#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dekriminalizace a chytrá regulace psychoaktivních látek – moderní alternativa prohibice


Decriminalisation and smart regulation of psychoactive substances: a modern alternative to prohibition

Prohibition has been the globally dominant concept for the regulation and control of psychoactive substances for nearly 70 years. Its effectiveness and legitimacy as a sustainable solution to the problems associated with the existence of psychoactive substances in society has been repeatedly questioned. It is based on the normative assumption that the use of psychoactive substances for other than therapeutic purposes is not allowed, and non-medical supply should be severely punished. This precludes the use of the full range of regulatory, public health, prevention, and harm reduction strategies, reduces well-being, and increases harms for the human-rights, health, and social cohesion.

It is time to replace the prohibitionist paradigm with modern regulation that considers the different harms and risks of psychoactive substances, but also the benefits of psychoactive substances for mental health and well-being, lifestyle, and socialisation. This new paradigm (the so-called 'smart regulation') should accept non-medical use of psychoactive substances, apply criminal law as an exceptional tool to regulate human behaviour, regulate the availability of substances according to their harmfulness, regulate the risk profile of the product, strictly regulate marketing and advertising, protect minors and 'others' from the use and supply of psychoactive substances, protect the legal market from the supply of substances from the illegal market, and use economic instruments to regulate demand and to subsidise prevention and treatment.

Keywords:

drug policy, psychoactive substances, addiction, regulation, decriminalization, prohibition


Autoři: Viktor Mravčík
Působiště autorů: Společnost Podané ruce, Brno ;  Úřad vlády ČR ;  Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 231-237
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Prohibice je globálně dominantním konceptem pro regulaci a kontrolu psychoaktivních látek již téměř 70 let. Její účinnost a legitimita jakožto udržitelného řešení problémů spojených s existencí psychoaktivních látek ve společnosti byla opakovaně zpochybněna. Je založena na normativním předpokladu, že užívat psychoaktivní látky jinak než v léčebném kontextu se nesmí a nemedicínské nakládání s nimi by mělo být přísně trestáno. To znemožňuje využití širokého spektra regulačních, veřejnozdravotních, preventivních a harm reduction strategií a je příčinou snížení společenského blahobytu a škod v oblasti lidskoprávní, zdravotní a sociální.

Je proto načase nahradit prohibiční paradigma moderní regulací, která vezme v potaz různou škodlivost psychoaktivních látek a jejich rizika, ale také přínosy psychoaktivních látek v oblasti duševního zdraví a pohody, životního stylu a sociální koheze. Toto nové paradigma (tzv. chytrá regulace) by zejména mělo akceptovat užívání psychoaktivních látek mimo terapeutický kontext, používat trestní právo výjimečně jako krajní nástroj regulace lidského chování, regulovat dostupnost látek na základě jejich škodlivosti, regulovat rizikový profil produktu, přísně regulovat marketing a reklamu, chránit před nabídkou psychoaktivních látek nezletilé a okolí uživatelů, chránit legální trh před nabídkou látek z nelegálního trhu a využívat ekonomické nástroje pro regulaci poptávky a jako zdroj prostředků pro prevenci a léčbu.

Klíčová slova:

drogová politika, psychoaktivní látky, závislost, regulace, dekriminalizace, prohibice

 

KONTROLA A REGULACE DOSTUPNOSTI PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTEK – PROHIBICE

V posledních téměř 70 letech je systém kontroly psychoaktivních látek založen na třech mezinárodních úmluvách:

  1. Jednotná úmluva o omamných látkách z roku 1961 ve znění protokolu z roku 1972
  2. Úmluva o psychotropních látkách z roku 1971
  3. Úmluva proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami z roku 1988.

První dvě jmenované postulují nezákonnou povahu a zákaz psychoaktivních látek, zařazených na seznamy úmluv, pro jiné než léčebné a vědecké účely a zavádějí režim jejich kontroly na národní a mezinárodní úrovni (tento režim je dále v textu označován jako prohibice). Třetí úmluva stvrzuje tento extrémně prohibiční přístup tím, že ukládá státům přísně trestat držení a nakládání s těmito látkami bez povolení (1). Rovněž v Česku je v návaznosti na úmluvy nakládání s drogami postihováno jako poměrně velmi závažný trestný čin, nakládání pro osobní potřebu v malém množství potom jako přestupek (2).

Přísná prohibice látek kontrolovaných drogovými úmluvami OSN je předmětem odborné kritiky na základě řady argumentů:

