#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Otazníky a dotazníky kolem akutního klimakterického syndromu


Questions and questionnaires about acute climacteric syndrome

The acute climacteric syndrome has a large scale of symptoms. Main symptoms are hot flashes and night sweats. Each symptom could be presented alone or commonly in combination with other symptoms. The acute climacteric syndrome is induced by decrease and fluctuations of estrogen and neurosteroids levels. Therapy could be focused on hormone replacement. Changes of quality of life and especially effects of the therapy could be measured by standardized questionaries.

Keywords:

climacteric, genetics, hot flushes, quality of life


Autoři: Tomáš Fait 1,2;  Vlasta Dvořáková 2
Působiště autorů: Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha 1;  Katedra zdravotnických studií, Vysoká škola polytechnická, Jihlava 2
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 337-343
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Akutní klimakterický syndrom má poměrně rozsáhlou symptomatologii, jejímž hlavním zástupcem jsou návaly horka a noční pocení. Jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat izolovaně, ale většinou se kombinují; jsou spojeny se změnou hladin neurosteroidů. Správná léčba spočívá v podání hormonální substituční terapie. Míru potíží a hlavně reakci na léčbu lze hodnotit pomocí standardizovaných dotazníků.

Klíčová slova:

klimakterium, genetika, návaly horka, kvalita života

 

ÚVOD

Typickým projevem akutního klimakterického syndromu jsou návaly horka a noční pocení. Návaly horka pozoruje v perimenopauze 70 % žen, kolem 60. roku věku 30 % a po 70. roce jen 9 % žen. Typicky začínají pocitem horka či pálení a šíří se z oblasti hlavy kaudálně, následuje pocení, někdy se přidávají bolesti hlavy či palpitace. Trvají většinou 3–4 minuty (s rozmezím od několika sekund od 60 minut) a v průměru přetrvávají 7,4 roku. Existují výrazné mezikulturní a interindividuální rozdíly v míře návalů ovlivněné pravděpodobně stylem života, genetickou výbavou, nadváhou či kouřením (1).

Dlouho se uvádělo, že vegetativní symptomy snižují kvalitu života, ale neohrožují zdraví ženy. Recentní studie ukazují, že tyto příznaky jsou významným rizikovým faktorem pro kardiovaskulární systém.

Neléčené návaly ovlivňují kvalitu života, narušují spánek a negativně působí na náladu. Častější kontroly u lékaře v souboru půl milionu žen s neléčenými návaly přinesly vyšší náklady pro zdravotní systém o 1,5 milionu návštěv lékaře. Studie SWAN ukazuje návaly jako rizikový faktor pro hypertenzi a endotelovou dysfunkci. V souboru více než 11 tisíc žen sledovaných po dobu 14 let bylo prokázáno 2násobné riziko ischemické choroby srdeční (ICHS) u žen s návaly horka. Jako příčinný mechanismus se jeví spojení návalů s vyšším krevním tlakem, změnou lipidového spektra, zvýšením inzulinové rezistence a zánětlivých markerů (2). Na MRI mozku bylo u žen s návaly horka zjištěno větší množství hyperdenzních ložisek v bílé hmotě, což je spojeno s 3násobným rizikem cévní mozkové příhody a 2násobným rizikem rozvoje demence (3).

 

JAK NÁVALY HORKA VZNIKAJÍ?

Příčinou je patrně porucha termoregulace v hypotalamu. Dochází k významnému zúžení termoneutrální zóny. Estrogeny ovlivňují počet termosenzitivních neuronů a zvyšují α2-adrenergní aktivitu. Pokles plazmatické hladiny estrogenů vede ke snížení počtu termosenzitivních neuronů, klesá α2-adrenergní aktivita a zvyšuje se citlivost drobných cév na podněty katecholaminů. Potíže však nejsou úměrné absolutní hladině estrogenů v krvi. Předpokládá se, že relativní pokles hladiny estrogenů vede také ke změnám centrálního metabolismu adrenalinu a serotoninu. Estrogeny usnadňují syntézu serotoninu (5-HT – 5-hydroxytryptaminu) a endorfinů.

