#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antiemetická profylaxe v kazuistikách: NEPA v kombinaci s dexametazonem

21. 8. 2017

Kombinace antagonistů receptorů 5HT3 (palonosetron) a NK1 (netupitant) blokuje hlavní signální dráhy zodpovědné za nauzeu a zvracení navozené chemoterapií (CINV). Příznivý vliv této fixní kombinace v antiemetické terapii přibližují následující dvě kazuistiky onkologických pacientů.

Synergický efekt NEPA

Netupitant se s vysokou afinitou kompetitivně váže na receptory pro substanci P a blokuje je. Za 96 hodin zůstává blokováno ještě více než 90 % receptorů NK1. Palonosetron je zodpovědný za dlouhodobou inhibici serotoninových receptorů. Účinek obou látek, netupitantu a palonosetronu, je synergický a ovlivňuje jak akutní, tak oddálené CINV.

Kazuistika 1: akutní lymfoblastická leukémie

22leté pacientce s diagnózou akutní lymfoblastická leukémie (ALL) byly vzhledem k emetogennímu riziku připravovaného režimu a rizikovým faktorům ze strany pacientky podány antiemetická profylaxe NEPA (1 dávka hodinu před zahájením terapie), kortikosteroidy (dexametazon 1.−3. den, metylprednisolon 4. den) a anxiolytika (alprazolam 1.−7. den). Záznamy symptomů CINV po zahájení chemoterapie ukázaly absenci zvracení po celé období trvající 7 dní, 2 návaly na zvracení 1. den a nauzeu intenzity 5 na škále 0–10 bodů 1. a 6. den. Chuť k jídlu byla jen mírně snížená (nejvíce 1. a 6. den). Příjem stravy byl v těchto dnech 50%, resp. 25%, v ostatních dnech se pohyboval mezi 60 a 100 % obvyklého množství.

Kazuistika 2: adenokarcinom plic

Druhá kazuistika představuje 57letého muže, inženýra, abstinenta, celoživotního nekuřáka, jemuž byl diagnostikován adenokarcinom dolního laloku pravé plíce. Z důvodu inoperability pokročilého tumoru byla nasazena chemoterapie ve 4 cyklech. Pacientovi byla podána antiemetická léčba, která nebyla dostatečně účinná po 1. ani 2. cyklu. Při 3. a 4. cyklu byla použita kombinace NEPA. Po celých 7 dní se nedostavilo zvracení, nauzea ani návaly na zvracení. Chuť k jídlu byla na 10 bodech z 10 a příjem stravy činil 100 % obvyklého příjmu.

Závěr

V uvedených případech přípravek výrazně pozitivně ovlivnil CINV. Navíc pacientům přináší výhodu, že se podává v jedné kapsli per os 1 hodinu před zahájením chemoterapie a díky dlouhým poločasům obou složek stačí na celý cyklus chemoterapie. 

(ave)

Zdroje:
1. Tomíška M. Fixní kombinace palonosetronu s netupitantem v antiemetické profylaxi. Brněnské onkologické dny, 27. dubna 2017.
2. Tomíšková M. Akynzeo v prevenci CINV − kazuistika. Brněnské onkologické dny, 27. dubna 2017.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#