  • Hlavní deklarované cíle prohibičního režimu (omezení škodlivého užívání drog a usnadnění jejich dostupnosti pro terapeutické účely) se nepodařilo splnit. Dostupnost psychoaktivních látek pro lékařské účely se za posledních 60 let naopak snížila, zatímco užívání kontrolovaných látek a jejich nabídka celosvětově vzrostla ve všech regionech světa bez ohledu na socioekonomickou úroveň, včetně Evropy (3, 4).
  • Prohibice a přísné trestání uživatelů drog přináší zdravotní a společenské škody. Vytváří rizikové prostředí, produkuje škody spojené s nelegální povahou látky a zvyšuje škody spojené s užíváním drog, jakými jsou zhoršení duševního zdraví, infekce HIV/AIDS a hepatitida a úmrtí v důsledku předávkování a drog apod. (5). Prohibice jako základ drogové politiky nejen že zhoršuje zdraví a wellbeing lidí užívajících drogy, ale negativně ovlivňuje zdraví celých populací, a to i ve vyspělých zemích (6, 7).
  • Prohibice látek a její přísnost není úměrná jejich škodlivosti a škodlivému potenciálu. Legální drogy jako alkohol nebo tabák jsou škodlivější než nelegální drogy a také mezi nelegálními látkami se stejnou přísností prohibice existují výrazné rozdíly ve škodlivosti (8–10). I když odhlédneme od rozdílů v prevalenci užívání v populaci, škodlivost související se samotnými látkami, jako je návykový potenciál (11) nebo toxicita (12), je v rozporu s jejich právním statusem a přísností regulace.
  • Prohibice je příčinou nepřiměřených trestů, omezuje právo lidí na svobodu, ekonomická a sociální práva, právo na soukromí a právo na zdraví (13). Ospravedlňuje porušování základních lidských práv, neboť vystavuje lidi donucovacím opatřením, pronásledování a věznění, včetně krutého zacházení a poprav (14). Po ukončení extrémně punitivní drogové prohibice a kriminalizace volají agentury OSN včetně Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (15, 16). Přemrštěná represe ve spojení s psychoaktivními látkami je předmětem kritiky z řad odborné i občanské veřejnosti také v Česku (17–19).
  • Ideologické a legislativní zarámování drog a jejich užívání jako nemorálního a kriminálního chování je hlavním zdrojem stigmatizace a diskriminace projevující se v různých dimenzích společenského života (20, 21). Stigma pohání syndemickou povahu zranitelnosti, sociálního vyloučení a zhoršení zdraví lidí, kteří užívají psychoaktivní látky (22).
  • Prohibice neumožňuje ovlivňovat konzumaci směrem k mírnému užívání, neboť je založena na tezi, že užívat psychoaktivní látky se nesmí. To mimochodem omezuje paletu preventivních strategií (23) a brání provádění účinných harm reduction intervencí snižujících škody spojené s užíváním návykových látek, jako jsou infekční a jiná somatická onemocnění, duševní onemocnění nebo úmrtí v souvislosti s drogami. V rámci prohibičního paradigmatu jsou tyto intervence zaměřené na bezpečnější užívání a snižování škod vnímány jako podrývání prohibičního režimu a podpora užívání drog (24) a jejich provádění brání restriktivní legislativní rámce (25, 26).
  • Klasická teorie o preventivním vlivu odstrašujícího účinku trestu (27), což je častý argument zastánců prohibice, u psychoaktivních látek neplatí nebo neplatí dostatečně, a to zejména u intenzivnějších vzorců užívání. Odstrašující účinek závisí na tom, jak lidé vnímají riziko trestu – zda se vyhýbají danému chování (absolutní deterence), nebo zda se spíše vyhýbají sankci, aniž by omezili chování (restriktivní deterence), což je i případ trestných činů souvisejících s drogami (28). Empirické důkazy srovnávající trendy z průzkumů v obecné populaci ukazují, že neexistuje korelace mezi úrovní trestních sankcí a mírou užívání drog v populaci, přinejmenším v případě konopí (29), a ani ekologické analýzy dat z populačních průzkumu mezi dospívajícími neodhalují statisticky významnou souvislost mezi „liberalizací“ politiky a vyšší mírou užívání konopí nebo intenzivního užívání konopí (30, 31). Pro podporu těchto zjištění svědčí i poznatky z Česka, kde kriminalizace držení pro vlastní potřebu v roce 1999 nedosáhla žádoucího odstrašujícího účinku (32), a naopak po dekriminalizaci v roce 2010 se míra užívání konopí snížila (33).

 

MUSEJÍ BÝT PSYCHOAKTIVNÍ LÁTKY ZAKÁZÁNY, PROTOŽE JSOU PSYCHOAKTIVNÍ?

Hlavním argumentem prohibice je psychoaktivita látek s ohledem na riziko rozvoje závislosti a souvisejících škod na individuální a společenské úrovni– jednoduše řečeno, drogy je potřeba zakázat, protože škodí. Prohibiční režim se však vztahuje pouze na látky vyjmenované v přílohách drogových úmluv OSN, nikoliv na některé vysoce psychoaktivní a návykové látky, jakými jsou alkohol nebo tabák/nikotin. Pro ně se na mezinárodní nebo národní úrovni uplatňují mírnější režimy, které umožňují jejich legální nabídku pro (rekreační) užívání mimo terapeutický kontext, i když tyto látky patří mezi velmi návykové (viz výše) a jsou zdrojem značných společenských škod, dokonce mnohem vyšších, než je tomu u všech nelegálních látek dohromady (6). A to přesto, že problémy spojené s legálními i nelegálními drogami mají společnou etiologii, v principu stejné dopady na individuální a společenské úrovni a uplatňují se u nich v principu stejné preventivní, léčebné, regulační, kontrolní ad. intervence (34).

Tento rozdíl v regulaci a kontrole mezi nelegálními a legálními drogami má celosvětově své historické, kulturní, ekonomické a politické pozadí (35, 36). Fakta a důkazy o účinnosti a dopadech prohibice však nevedou ke změně prohibičního paradigmatu zejména proto, že prohibice je normativní konstrukt, ideologie (37), přičemž různé ideologie pracují s různou interpretací stejné reality a stejných dat (38). Prohibice vybraných psychoaktivních látek je také v rozporu s tím, jak se moderní západní společnosti staví ke kontrole jiných tzv. dobrovolných rizik (39). Rizikové faktory dobrovolné (při sportu, ve stravování, v sexuálním životě) i nedobrovolné (spojené s pracovním prostředím či kontaminovanými potravinami ad.) společnost ovlivňuje prostřednictvím podpory zdraví (osvěty) nebo nastavením zákonných podmínek (např. limity pro kontaminaci potravin). Kritériem pro přísnost kontroly a přísnost trestu je míra společenských škod, například úmrtnost v důsledku daného faktoru (jednání), tj. průměrné riziko úmrtí na daný faktor (35). U nelegálních drog je však místo průměrného rizika argumentem pro jejich prohibici maximální riziko (24) a pro zákaz stačí argument, že se negativní následek (např. smrt) může vyskytnout. Navíc kauzální souvislost nemusí být zřejmá a dopady užívání zakázané látky nemusejí být shodné s dopady regulované látky (40).