Všechny látky, které zvyšují 5-HT a/nebo endorfiny nebo snižují hladinu noradrenalinu v mozku, mohou rozšiřovat termoneutrální zónu, a tudíž být účinné v léčba návalů horka (estrogeny, antidepresiva ze skupiny SSRI, agonista α2-adrenergních receptorů klonidin) (4).

Pro produkci hormonu uvolňujícího gonadotropin (GnRH) v hypotalamu se zdá být klíčový systém kisspeptin/neurokinin B/dynorfin (KNDy). První dva z těchto působků lze suprimovat podáním estrogenů. V klinickém pokusu lze návaly vyvolat podáním neurokininu B. Další teorie označuje za vazodilatační látku specifickou pro návaly horka neuropeptid odvozený od genu pro kalcitonin (CGRP), který je uvolňován nejvíce ze senzorických neuronů. Byl také nalezen v cholinergních sympatomimetických nervech potních žláz (5).

Tachykininy jsou širokou skupinou multifunkčních neuropeptidů. Strukturálně jsou charakterizovány typickou sekvencí aminokyselin na C-terminálním konci Phe–Xaa–Gly–leu–Met–NH2. U savců jsou známy 4 tachykininy: substance P (SP), neurokinin A (NKA), neurokinin B (NKB) a endokinin/hemokinin. Jsou zapojeny do mnoha patofyziologických procesů včetně vnímání bolesti, zánětu, neurodegenerace a komunikace neuronů cestou aktivace neurokininových receptorů NK1, NK2 a NK3, které jsou distribuovány v CNS, ale i v senzorických neuronech střev.

Selektivní antagonisté receptoru NK3 dosahují významného snížení vazomotorických příznaků již po 14 dnech podávání (6, 7).

 

LZE OBJEKTIVIZOVAT AKUTNÍ KLIMAKTERICKÝ SYNDROM?

Pro hodnocení míry obtíží a jejich ovlivnění léčbou vyvinuto několik dotazníků. Pro výzkumné hodnocení léčebné modality je nezbytné mít srozumitelný a nejlépe číselně hodnotitelný dotazník, jehož hodnoty umožňují snadné statistické zpracování. Také pro farmakoekonomické studie je důležité umět zhodnotit ovlivnění kvality života léčebnými či preventivními zásahy.

Asi nejznámější používané skórovací schéma je Kuppermanův index poprvé publikovaný Kuppermanem, Blattem et al. v roce 1953 (tab. 1) (8). Je omezen pouze na akutní klimakterické potíže a má samozřejmě i své kritiky (9), přesto je jedním z nejpoužívanějších.

Speciální dotazník Women’s Health Questionnaire (WHQ) (tab. 2) pro hodnocení emočního a fyzického stavu žen ve věku 45–65 let má samostatné škály pro úzkost a depresi, poruchy spánku, somatické potíže, menstruační potíže, paměť, pocit atraktivnosti a sexuální chování. Přídatnou škálu tvoří vazomotorické příznaky. Hodnocení je poměrně složité – přítomnost (určitě ano, někdy ano) faktoru je hodnocena číslem 1, nepřítomnost (zřídka, vůbec ne) číslem 0. V každé podskupině je pak součet hodnot dělen počtem symptomů v podskupině. Otázky nejsou kladeny v podskupinách popořadě (tab. 3). Výsledné hodnocení v každé podskupině symptomů se pohybuje mezi 0,0 a 1,0 (10).

Hilditch a Lewisová vyvinuli The Menopause-specific Quality of Life Questionnaire (MENQOL) (11). Výzkumem validity jednotlivých faktorů zredukovali původních 106 bodů dotazníku na 29, které zahrnují 4 domény (vazomotorickou, fyzickou, psychosociální, sexuální) a globální otázku kvality života (tab. 4).

