátit obratem do data určeného redakcí. Na pozdější autorské korektury nemůže být brán z časových důvodů zřetel. Při autorské korektuře není dovoleno měnit, eventuálně doplňovat text.

Z výrobních důvodů není možné zajistit autorům separátní otisky. První autor obdrží jeden výtisk časopisu zdarma (netýká se zpráv, diskuzí, recenzí knih apod.).

Časopis, jakožto nevýdělečný, neposkytuje honoráře za otištěné příspěvky s výjimkou těch, které si redakce zvlášť vyžádá.

 

Rukopisy vyhovující uvedeným požadavkům zasílejte na adresu:

doc. PharmDr. Kateřina Kubová, PhD.
Redakce časopisu Česká a slovenská farmacie
Masarykova univerzita, Farmaceutická fakulta
Palackého 1, 612 42 Brno
e-mail:
csf.redakce@pharm.muni.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 5

2023 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#