Pokud jde o riziko závislosti, je zřejmé, že užívání psychoaktivních látek dokáže většina jejich uživatelů udržet pod kontrolou, zejména pokud jsou k tomu adekvátně motivováni. Psychoaktivní látky, i když představují velmi silný impulz pro mozkový libostní systém (systém odměny), představují jen jednu z mnoha motivací chování. To, jak se lidé chovají, respektive zda udrží užívání psychoaktivních látek pod kontrolou, je výsledkem řady faktorů prostředí, biologických a psychologických faktorů, které podmiňují různé konkurenční a synergické motivace k chování (41). Schopnost seberegulace chování je základní schopností (zejména vyšších) organismů a je přítomná i v užívání psychoaktivních látek v kontextu dalších motivačních a averzivních faktorů (42).

Intenzita užívání návykové látky, tj. frekvence užívání a užívaná dávka, se vyskytuje ve spojitém kontinuu a lineárně koreluje s mírou ztráty kontroly nad libostním systémem, která také nemá prahový charakter(43). Jak u alkoholu, tak u jiných látek včetně konopí nebo amfetaminů se nekontrolované závislostní užívání vyskytuje v poměrně malé skupině jejich uživatelů (44–46). Je potřeba připomenout, že intenzita, s jakou jednotlivé látky působí na libostní systém (tj. jejich závislostí potenciál), je u různých látek různá (11) a také lidé se liší svou schopností seberegulace, která je dána mj. životem a výchovou rozvinutými schopnostmi dosahovat odměny různými podněty nebo vrozenou citlivostí k přirozené odměně (47). Zvlášť zranitelní z hlediska rozvoje závislosti jsou lidé s traumatickými a obtížnými životními zkušenostmi, v nepříznivých životních situacích (48–50) a lidé s omezenou schopností kontroly chování, kam patří také děti a dospívající.

Udržení kontroly nad užíváním je tedy výslednicí řady faktorů. Společenský kontext, nastavení faktorů prostředí včetně politiky a regulace nabídky a poptávky hrají v ovlivnění uživatelského chování zásadní roli. Rozdělení látek na legální a nelegální je však neodůvodněné a paradoxní a je zřejmé, že prohibice není jediným ani optimálním způsobem kontroly negativních dopadů užívání psychoaktivních látek a nežádoucího chování obecně.

 

V ZAJETÍ PROHIBICE

Drogové úmluvy OSN představují hlavní překážku pro jakýkoliv stát, který chce opustit politiku prohibice, a jejich flexibilita je velmi omezená (1) Zejména úmluvy z roku 1961 a 1988 byly v poslední době zpochybněny řadou jurisdikcí, jež povolují užívání nebo regulují nabídku nemedicínského konopí. Některé z regulačních modelů (např. v Kanadě, Uruguayi nebo Thajsku) explicitně či implicitně přiznávají, že nejsou v souladu s úmluvami, s odkazem na nadřazenost veřejnozdravotních nebo lidskoprávních argumentů, jiné (například některé státy USA, Nizozemsko, Španělsko, Malta, Lucembursko, Německo) využívají politiku tolerance v rámci principu subsidiarity, klauzuli v úmluvách o beztrestnosti jednání souvisejícího s osobní potřebou a/nebo zavádějí nabídku konopí v rámci vědeckého projektu, aby byly s úmluvami formálně v souladu (51–53). Pro členské státy Evropské unie, které mají v úmyslu zavést alternativní přístupy v oblasti nabídky psychoaktivních látek, je situace ještě složitější, protože na drogové úmluvy OSN odkazuje řada právních předpisů EU (51, 53).

Prohibiční režim drogových úmluv OSN je globálně rovněž dominantním kontrolním režimem, který státy využívají pro kontrolu tzv. nových psychoaktivních látek, tj. těch, které (zatím) nejsou na seznamu drogových úmluv OSN (54, 55). Tento postup je rovněž terčem odborné kritiky s ohledem na nepřiměřenost, kriminalizaci a stigmatizaci uživatelů nebo omezování výzkumu a terapeutického přínosu těchto látek (56–58). Na mezinárodní i národní úrovni tedy přetrvává dilema žádné reakce nebo nepřiměřené prohibice (59) a absence rámce pro legální regulaci nabídky – regulační vakuum. Na národních úrovních se objevily pokusy o alternativní režim kontroly nových psychoaktivních látek (59–61), ale dosavadní pokusy o vymanění se z prohibičního režimu skončily neúspěchem.

 

REGULACE MÍSTO PROHIBICE

Stále více se prosazuje odborný názor, že prohibici by měla nahradit regulace akceptující legitimitu užívání psychoaktivních látek a jeho psychologických a sociálních motivů, jako je sebepoznání, potěšení, emocionální podpora a socializace (23, 57, 62, 63). Současně, jak naznačují také Hughes a Griffiths (64), bez uznání, že psychoaktivní efekt je žádoucí a legitimní a že bezpečný neznamená nepsychoaktivní, není možné prohibiční paradigma překonat.

V oblasti regulace psychoaktivních látek existuje hierarchie možností podle jejich úrovně a síly kontroly – od neregulování, respektive dobrovolnosti a seberegulace (kdy lidé regulují své chování sami nebo přirozeným tlakem svého okolí) přes tržní mechanismy (regulace dostupnosti, ceny) až po kontrolu a zákaz s přísným vymáháním trestním právem (23). Prohibice ze své podstaty neumožňuje využití všech těchto možností a úrovní regulace. Posun od prohibičního paradigmatu k rozumné regulaci by měl vyústit ve flexibilní a účinnou kombinaci státní regulace, iniciativ občanské společnosti a seberegulace, která uznává síťový a polycentrický charakter účinné regulace nabídky a poptávky v kontextu sociální spravedlnosti a občanské participace (63, 65).