Také Greene své hodnocení zakládá na předpokladu, že klimakterické symptomy lze dělit do 4 skupin, které mají různou etiopatogenezi. Doporučuje tedy hodnotit každou skupinu příznaků zvlášť. V nejnovější verzi Greene Climacteric Scale je navíc ještě přidán bod „ztráta zájmu o sex“ (tab. 5) (12).

Jacobsová vyvinula úpravou obecného dotazníku Quality of Life specifický dotazník Menopausal Quality Of Life Scale (MQOL) (tab. 6) se 48 položkami rozdělenými do 7 domén, který koreluje s mírou akutního klimakterického syndromu i případnou terapií (13).

Utian po sobě neskromně pojmenoval upravený dotazník Short Form-36, ve kterém zdůrazňuje vliv klimakterického syndromu (tab. 7) (14). Dotazník obsahuje 23 otázek hodnocených ve škále 1 (vůbec ne) – 5 (zcela jistě). Hodnotit lze celkové skóre nebo 4 oddělené faktory (tab. 8).

Také Freemanová považuje za vhodné hodnotit odděleně menopauzální potíže psychologické (faktor 1), somatické (faktor 2) a vazomotorické (faktor 3); jednotlivé symptomy škály Menopause Symptom List (MSL) (tab. 9) mají různou míru projekce do těchto faktorů. MSL hodnotí každý ukazatel v rozpětí 0–3. Vychází z tradičního dotazníku Kuppermanova, ale přidává hodnocení úniku moči a poševního dyskomfortu. MSL je doporučován jako součást komplexního vyšetření (15)

Zpět ke komplexnímu a jednoduchému hodnocení, blízkému Kuppermanovu indexu, ale i s hodnocením urogenitální atrofie se vrací Menopauase Rating Scale (tab. 10) (16). Svojí jednoduchostí se zdá být pro každodenní rutinní i výzkumnou práci ideální volbou.

 

Tab. 1  Kuppermanův index

Symptom

Index

Míra obtíží:

silné 3
střední 2
lehké 1
žádné 0

Výsledek je součtem násobků:
index symptomu × míra obtíží

Hodnocení:

> 35 těžký klimakterický syndrom

20–35 střední klimakterický syndrom

15–20 lehký klimakterický syndrom

návaly horka

4

zvýšené pocení

2

poruchy spánku

2

podrážděnost

2

deprese

1

poruchy soustředění

1

závratě

1

bolesti hlavy

1

bolesti kloubů

1

bušení srdce

1

 

Tab. 2  Women’s Health Questionnaire (WHQ)

Symptom

Určitě ano

Někdy ano

Zřídka

Vůbec ne

1. Předčasně se probouzím a zbytek noci potom špatně spím

 

 

 

 

2. Velmi se vyděsím nebo propadnu panice, i když pro to není žádný zjevný důvod

 

 

 

 

3. Cítím se mizerně a je mi smutno

 

 

 

 

4. Když jdu sama ven z domu, cítím úzkost

 

 

 

 

5. Ztratila jsem zájem o věci

 

 

 

 

6. Mívám bušení srdce nebo roztřesený žaludek

 

 

 

 

7. Nepřestávají mě bavit věci, které jsem měla ráda

 

 

 

 

8. Mívám pocit, že život nestojí za to žít

 

 

 

 

9. Cítím napětí nebo nervozitu

 

 

 

 

10. Mám chuť k jídlu

 

 

 

 

11. Jsem roztěkaná a nevydržím v klidu

 

 

 

 

12. Jsem podrážděnější než obvykle

 

 

 

 

13. Bojím se stárnutí

 

 

 

 

14. Bolí mě hlava

 

 

 

 

15. Cítím se unavenější než obvykle

 

 

 

 

16. Mívám závratě

 

 

 

 

17. Cítím napětí či jiné nepříjemné pocity v prsou

 

 

 

 

18. Bolí mě záda nebo ruce a nohy

 

 

 

 

