#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fixní kombinace perindoprilu s amlodipinem v léčbě arteriální hypertenze

24. 9. 2016

Cílem prospektivní observační studie řeckých autorů bylo posoudit efektivitu a bezpečnost fixní kombinace perindoprilu s amlodipinem v redukci a kontrole krevního tlaku (TK) u pacientů s arteriální hypertenzí. Dále byl sledován vliv vstupní hodnoty TK a přídatného kardiovaskulárního rizika na redukci TK.

Úvod

Aktuální guidelines doporučují použití kombinační terapie hypertenze především u pacientů s vysokou vstupní hodnotou TK při potřebě rychlé kontroly hypertenze a lepší adherence k léčbě. Kombinační terapie hypertenze má potenciál k farmakologické synergii, vede k omezení vedlejších účinků vysoké dávky léku v monoterapii a zároveň poskytuje širší rozsah pozitivních klinických účinků než monoterapie.

Metodika studie a sledovaná populace

Do observační studie bylo zařazeno celkem 2300 pacientů starších 18 let s esenciální hypertenzí léčenou kombinací perindoprilu s amlodipinem. Sledování trvalo 6 měsíců. TK byl měřen při zařazení a dále po 3 a 6 měsících. Zároveň bylo zaznamenáno vstupní KV riziko a dodržování léčby. 

Výsledky

Analyzovány byly údaje 2231 pacientů (per protocol analýza). Necelá polovina pacientů (n = 1047; 45,5 %) měla vysoké nebo velmi vysoké přídatné KV riziko. Během 6 měsíců sledování došlo k poklesu průměrného systolického TK ze 157 ± 15,4 mmHg na 129,0 ± 7,9 mmHg a diastolického TK z 91,5 ± 10,1 mmHg na 78,8 ± 6,7 mmHg (p < 0,001 pro obě srovnání). Po 6 měsících mělo optimálně kontrolovaný TK 84,8 % pacientů. U pacientů se vstupním vyšším přídatným KV rizikem nebo s vyšší vstupní hodnotou TK došlo k významnějšímu poklesu TK (p < 0,001).

Compliance byla dostatečná (97,1 % užívalo léčbu „každý den“ nebo „velmi často“) a pouze malá část sledovaných pacientů (n = 27; 1,2 %) předčasně ukončila léčbu z důvodu nežádoucích účinků léčby.

Závěr

Fixní kombinace perindoprilu s amlodipinem bezpečně a účinně snižuje krevní tlak a vede k optimální kontrole TK u většiny pacientů. Míra redukce TK byla spojena se závažností hypertenze a vstupním celkovým KV rizikem.

(kry)

Zdroj: Manolis A., Grammatikou V., Kallistratos M. et al.: Blood pressure reduction and control with fixed-dose combination perindopril/amlodipine: A Pan-Hellenic prospective observational study. J Renin Angiotensin Aldosterone Syst 2015 Dec; 16 (4): 930−935, doi: 10.1177/1470320315589272.



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Fixní kombinace a možnosti léčby pro dosažení cílových hodnot LDL cholesterolu u pacientů s dyslipidémií
Autoři: Prof. MUDr. Miloš Táborský, MBA. FACC F.E.S.C. CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, M.D., FESC

Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#