Mezi prohibicí na jedné straně a neregulovanou legální dostupností (žádnou reakcí) zůstává nevyužita celá řada možností regulace dostupnosti, například prostřednictvím státního monopolu, státních licencí, neziskových organizací a asociací nebo beztrestnosti pěstování pro vlastní potřebu, a vhodný regulační mix na rozdíl od prohibicí posilovaného nelegálního trhu představuje příležitost jak ovlivnit kdy, kde a jak kdo užívá (40). Stále více se také hovoří o bezpečnějších režimech nabídky psychoaktivních látek v kontextu zdravotních rizik a veřejnozdravotních krizí (66, 67).

Panuje odborná shoda na tom, že závislost míry zdravotní a společenské škodlivosti užívání psychoaktivních látek na míře přísnosti regulace má podobu křivky ve tvaru písmene U (obr. 1), kdy přísná prohibice na jedné straně i neregulace na straně druhé jsou spojeny s vysokými zdravotními a společenskými škodami, zatímco nejnižší škody a nejvyšší míra společenského blahobytu (wellbeing) jsou spojeny s přiměřenou regulací nabídky a poptávky na nejnižším bodě U-křivky (22, 68–71). Úspěšné závislostní politiky jsou tedy ty, které hledají rovnováhu mezi mírou kontroly nabídky psychoaktivních látek a společenskými škodami, respektive nejnižší bod na U-křivce, neboli jsou založeny na strategii snižování škod (harm reduction), jak bylo také empiricky dokázáno (72).

 

Obr. 1  U-křivka závislosti společenských dopadů užívání psychoaktivních látek na přísnosti regulace nabídky (22)

 

 

Je tak žádoucí z hlediska snížení negativních zdravotních a společenských následků užívání psychoaktivních látek uznat legitimitu jejich neléčebného užívání, zaměřit se na snížení těchto nežádoucích dopadů a zaplnit regulační vakuum vykročením ze stínu prohibičního paradigmatu, které selhalo v účinném řešení problému a je zdrojem značných vedlejších škod. Jak poznamenávají Caulkins a Kilmer (40), relevantní odborně-politická otázka je nikoliv, zda rizika dané látky převažují nad jejími přínosy, ale zda a jak dokáže změna politiky a regulačního rámce tyto škody a přínosy změnit a jakým směrem.

 

JAKÉ ZMĚNY V SOUČASNOSTI PROBÍHAJÍ V ČESKU?

Příležitost ke změnám regulačního paradigmatu v oblasti psychoaktivních látek v Česku probíhajícím v letech 2022–2023 poskytlo programové prohlášení vlády vzniklé po parlamentních volbách v říjnu 2021, jež deklaruje, že při řešení problematiky závislostí bude uplatňovat vědecky ověřený a vyvážený koncept prevence rizik a snižování škod, regulaci návykových látek podle jejich škodlivosti, zohlední škodlivost při spotřebním zdanění a zaměří se na nadužívání trestní represe u jednání s malou společenskou škodlivostí (73).

Programovou orientaci vlády je potřeba vidět v kontextu aktuální Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027, jejímž hlavním cílem je předcházet a snižovat škody související s užíváním návykových látek a závislostním chováním a jako jednu z priorit definuje účinnou regulaci trhů s návykovými látkami a produkty s návykovým potenciálem (74). Tato základní strategická orientace a programová orientace vlády umožnila v aktuálním akčním plánu národní strategie na období 2023-2025 realizovat aktivity v oblasti dekriminalizace a depenalizace drogových trestných činů, ale také připravit inovativní regulaci části psychoaktivních látek nekontrolovaných mezinárodně (tzv. psychomodulační látky) a regulaci nemedicínského konopí (75).

 

  1. Dekriminalizace a depenalizace chování se zanedbatelnou společenskou nebezpečností nebo dokonce se společenským prospěchem.

Šíření toxikomanie (§ 287 trestního zákoníku). Skutková podstata tohoto trestného činu je konstruována velmi široce a lze pod ni podřadit širokou škálu jednání (podle stávající praxe např. stíhání distributorů tzv. nových psychoaktivních látek, provozovatelů tzv. growshopů, vydavatelů knih či časopisů). Její aplikace je kritizována z hlediska předvídatelnosti práva, neboť neposkytuje jasnou představu o podmínkách trestní odpovědnosti, když jasně a srozumitelně nestanovuje, jaký typ chování trestný je a jaký nikoliv (76, 77). Za šíření toxikomanie jsou stíháni lidé, kteří kritizují současný prohibiční režim a snaží se jej změnit – z tohoto důvodu je toto ustanovení označováno také jako „gumová“ nebo „šikanózní“ klauzule (78).

Tzv. výroba konopí z konopí (§ 285 a § 283 trestního zákoníku). Nedovolené pěstování rostlin pro vlastní potřebu je postihováno buď jako přestupek podle zákona o návykových látkách (pokuta až 15 000 Kč), pokud k němu dochází v malém množství (do 5 rostlin), nebo v případě množství většího než malého jako trestný čin podle § 285 trestního zákoníku s poměrně nízkou trestní sazbou (v prvním odstavci odnětí svobody až na 6 měsíců). Orgány činné v trestním řízení a soudy však v praxi běžně zastávají výklad, že sklizení a následné zpracování konopí vypěstovaného pro vlastní potřebu, tj. např. sušení rostliny, a to i v množství do 5 rostlin, je kvalifikováno jako trestný čin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 trestního zákoníku, za což hrozí pachateli v základní sazbě trest odnětí svobody na 1 rok až 5 let. Tento na první pohled nelogický výklad (neboť co jiného se myslí pod pojmem „vlastní potřeba“ než užití, před kterým dochází ke sklizení a usušení rostliny) je i terčem odborné právní kritiky (79).