19. Mívám návaly horkosti

 

 

 

 

20. Jsem neohrabanější než obvykle

 

 

 

 

21. Cítím se docela plná života a elánu

 

 

 

 

22. Mívám křeče nebo nepříjemné pocity v dolní části břicha

 

 

 

 

23. Bývá mi nevolno nebo mám pocit jako na zvracení

 

 

 

 

24. Ztratila jsem zájem o sex

 

 

 

 

25. Jsem se sebou spokojená

 

 

 

 

26. Mám silnou menstruaci (vynechejte, prosím, pokud vůbec nemenstruujete)

 

 

 

 

27. Trápí mě noční pocení

 

 

 

 

28. Mám nafouklé břicho

 

 

 

 

29. Mám problémy s usínáním

 

 

 

 

30. Často pozoruji mravenčení v rukou a chodidlech

 

 

 

 

31. Jsem spokojená se svým současným sexuálním životem (vynechte, pokud nejste sexuálně aktivní)

 

 

 

 

32. Připadám si fyzicky přitažlivá

 

 

 

 

33. Mám problémy se soustředěním

 

 

 

 

34. Sexuální styk se pro mě stal nepříjemným kvůli nedostatečnému zvlhnutí pochvy (vynechte, pokud nejste sexuálně aktivní)

 

 

 

 

35. Musím chodit častěji močit než obvykle

 

 

 

 

36. Mám špatnou paměť

 

 

 

 

37. Je pro Vás velmi obtížné zvládat některé z výše uvedených příznaků? ANO/NE.

Pokud ano, které:

 

Tab. 3  Symptomy hodnocené ve WHQ

Symptom

Hodnocení otázek číslo

Počet otázek

deprese

3 + 5 + 7 + 8 + 10 + 12 + 25

7

somatické příznaky

14 + 15 + 16 + 18 + 23 + 30 + 35

7

paměť a koncentrace

20 + 33 + 36

3

vazomotorické příznaky

19 + 27

2

úzkost

2 + 4 + 6 + 9

4

sexuální aktivity

24 + 31 + 34

3

poruchy spánku

1 + 11 + 29

3

menstruační problémy

17 + 22 + 26 + 28

4

atraktivita

21 + 32

2

 

Tab. 4  Menopause-Specific Quality of Life (MENQOL)

Symptom

Výskyt

Míra potíží:
1 (vůbec ne) – 6 (extrémně)

návaly horka

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

noční poty

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocení

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

nespokojenost s osobním životem

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocit úzkosti a nervozity

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

poruchy paměti

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

snížení výkonnosti

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocit deprese a smutku

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

netrpělivost vůči okolí

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocit osamělosti či obavy z ní

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

nadýmání

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

bolesti svalů a kloubů

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocity únavy a opotřebovanosti

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

poruchy spánku

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

bolesti zad, krku nebo hlavy

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pokles fyzické síly

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocit ztráty energie

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

suchost kůže

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

přibírání na váze

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

vzrůstající ochlupení v tváři

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

změny vzhledu, struktury a tonu kůže

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

pocit celkového otoku

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

bolest zad v oblasti beder

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

časté močení

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

únik moči při smíchu či kašli

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

změny sexuální touhy

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

poševní suchost při styku

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

vyhýbání se důvěrným známostem

NE / ANO

1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6

 

Tab. 5  Greene Climacteric Scale

Symptomy

Vůbec ne

Trochu

Středně

Velmi

Skóre:
0–3

1. rychlé a silné bušení srdce

 

 

 

 

 

2. pocit napětí a nervozity

 

 

 

 

 

3. poruchy spánku

 

 

 

 

 

4. snadné rozrušení

 

 

 

 

 

5. záchvaty paniky

 

 

 

 

 

6. poruchy koncentrace

 

 

 

 

 

7. pocit únavy a ztráty energie

 

 

 

 

 

8. ztráta zájmu o věci

 

 

 

 

 

