#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CytoChip


Autoři: J. Čížek
Působiště autorů: PentaGen s. r. o.
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2008; 147: 169-170
Kategorie: Sjezdy

Array CGH se využívá pro odhalení odchylek v počtu kopií genu s vyšším rozlišením, než je možné pomocí karyotypizace a tradiční CGH. CytoChip™ je BAC čip v klinické kvalitě vytvořený pro zlepšení managementu pacientů s konstitucionálním genetickým onemocněním.

CytoChip™ slouží ke skenování subtelomer s průměrným rozlišením 250 kb, spolehlivě detekuje mozaicismus a diagnostikuje 90 známých genetických stavů s rozlišením 100 kb. Celý genom je skenován s průměrným rozlišením 565 kb, které nabízí velké množství diagnosticky relevantních informací s minimem polymorfismů. Vyhodnocování se provádí pomocí široce rozšířeného software BlueFuse od stejného výrobce.

Oblasti genomu, kde jsou všechny klony hodnoceny jako normální, jsou vyhodnoceny velmi rychle a spolehlivě, díky přesné a aktuální anotaci jednotlivých polymorfismů. K dispozici jsou FISH próby pro přímou validaci fyzické lokalizace výsledku analýzy. CytoChip používá klony široce validované BAC knihovny Rosewell Park Cancer Institute, takže je k dipozici nomenklatura pro všechny případné výsledky.

BlueGnome je inovativní firma z Cambridge (UK), která se zatím dostala ve využití biočipů pro klinickou cytogenetiku nejdále. Její řešení je kompletní, počínaje vlastním čipem, veškerými potřebnými reagenciemi, špičkovým vyhodnocovacím software i FISH próbami, sloužícími pro konfirmaci výsledku. Její systém je již používán v mnoha cytogenetických laboratořích po celém světě. Od jeho uvedení na trh v roce 2006 byly vyrobeny tisíce čipů. Na základě těchto zkušeností byl vytvořen CytoChip verze 2, který je novým standardem genetické klinické diagnostiky.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#