Snížení trestů u drogových trestných činů obecně.  V této oblasti jde o úpravu trestních sazeb nepodmíněných trestů odnětí svobody, jež neumožňují udělit přiměřený trest odpovídající společenské nebezpečnosti. Patří sem také zrušení speciální sazby za opakovaný trestný čin výroby, která může nepoměrně více dopadat na osoby závislé. Problémem je rovněž nevhodná kumulace trestů, což vede k výkonu nepřiměřeně dlouhých trestů odnětí svobody i u lidí, kteří se nedopustili závažné trestné činnosti, často i u závislých (80).

Dekriminalizace nakládání s drogami v pomáhajícím kontextu. Zavedení a realizace některých odborných intervencí, které pracují s aktivními uživateli drog (např. programů aplikačních místností nebo testování drog), naráží na riziko postihování klienta za nedovolené držení drogy. I když se výklad práva přiklání k tomu, že držení 1 dávky drogy je třeba posuzovat jako tzv. spotřební držbu (která je ekvivalentem užívání, jež v Česku není trestné), orgány činné v trestním řízení přesto hrozí trestním stíháním jak klientů, tak pracovníků služeb (81) a k tomuto stíhání ve skutečnosti také aktuálně dochází (82).

 

  1. Zavedení dostupnosti konopí pro dospělé.

Tento legislativní regulační rámec se týká psychoaktivního konopí s potencí > 1 % THC a legalizace jeho dostupnosti v nemedicínském kontextu pro dospělé osoby, která v současné době podléhá přísné prohibici. Připravovaný model se inspiruje dekriminalizačními a regulačními iniciativami v Evropě a ve světě a navrhuje změny ve 3 směrech:

  1. legalizace pěstování a přechovávání pro vlastní potřebu
  2. možnost sdružování v tzv. konopných klubech za účelem sdíleného pěstování
  3. nabídka konopí pro dospělé občany

Souhrnné a systematické analýzy dosavadních regulačních snah v různých jurisdikcích ukazují, že dopady regulovaného trhu s konopím úzce souvisejí s nastavením regulačního modelu a závisí na tom, zda je více zdůrazněn tržní, nebo veřejnozdravotní aspekt. Je nicméně zřejmé, že řada pozorovaných trendů přisuzovaných dopadům regulace byla patrná již před zavedením regulovaného trhu a podobné trendy jsou zřejmé i ve srovnatelných jurisdikcích, jež konopí nelegalizovaly. Lze tedy hovořit spíše o koincidenci než o kauzálním vztahu mezi regulací a pozorovanými trendy.

Pozorované trendy jsou různé a dochází také ke stabilizaci či poklesu užívání konopí, a to i mezi dospívajícími. Může dojít ke krátkodobému zvýšení žádostí o léčbu nebo emergentních ošetření, ale tento nárůst se zpravidla brzy po zavedení regulace stabilizoval. Nikde tedy nedošlo v důsledku legální regulace dostupnosti konopí k žádné zdravotní krizi, ale na druhé straně naprosto zřejmým a přímým velmi pozitivním důsledkem legální regulace konopí byl prudký pokles drogové trestné činnosti spojené s konopím, vznik značného počtu nových legálních pracovních míst na pracovním trhu a nárůst příjmů do veřejných rozpočtů (83–85).

 

  1. Zavedení nové kategorie tzv. psychomodulačních látek.

Navrhovaná regulace tzv. psychomodulačních látek reaguje na současnou nedostatečnou regulaci psychoaktivních látek, které nejsou kontrolovány jako omamné a psychotropní látky úmluvami OSN ani legislativou EU a nacházejí se v regulačním vakuu. Vyplňuje tak mezeru mezi dvěma současnými krajními alternativami, tj. mezi neregulovanou dostupností a prohibicí. Reaguje na nejpalčivější problém spojený s neregulovanou dostupností těchto látek, tj. dostupnost pro nezletilé. Umožňuje také rychle reagovat na novou látku ještě před posouzením její škodlivosti a zabránit její nekontrolované distribuci a dostupnosti.

Psychomodulační látky jsou definovány jako nová kategorie psychoaktivních látek s nízkými zdravotními a sociálními riziky, respektive jako nová svébytná kategorie výrobků určených k lidské spotřebě nezávislá na jiných regulačních rámcích (ani na legislativě týkající se omamných a psychotropních látek, ani potravinové nebo lékové legislativě). Jako základ legislativního rámce pro psychomodulační látky je použit článek 1b Rámcového rozhodnutí Rady 2004/757/SVV, který umožňuje členským státům EU kontrolovat na národní úrovni mezinárodně nekontrolované látky podle vlastního uvážení.

Regulovaný trh s psychomodulačními látkami by se měl v první fázi týkat kratomu a dále konopí s nízkým obsahem THC, čímž se vyřeší problémy s regulací nabídky tzv. CBD konopí určeného k rekreační spotřebě. Uvádění psychomodulačních látek na trh bude podléhat přísným podmínkám: tyto látky budou moci být uváděny na trh pouze v jednotkovém balení, se zdravotním a bezpečnostním varováním, bude omezeno jejich množství v balení a koncentrace účinných látek, bude kontrolován obsah cizorodých látek (chemické a mikrobiologické limity) a uživatel obdrží informace o zdravotních rizicích a doporučeném dávkování. Prodej bude povolen pouze ve specializovaných prodejnách, prodej nezletilým a prostřednictvím prodejních automatů bude zakázán. Reklama na psychomodulační látky bude zakázána.