9. pocit deprese a nešťastnosti

 

 

 

 

 

10. plačtivost

 

 

 

 

 

11. podrážděnost

 

 

 

 

 

12. pocit slabosti a závratí

 

 

 

 

 

13. tlak a napětí v hlavě a těle

 

 

 

 

 

14. ztuhlost části těla

 

 

 

 

 

15. bolesti hlavy

 

 

 

 

 

16. bolesti svalů a kloubů

 

 

 

 

 

17. ztráta citu v rukách a nohách

 

 

 

 

 

18. potíže s dýcháním

 

 

 

 

 

19. návaly horka

 

 

 

 

 

20. noční poty

 

 

 

 

 

21. ztráta zájmu o sex

 

 

 

 

 

Hodnocení:
psychologické příznaky P (1–11) … úzkost (anxieta) A (1–6) …
somatické příznaky S (12–18) … deprese D (7–11) …
vazomotorické příznaky V (19–20) … sex S (21) …

 

Tab. 6  Menopause Quality of Life Scale (MQOL)

Symptom

Doména

1. Věci, které jsem si užívala, mi začínají přidělávat práci

energie

2. Cítím se celkově dobře

pocity

3. Cítím nadšení pro věci

pocity

4. Cítím se veselá

pocity

5. Jsem unavená z věcí, které mi dříve nedělaly problém

pocity

6. Mám dost energie udělat, co chci

energie

7. Kvůli svým potížím vynechávám volnočasové aktivity

vliv příznaků

8. Dělat svoji práci je pro mne stále obtížnější

energie

9. Jsem si jistá sama sebou

pocity

10. Bojím se svěřit někomu v práci, jak se cítím

vlivy

11. Trpím náhlými změnami nálady

pocity

12. Mé dny plynou bez problémů

energie

13. Jsem příliš unavená z každodenních úkolů

energie

14. Jsem víc samotářská, než bych chtěla

vlivy

15. Obávám se, že zklamu své přátele nebo lidi v práci

vlivy

16. Jsem popudlivá vůči lidem doma

vlivy

17. Obávám se, že přijdu o práci kvůli mým potížím

vliv příznaků

18. Cítím se stabilní

pocity

19. Snadno se rozpláču

pocity

20. Občas bych se chtěla schovat v práci

vliv příznaků

21. Maličkosti mi zkazí náladu

pocity

22. Snadno se soustředím

poznávací schopnosti

23. Kvůli svým potížím, musím občas odejít pryč

vliv příznaků

24. Mám problém vzpomenout si na každodenní věci

poznávací schopnosti

25. Myslím, že má paměť je dosti dobrá

poznávací schopnosti

26. Cítím se opuštěná

pocity

27. Stíhám méně, než bych chtěla

energie

28. Začnu mluvit a nemohu si vzpomenout, co jsem řekla

poznávací schopnosti

29. Necítím se dobře ve srovnání s jinými lidmi mého věku

pocity

30. Křičím na lidi doma

vlivy

31. Užívám si povídání jako vždy

vlivy

32. Jsem příliš unavena, abych se věnovala sexu

energie

33. Sex mám stále stejně ráda

vliv příznaků

34. Jsem spokojena se svým vzhledem

pocity

35. Jsem schopna se soustředit na zábavu po celou dobu, kdy je provozuji

poznávací schopnosti

36. Domácí práce považuji za snadné

energie

37. Mé návaly nebo noční poty mne budí

vliv příznaků

38. Jsem rozpačitá ze svých návalů horka

vliv příznaků

39. V noci propotím celé povlečení a pak je mi zima

vliv příznaků

40. Jsem schopna těžce pracovat

energie

41. Obvykle spím dobře

spánek

42. Spím celou noc

spánek

43. Styk je pro mne nepříjemný díky suchosti pochvy

vliv příznaků

44. Mám chuť k jídlu

chuť k jídlu

45. Nemohu usnout, když se v noci probudím

spánek

46. Mé potíže nemají vliv na moji práci

vliv příznaků

47. Více se zajímám o sex

vliv příznaků

48. Pospávám během dne

energie

 

