#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel profesor Karel Maršál


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 42
Kategorie: Osobní zprávy

V úterý 7. března 2023 zemřel ve věku 80 let prof. MUDr. Karel Maršál, Ph.D., významný gynekolog a porodník, vědec působící ve Švédsku, hostující profesor na 1. lékařské fakultě UK.


Karel Maršál se narodil roku 1943 v Praze. Lékařský titul získal na tehdejší Fakultě všeobecného lékařství UK. Po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 emigroval jako 25letý do Švédska, kde o 9 let později obhájil doktorskou práci a již o rok později habilitoval.

V letech 1991–1997 působil jako profesor perinatální medicíny a vedoucí porodnické kliniky v Malmö. V roce 1995 byl jmenován hostujícím profesorem Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1997 působil jako přednosta gynekologie a porodnictví v Lundu, kde rovněž vybudoval experimentální laboratoř pro perinatální výzkum a významně přispěl k rozvoji tohoto oboru. Vedl Lund Fetal Medicine Foundation, organizaci věnující se výzkumu a vzdělávání ve fetální medicíně. Byl zakládajícím členem Mezinárodní společnosti pro ultrazvuk v gynekologii a porodnictví (ISUOG), kde se také významně angažoval. U příležitosti 10. výročí založení společnosti v roce 2000 obdržel jako uznání za přínos k vývoji nových ultrazvukových technik pro hodnocení růstu plodu zlatou medaili Iana Donalda a v roce 2003 cenu Stuarta Campbella.

V letech 2002–2004 byl zvolen prezidentem ISUOG, v roce 2006 získal čestný titul ISUOG fellow a v roce 2010 ISUOG honorary fellowship. Vedle toho se po celou dobu své aktivní kariéry podílel na práci různých komisí ISUOG a byl členem předsednictva společnosti.

Profesor Maršál publikoval přes 280 recenzovaných vědeckých prací, 131 kapitol v učebnicích a editoval 11 učebnic. Za svoji vědeckou činnost byl oceněn řadou mezinárodních ocenění.

Svůj výzkum zaměřil na růstovou restrikci plodu, předčasný porod a perinatální poranění mozku. Vyvinul několik důležitých nástrojů pro diagnostiku a léčbu těchto stavů, včetně modifikovaného grafu růstu plodu, který bere v úvahu mateřské charakteristiky, což umožnuje individualizované odhady růstu plodu. Významně přispěl k aplikaci dopplerovských měření v umbilikální arterii k predikci ohrožení plodu. Podílel se také na vývoji doporučených postupů a protokolů pro management rizikových těhotenství, včetně těch komplikovaných růstovou restrikcí plodu, preeklampsií a gestačním diabetem.

Vedle své výzkumné a klinické práce byl vyhledávaným přednášejícím a pedagogem v oblasti fetální medicíny. Získal mnohá ocenění a vyznamenání za svůj přínos v oblasti porodnictví a gynekologie, včetně ceny Mezinárodní federace gynekologie a porodnictví (FIGO) za nejlepší vědeckou práci, a obdržel řadu čestných doktorátů z různých univerzit po celém světě, např. v Estonsku, Finsku a Maďarsku.

Karel Maršál byl především skromný, vážený a velmi slušný člověk s přirozenou autoritou, který pomáhal všude, kde mohl. Byl skvělým učitelem a přítelem.

prof. MUDr. Pavel Calda, CSc.
Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#