 

CHYTRÁ REGULACE – NOVÉ PARADIGMA KONTROLY PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTEK

Nejlepší dostupné důkazy ukazují, že prohibice psychoaktivních látek přináší více škod než užitku. Jde o zastaralý a vědecky překonaný koncept, jehož účinnost a legitimita byla opakovaně zpochybněna. Znemožňuje využití širokého spektra regulačních, preventivních a harm reduction strategií a je příčinou škod a snížení společenského blahobytu v oblasti lidskoprávní, zdravotní a sociální. Je načase nahradit prohibiční paradigma moderní (tzv. chytrou) regulací, která vezme v potaz různou škodlivost psychoaktivních látek a jejich rizika, ale také přínosy psychoaktivních látek v oblasti duševního zdraví a pohody, životního stylu a sociální koheze. Chytrá regulace a změny, jež jsou v současnosti prosazovány v Česku, by měly být založeny na následujících principech:

  • Psychoaktivita látky jako taková není důvodem jejího absolutního zákazu.
  • Snížení zdravotních a sociálních škod by mělo být základním měřítkem regulace.
  • Trestní právo má být krajním nástrojem regulace lidského (rizikového) dobrovolného chování.
  • Dostupnost látky by měla být regulována na základě její škodlivosti.
  • Předmětem regulace musí být rizikovost produktu jako takového (velikost dávky, účinné látky, způsoby užívání).
  • Uživatelé/spotřebitelé musejí být adekvátně informováni o účincích a rizicích.
  • Musí být posílena prevence a pomoc lidem, kteří ztratili kontrolu nad užíváním látky.
  • Součástí regulačního rámce musí být přísná regulace marketingu a omezení reklamy.
  • Legální trh s psychoaktivními látkami musí být chráněn před nelegálním nekontrolovaným trhem.
  • Musí být zavedena přísná ochrana dětí a mladistvých před nabídkou závislostních produktů.
  • Užívání ve společensky rizikových situacích (např. řízení pod vlivem) musí být zakázáno a postihováno.
  • Součástí regulačního rámce musí být cenotvorba, respektive spotřební zdanění (také jako zdroj prostředků na prevenci a léčbu).
  • Dopady regulace by měly být systematicky sledovány a parametry regulace případně korigovány.

 

Čestné prohlášení

Autor deklaruje absenci střetu zájmů.

 

Adresa pro korespondenci:

doc. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D.
Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze
Apolinářská 447/4A, 128 00  Praha 2
e-mail: mravcik@podaneruce.cz