Tab. 7  The Utian Quality of Life Scale (UQOL)

Symptom

Hodnocení
(poslední měsíc)

1. Mám pod kontrolou důležité stránky svého života

1 – 2 – 3 – 4 – 5

2. Má práce mne uspokojuje

1 – 2 – 3 – 4 – 5

3. Považuji svoji práci za užitečnou pro společnost

1 – 2 – 3 – 4 – 5

4. Nejsem spokojená se svým sexuálním životem

1 – 2 – 3 – 4 – 5

5. Jsem spokojená se svým citovým životem

1 – 2 – 3 – 4 – 5

6. Provedla jsem množství rozhodnutí v osobním životě i práci

1 – 2 – 3 – 4 – 5

7. Jsem nešťastná ze svého vzhledu

1 – 2 – 3 – 4 – 5

8. Má strava není zdravá a výživná

1 – 2 – 3 – 4 – 5

9. Mám své stravovací návyky pod kontrolou

1 – 2 – 3 – 4 – 5

10. Běžně cvičím 3–4× týdně

1 – 2 – 3 – 4 – 5

11. Jsem depresivní

1 – 2 – 3 – 4 – 5

12. Často jsem úzkostná

1 – 2 – 3 – 4 – 5

13. Většinu věcí, které se mi přihodí, nemám pod kontrolou

1 – 2 – 3 – 4 – 5

14. Jsem spokojená s četností pohlavního styku s partnerem

1 – 2 – 3 – 4 – 5

15. V současnosti pociťuji fyzický dyskomfort nebo bolest při pohlavním styku

1 – 2 – 3 – 4 – 5

16. Obávám se, že nemám kontrolu nad svým fyzickým zdravím

1 – 2 – 3 – 4 – 5

17. Jsem pyšná na své pracovní úspěchy

1 – 2 – 3 – 4 – 5

18. Považuji svůj život za naplněný

1 – 2 – 3 – 4 – 5

19. Dávám si stále nové cíle ve svém osobním životě

1 – 2 – 3 – 4 – 5

20. Očekávám pozitivní události ve svém životě

1 – 2 – 3 – 4 – 5

21. Cítím se fyzicky skvěle

1 – 2 – 3 – 4 – 5

22. Cítím se fit

1 – 2 – 3 – 4 – 5

23. Dávám si stále nové cíle ve svém zaměstnání

1 – 2 – 3 – 4 – 5

 

Tab. 8  Faktory UQOL

Faktor

Otázka

1

zaměstnání

2, 3, 6, 17, 18, 19, 23

2

zdraví

7(R), 8(R), 9, 10, 16(R), 21, 22

3

emoce

1, 11(R), 12(R), 13(R), 15(R), 20

4

sex

4(R), 5, 14

Pozn.: R – reversed

 

Tab. 9  Menopause symptom list (MSL)

podrážděnost

bolest hlavy

bolesti

poruchy spánku

změny nálad

pocit smutku a osamění

poruchy soustředění

návaly horka

nervozita a úzkost

pokles sexuálního zájmu

únik moči

suchost v pochvě

 

 

Tab. 10  Menopause Rating Scale (MRS)

Symptom

Intenzita

Intenzita:

nesnesitelné 4

silné 3

střední 2

mírné 1

0

deprese

 

úzkost

 

podráždění

 

vyčerpání

 

návaly horka a potu

 

Výsledek je součtem intenzit

palpitace

 

poruchy spánku

 

Hodnocení:
33–44 těžký klimakterický syndrom
22–33 střední klimakterický syndrom
11–22 lehký klimakterický syndrom

bolesti kloubů a svalů

 

sexuální problémy

 

inkontinence

 

suchost pochvy

 

 

 

