#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Receptory pro 5-hydroxytryptamin hrají důležitou roli v rozvoji nauzey a zvracení po chemoterapii

7. 9. 2015

Nauzea a zvracení jsou reflexní děje, které chrání střevo a žaludek před toxickými látkami. Zatímco zvracení je příznakem objektivním, nauzea je subjektivní pocit, může předcházet zvracení nebo se vyskytuje samostatně. Rozvoj nauzey a zvracení po chemoterapii (CINV) souvisí s aktivací neurotransmiterových receptorů a je ovlivněn vlastnostmi použité chemoterapie, jejím opakujícím se podáváním a v neposlední řadě také individuální dispozicí pacienta. Vždy je však spojen se signifikantním poklesem kvality života. Léčba tohoto nežádoucího účinku je však velmi svízelná.

Důležitou roli v léčbě CINV hrají antagonisté receptoru pro 5-hydroxytryptamin (5-HT3 RA). 

První generace 5-HT3 RA byla velmi účinná v léčbě zvracení v prvních 24 hodinách po podání chemoterapie (časné zvracení), v léčbě pozdního zvracení v rozmezí 24–120 hodin po absolvování chemoterapie však již účinné nebyly. Palonosetron je 5-HT3 RA druhé generace, který se od první generace liší mechanismem účinku, delším biologickým poločasem i vyšší vazebnou kapacitou, což vede k lepšímu ovlivnění pozdního zvracení. Jeho antiemetická aktivita funguje na centrální i gastrointestinální úrovni, bezpečnost a tolerabilita léčby byly dobře zdokumentovány množstvím studií, včetně vlivu na kardiovaskulární systém.

Zatímco zvracení je při léčbě druhou generací 5-HT3 RA eliminováno velmi úspěšně, nauzea může i u takto léčených pacientů někdy vyvolávat terapeutické obtíže. Autoři článku proto doporučují v takových případech doplnit palonosetron dexametazonem a olanzapinem. Olanzapin je antipsychotikum, které blokuje receptory pro dopamin, serotonin, katecholaminy, acetylcholin i histamin. Ve výše uvedené kombinaci jej lze s úspěchem využít k efektivní redukci CINV, je ale nutné počítat s nežádoucími účinky, které jsou u této skupiny léčiv běžné – se sedací a váhovým přírůstkem.

Druhá generace 5-HT3 RA eliminuje časné i pozdní zvracení u pacientů se středně a vysoce emetogenní chemoterapií. V případě přetrvávající nauzey je podle autorů článku vhodné ke druhé generaci 5-HT3 RA přidat dexametazon a olanzapin.

(epa)

Zdroj: Navari R. M. 5-HT3 receptors as important mediators of nausea and vomiting due to chemotherapy. Biochim Biophys Acta. 2015 Mar 30; pii: S0005-2736(15)00099-1; doi: 10.1016/j.bbamem.2015.03.020. [Epub ahead of print]



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#