Zdroje
  1. Hall W. The future of the international drug control system and national drug prohibitions. Addiction 2018; 113: 1210–1223.
  2. Mravčík V. (De)criminalisation of possession of drugs for personal use – a view from the Czech Republic. Int J Drug Policy 2015; 26: 705–707.
  3. European Drug Report 2022: Trends and Developments. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, Lisbon, 2022.
  4. World Drug Report 2023. United Nations Office on Drugs and Crime, New York, 2023.
  5. Csete J, Kamarulzaman A, Kazatchkine M et al. Public health and international drug policy. Lancet 2016; 387 (10026): 1427–1480.
  6. Mravčík V, Chomynová P, Grohmannová K. Veřejnozdravotní význam užívání návykových látek. Hygiena 2019; 64: 21–26.
  7. Rehm J, Anderson P, Fischer B et al. Policy implications of marked reversals of population life expectancy caused by substance use. BMC Medicine 2016; 14: 42.
  8. Nutt DJ, King LA, Phillips LD. Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis. Lancet 2010; 376 (9752): 1558–1565.
  9. van Amsterdam J, Opperhuizen A, Koeter M et al. Ranking the harm of alcohol, tobacco and illicit drugs for the individual and the population. Eur Addict Res 2010; 16: 202–207.
  10. Bonomo Y, Norman A, Biondo S et al. The Australian drug harms ranking study. J Psychopharmacol 2019; 33: 759–768.
  11. Nutt D, King LA, Saulsbury W et al. Development of a rational scale to assess the harm of drugs of potential misuse. Lancet 2007; 369: 1047–1053.
  12. Lachenmeier DW, Rehm J. Comparative risk assessment of alcohol, tobacco, cannabis and other illicit drugs using the margin of exposure approach. Sci Rep 2015; 5: 8126.
  13. Decriminalisation of People Who Use Drugs: A Guide for Advocacy. International Drug Policy Consortium, 2022.
  14. Regulation. The Responsible Control of Drugs. Global Commission on Drug Policy, 2018. Dostupné na: www.globalcommissionondrugs.org/wp-content/uploads/2018/09/ENG-2018_Regulation_Report_WEB-FINAL.pdf
  15. Jelsma M. UN Common Position on drug policy – Consolidating system-wide coherence. International Drug Policy Consorcium and Transnational Institute, London, 2019.
  16. Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights. Human rights challenges in addressing and countering all aspects of the world drug problem. Human Rights Council, Fifty-fourth session, Agenda item 3, Geneva, 2023 Sep 11 – Oct 6.
  17. Rodiny proti prohibici. Praha, 2023. Dostupné na: https://rodinyprotiprohibici.cz
  18. Cole J, Hussar J. Voláme po dekriminalizaci konopí. Charta 420, Praha, 2022. Dostupné na: https://charta420.cz
  19. Stanovisko k probíhajícím změnám v oblasti dekriminalizace a legální regulace psychoaktivních látek. Společnost pro návykové nemoci ČLS JEP, Vlachovice, 15. 5. 2023.
  20. Adams JM, Volkow ND. Ethical imperatives to overcome stigma against people with substance use disorders. AMA J Ethics 2020; 22: E702–E708.
  21. Wogen J, Restrepo MT. Human rights, stigma, and substance use. Health Hum Rights 2020; 22: 51–60.
  22. Mravčík V, Chomynová P, Grohmannová K. Koncept problémového užívání návykových látek. Psychiatrie 2019; 23: 121–128.
  23. Ritter A. Illicit drugs policy through the lens of regulation. Int J Drug Policy 2010; 21: 265–270.
  24. MacCoun R. The implicit rules of evidence-based policy analysis, updated. Addiction 2010; 105: 1335–1336.
  25. Malinowska-Sempruch K, Lohman D. From drug prohibition to regulation: a public health imperative. Lancet 2022; 400: 645–646.
  26. Tyndall M, Dodd Z. How structural violence, prohibition, and stigma have paralyzed north american responses to opioid overdose. AMA J Ethics 2020; 22: E723–728.
  27. Piquero AR, Paternoster R, Pogarsky G et al. Elaborating the individual difference component in deterrence theory. Annu Rev Law Soc Sci 2011; 7: 335–360.
  28. Guan X, Lo TW. Restrictive deterrence in drug offenses: a systematic review and meta-synthesis of mixed studies. Front Psychol 2021;12: 727142.
  29. Hughes B, Matias J, Griffiths P. Inconsistencies in the assumptions linking punitive sanctions and use of cannabis and new psychoactive substances in Europe. Addiction 2018; 113: 2155–2157.
  30. Stevens A. Is policy 'liberalization' associated with higher odds of adolescent cannabis use? A re-analysis of data from 38 countries. Int J Drug Policy 2019; 66: 94–99.
  31. Benedetti E, Resce G, Brunori P et al. Cannabis policy changes and adolescent cannabis use: evidence from Europe. Int J Environ Res Public Health 2021; 18: 5174.
  32. Zábranský T, Miovský M, Gajdošíková H a kol. Ekonomické náklady společnosti na zneužívání nelegálních („pouličních“) drog v České republice 1998. Adiktologie 2001; 1 (1 – suppl.): 143–189.
  33. Červený J, Chomynová P, Mravčík V et al. Cannabis decriminalization and the age of onset of cannabis use. Int J Drug Policy 2017; 43: 122–129.
  34. Muscat R, van de Mheen D, Barendregt C et al. Towards an integrated policy on psychoactive substances: a theoretical and empirical analysis. Council of Europe, Strasbourg, 2010.
  35. Rehm J, Lachenmeier DW, Room R. Why does society accept a higher risk for alcohol than for other voluntary or involuntary risks? BMC Medicine 2014; 12: 189.
  36. Bewley-Taylor D, Blickman T, Jelsma M. The Rise and Decline of Cannabis Prohibition: the history of cannabis in the UN drug control system and options for reform. Transnational Institute and Global Drug Policy Observatory, Amsterdam/Swansea, 2014.
  37. Lancaster K, Ritter A. Examining the construction and representation of drugs as a policy problem in Australia’s National Drug Strategy documents 1985–2010. Int J Drug Policy 2014; 25: 81–87.
  38. Ritter A. The utility of different values frameworks for drug policy analysis. Addictions – European Conference on Addictive Behaviours and Dependencies, Lisbon, 2022 Nov 2.
  39. Starr C. Social benefit versus technological risk. Science 1969; 165: 1232–1238.
  40. Caulkins JP, Kilmer B, Kleiman MAR et al. Options and Issues Regarding Marijuana Legalization. RAND Corporation, Santa Monica, 2015.
  41. West R. Models of addiction (EMCDDA insights No 14). European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, Lisbon, 2013.
  42. Baumeister RF, Vonasch AJ. Uses of self-regulation to facilitate and restrain addictive behavior. Addict Behav 2015; 44: 3–8.
  43. Rehm J, Marmet S, Anderson P et al. Defining substance use disorders: do we really need more than heavy use? Alcohol Alcohol 2013; 48: 633–640.
  44. Rehm J, Shield KD, Gmel G et al. Modeling the impact of alcohol dependence on mortality burden and the effect of available treatment interventions in the European Union. Eur Neuropsychopharmacol 2013; 23: 89–97.
