#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2017; 156: 172
Kategorie: Editorial

S potěšením jsem přijal žádost vedoucího redaktora Časopisu lékařů českých, aby jedno z čísel periodika bylo věnováno otorinolaryngologii. Současně jsem dostal za úkol představit náš obor, proto uvádím následující oficiální definici:

„Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku je samostatným oborem vykonávajícím diagnostickou, léčebnou, rehabilitační, preventivní a posudkovou péči o onemocnění a úrazy větší části splanchnokrania, baze lební a měkkých orgánů krku. Péče oboru se týká následujících anatomických oblastí: horní cesty dýchací, tj. nos a vedlejší dutiny nosní, hrtan, hlasové ústrojí a částečně tracheobronchiální strom; horní cesty polykací, hltan, včetně lymfoepitelového systému, slinné žlázy, částečně jícen; smyslové orgány sluchu, rovnováhy, čichu a chuti; lymfatické a vnitřně sekretorické orgány krku (společně s oborem hematologie, onkologie a endokrinologie); nervstvo a obalové tkáně uvedených orgánů.“

Jaké lze pozorovat změny oboru otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v posledním desetiletí? Došlo k rozvoji řady diagnostických metod v oblasti sluchu, hlasu, řeči, čichu, polykání. Nelze opominout zobrazovací metody sonografické, výpočetní tomografii, magnetickou rezonanci a další. Rozvíjejí se též chirurgické postupy a důraz je kladen na zachování funkce jednotlivých orgánů a struktur. Jedná se například o chirurgii nedoslýchavosti včetně kochleárních implantací, funkční endoskopickou chirurgii hrtanu, nosu a vedlejších nosních dutin. Obecně je v léčbě zdůrazňována kvalita života nemocných.

Předpokladem úspěšného rozvoje oboru ORL a chirurgie hlavy a krku je velmi úzká mezioborová spolupráce s řadou dalších odborností (radiodiagnostika, onkologie, interna, chirurgie, anesteziologie, pediatrie, patologie, stomatochirurgie, oftalmologie, rehabilitace ad.). Právě této mezioborové spolupráce si velmi ceníme a všem kolegyním a kolegům za ni upřímně děkujeme.

prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D.

předseda České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#