ZÁVĚR

Akutní klimakterický syndrom má poměrně rozsáhlou symptomatologii, jejíž hlavní prezentací jsou návaly horka. Jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat izolovaně, ale většinou se kombinují. Pokud si v klinické praxi neuvědomíme souvislost s estrogenním deficitem, povede to k polypragmazii. Správná léčba spočívá v podání hormonální substituční terapie či jejích alternativ. Čas nástupu klimakteria lze odhadovat z rodinné anamnézy na základě dědičné složky samozřejmě jen u nekuřaček a žen bez iatrogenního poškození vaječníků. Hodnocení míry potíží je individuální, nicméně používané dotazníky mohou ověřit reakci léčené ženy a zároveň upozorní lékaře, jak široká paleta potíží může být s přechodem spojena.

 

Adresa pro korespondenci:

doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D.
Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol
V Úvalu 84, 150 00  Praha 5
e-mail: tfait@seznam.cz


Zdroje
  1. Gold EB, Colvin A, Avis N et al. Longitudinal analysis of the association between vasomotor symptoms and race/ethnicity across the menopausal transition: study of women´s health across the nation. Am J Public Health 2006; 96: 1226–1235.
  2. Jackson EA, El Khoudary SR, Crawford SL et al. Hot flash frequency and blood pressure: data from the Study of Women’s Health Across the Nation. J Womens Health (Larchmt) 2016; 25: 1204–1209.
  3. Thurston RC, Aizenstein HJ. Menopausal hot flashes and white matter hyperintensities. Menopause 2016; 23: 27–32.
  4. The North American Menopause Society. Nonhormonal management of menopause-associated vasomotor symptoms: 215 position statement of the NAMS. Menopause 2015; 22: 1155–1174.
  5. Rance NE, Dacks PA, Mittelman-Smith MA et al. Modulation of body temperature and LH secretion by hypothalamic KNDy neurons (kisspeptin, neurokinin B and dynorphin): a novel hypothesis on the mechanism of hot flushes. Front Neuroendocrinol 2013; 34: 211–227.
  6. Prague JK, Roberts RE, Comminos AN et al. Neurokinin 3 receptor antagonism rapidly improves vasomotor symptoms with sustained duration of action. Menopause 2018; 25: 862–869.
  7. Trower M, Anderson RA, Ballantyne E et al. Effects of NT-814; a dual neurokinin 1 and 3 receptor antagonist, on vasomotor symptoms in postmenopausal women: a placebo-controlled, randomized trial. Menopause. 2020; 27: 498–505.
  8. Kupperman HS, Blatt MH, Wiesbader H et al. Comparative clinical evaluation of estrogenic preparation by the perimenopausal and amenorrheal indices. J Clin Endocrinol Metabol 1953; 13: 688–703.
  9. Alder E. The Blatt-Kupperman Menopausal Index: a critique. Maturitas 1998; 29: 19–24.
  10. Hunter M. The women´s health questionnaire: a measure of mid-aged women’s perceptions of their emotional and physical health. Psychol Health 1992; 7: 45–54.
  11. Hilditch JR, Lews JR, Peter A et al. A menopause-specific quality of life questionnaire: development and psychometric properties. Maturitas 1996, 24: 161–175.
  12. Greene JG. Constructing a standard climacteric scale. Maturitas 1998; 29: 25–31.
  13. Jacobs PA, Hyland ME, Ley A. Self-rated menopausal status and quality of life in women aged 40–63 years. Brit J Psychol 2000; 5: 395–411.
  14. Utian WH, Janata JW, Kingsberg SA et al. The Utian Quality of Life Scale: development and validation of an instrument to quantify quality of life through and beyond menopause. Menopause 2002; 9: 402–410.
  15. Freeman EW, Sammel MD, Liu L. Psychometric properties of a menopausal symptom list. Menopause 2003; 10: 258–265.
  16. Heinemann LA, Potthoff P, Schneider HP. International versions of the Menopause Rating Scale (MRS). Health Qual Life Outcomes 2003; 1: 28–31.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek Úvodem

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#