  45. Chomynová P, Grohmannová K, Dvořáková Z a kol. Zpráva o nelegálních drogách v České republice 2022. Úřad vlády ČR, Praha, 2022.
  46. Rosenkranz M, O'Donnell A, Martens MS et al. Individual, social, and environmental factors associated with different patterns of stimulant use: a cross-sectional study from five European countries. Eur Addict Res 2023; 29: 182–193.
  47. Blum K, Braverman ER, Holder JM et al. Reward deficiency syndrome: a biogenetic model for the diagnosis and treatment of impulsive, addictive, and compulsive behaviors. J Psychoactive Drugs 2000; 32 (Suppl.): i–iv, 1–112.
  48. Martens MS, Zurhold H, Rosenkranz M et al. Using life course charts to assess and compare trajectories of amphetamine type stimulant consumption in different user groups: a cross-sectional study. Harm Reduct J 2020; 17: 8.
  49. Rhodes T, Lilly R, Fernández C et al. Risk factors associated with drug use: the importance of 'risk environment'. Drugs Educ Prev Policy 2003; 10: 303–329.
  50. Máté G. Beyond Drugs: The Universal Experience of Addiction. 2022. Dostupné na: https://drgabormate.com/opioids-universal-experience-addiction
  51. Jelsma M. Cannabis regulation vs international and EU law: Legal tensions and compliance options. Wiener Zeitschrift für Suchttherapie, 2022; 3/4.
  52. Riboulet-Zemouli K, Jeanroy B-A. EU Presidency Policy Brief: Treaty Compliance Options for Cannabis Regulations in the EU (Models of decriminalisation and legal regulation compliant with International Law and EU Acquis). 2023.
  53. van Kempen PH, Fedorova M. Cannabis Regulation Through the "Without Right" Clause in Article 2(1) of EU Framework Decision 2004/757/jha on Illicit Drug Trafficking. Eur J Crime Criminal Law Criminal Just 2023: 1–29.
  54. Mravčík V, Grohmannová K, Běláčková V a kol. Nové psychoaktivní látky a jejich výskyt v ČR. Časopis lékařů českých 2015; 154: 216–221.
  55. Grohmannová K, Mravčík V. Nové psychoaktivní látky v Evropě a ČR. Psychiatrie pro praxi 2018; 19: 96–100.
  56. Peacock A, Bruno R, Gisev N et al. New psychoactive substances: challenges for drug surveillance, control, and public health responses. Lancet 2019; 394: 1668–1684.
  57. Reuter P, Pardo B. Can new psychoactive substances be regulated effectively? An assessment of the British Psychoactive Substances Bill. Addiction 2017; 112: 25–31.
  58. Stevens A, Measham F. The 'drug policy ratchet': why do sanctions for new psychoactive drugs typically only go up? Addiction 2014; 109: 1226–1232.
  59. Hughes B, Winstock AR. Controlling new drugs under marketing regulations. Addiction 2012; 107: 1894–1899.
  60. Wilkins C. A critical first assessment of the new pre-market approval regime for new psychoactive substances (NPS) in New Zealand. Addiction 2014; 109: 1580–1586.
  61. Nekola M, Morávek J. Regulating new psychoactive substances in the Czech Republic: policy analysis under urgency. J Comp Policy Anal Res Pract 2015; 17: 229–246.
  62. Neicun J, Roman-Urrestarazu A, Czabanowska K. Legal responses to novel psychoactive substances implemented by ten European countries: an analysis from legal epidemiology. Emerg Trends Drugs Addict Health 2022; 2: 100044.
  63. Seddon T. Drug policy and global regulatory capitalism: the case of new psychoactive substances (NPS). Int J Drug Policy 2014; 25: 1019–1024.
  64. Hughes B, Griffiths P. Regulatory approaches to new psychoactive substances (NPS) in the European Union. Addiction 2014; 109: 1591–1593.
  65. Belackova V, Rychert M, Wilkins C et al. Cannabis social clubs in contemporary legalization reforms: talking consumption sites and social justice. Clin Ther 2023; 45: 551–559.
  66. Tyndall M. A safer drug supply: a pragmatic and ethical response to the overdose crisis. CMAJ 2020; 192: E986.
  67. Kilmer B, Pardo B. Clarifying 'safer supply' to enrich policy discussions. Addiction 2023; 118: 994–997.
  68. Transform Drug Policy Foundation. How to regulate Cannabis: A practical guide. Transform Drug Policy Foundation, Bristol, 2013.
  69. Alice RAP Policy Paper Series. Policy Brief 5: Cannabis – from prohibition to regulation. "When the music changes so does the dance". Alice RAP, 2014.
  70. Zábranský T, Langer I, Gronský L a kol. Racionální protidrogová politika. Votobia, Olomouc, 1997.
  71. Anderson P, Braddick F, Conrod P et al. The New Governance of Addictive Substances and Behaviours. Oxford University Press, 2017.
  72. Reuter P, Trautmann F. A report on Global Illicit Drugs Markets 1998–2007. European Commission, Trimbos Institute, RAND, 2009.
  73. Vláda ČR. Programové prohlášení vlády Petra Fialy ze dne 6. ledna 2022 a upravené dne 1. března 2023. Úřad vlády ČR, Praha, 2022.
  74. Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2019–2027. Úřad vlády ČR, Praha, 2019.
  75. Vláda ČR. Akční plán politiky v oblasti závislostí 2023–2025 schválený vládou ČR dne 5. dubna 2023 usnesením č. 230. Úřad vlády ČR, Praha, 2023.
  76. Zeman P, Pešková M, Roubalová M. Postih provozovatelů growshopů v ČR, závěrečná zpráva z výzkumného úkolu. Kriminologická analýza pravomocných soudních rozhodnutí v trestních věcech souvisejících s prodejem technologií a potřeb pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením, tzv. growshopů. Institut pro kriminologii a sociální prevenci, Praha, 2019.
  77. Mandík J. Trestná činnost související se zneužíváním návykových látek. PrF UK, Praha, 2015.
  78. Dleštíková T. Co je a co není šíření toxikomanie? Otázka za milion dolarů. Blog. Aktuálně.cz, 18. 2. 2022. Dostupné na: https://blog.aktualne.cz/blogy/ondrej-kysely.php?itemid=41996
  79. Zeman P. „Výroba“ konopí z konopí? Trestněprávní revue 2015; 9: 211–215.
  80. Snížení vězeňské populace: jednoduché změny s velkým dopadem uskutečnitelné do 2 let. Asociace organizací v oblasti vězeňství, Praha, 2022.
  81. Stanovisko MV a Policie ČR k testování tablet extáze na taneční scéně. Ministerstvo vnitra ČR, 2010. Dostupné na: www.mvcr.cz/clanek/stanovisko-mv-a-policie-cr-k-testovani-tablet-extaze-na-tanecni-scene.aspx
  82. Policejní prezident ČR. Úřední dopis ze dne 14. března 2023, č. j. PPR-24102-25/ČJ-2022-990100-SA. Policejní prezidium ČR, Praha, 2023.
  83. World Drug Report 2022. Drug market trends: cannabis, opioids. United Nations Office on Drugs and Crime, New York, 2022.
  84. Běláčková V, Petruželka B, Čihák J a kol. Regulace trhu s konopím – dopadová studie. Jana Michailidu, Praha, 2022.
  85. Manthey J, Hayer T, Jacobsen B et al. Effects of Legalizing Cannabis. Institut für interdisziplinäre Sucht- und Drogenforschung, Hamburg, 2023.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#