#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jubileum profesora Romana Hájka


Published in: Transfuze Hematol. dnes,30, 2024, No. 1, p. 58.
Category: Personal News

Připravit laudatio pro svého šéfa, nota bene je-li jím pan prof. MUDr. Roman Hájek, CSc., „to není nějaká lecjaká věc“. Protože rád k významným věcem přistupuji se vší vážností, přizval jsem si jako podporu a korektora svého dlouholetého mentora, pana prof. MUDr. Miroslava Penku, CSc.


Profesor Hájek letos v květnu oslaví šedesátiny. Známe se dlouho, bezmála polovinu svých životů. Poprvé jsme se setkali – a to dokonce díky prof. Penkovi – na jednom z prvních ročníků konference Pařízkovy dny. Roman Hájek tehdy přednášel o výhodách podkožních portů u hematoonkologických pacientů. Když jsme se pak za ním spolu se svou sestřičkou (zdravotní) vypravili do Brna na Interní hematoonkologickou kliniku naučit se ošetřování portů, řekl mi jednu věc: „Jardo, rádi vás u nás na klinice naučíme s porty pracovat. Já ale toto opouštím a budu se věnovat myelomům.“ Nevím, jak na to tehdy přišel, ale dnes je zřejmé, že to byla vizionářská trefa. Péče o pacienty s mnohočetným myelomem a ostatními monoklonálními gamapatiemi se posunula velmi rychle velmi daleko. Díky prof. Hájkovi a lidem, kterými se obklopoval, vznikla a stejně rychle se rozvíjela Česká myelomová skupina. Díky těmto skutečnostem kvalita péče o pacienty s monoklonálními gamapatiemi v České republice bez nadsázky dosahuje světové úrovně.

Profesor Hájek po maturitě na gymnáziu v Uherském Hradišti studoval všeobecné lékařství na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně, původně a dnes opět Masarykově univerzitě. Krátce po sobě složil první a druhou atestaci z vnitřního lékařství, stal se kandidátem věd v oboru hematoonkologie na Interní hematoonkologické klinice Fakultní nemocnice Brno, absolvoval specializační atestaci z Klinické onkologie, habilitoval v oboru vnitřní lékařství na Interní hematoonkologické klinice Fakultní nemocnice Brno, stal se profesorem v oboru onkologie na Masarykově univerzitě Brno a složil specializační atestaci z Hematologie a transfuzního lékařství.

Během profesní kariéry získal řadu pracovních zkušeností. Jako lékař pracoval na Interní hematoonkologické klinice Fakultní nemocnice Brno, prestižním pracovišti, pod vedením skvělých učitelů – nemohu nezmínit prof. MUDr. Jiřího Vorlíčka, CSc., nebo prof. MUDr. Miroslava Penku, CSc. Založil a vedl Laboratoř experimentální hematologie a buněčné imunoterapie při Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Brno. Působil jako náměstek Útvaru pro vědu, výzkum a školství Fakultní nemocnice Brno. Byl ředitelem Babákova výzkumného institutu při Ústavu patologické fyziologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno, založil a jako projektový vedoucí vedl Babákovu myelomovou skupinu při Ústavu patologické fyziologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Brno. Po přechodu do Ostravy založil Kliniku hematoonkologie Fakultní nemocnice Ostrava, kterou dosud vede, Blood Cancer Research Group Kliniky hematologie FN Ostrava a Lékařské fakulty Ostravské univerzity a pracoval jako proděkan pro vědu a výzkum Lékařské fakulty Ostravské univerzity a prorektor pro strategii a rozvoj Ostravské univerzity.

Zkušenosti sbíral v řadě etablovaných zahraničních center – Georgetown University Medical Center (WA, D. C., USA), Cambridge (Velká Británie), Arkansas Myeloma Research Center (USA), Royal Prince Alfred Hospital of Hematooncology (Sydney, Austrálie), Royal Marsden Hospital (Velká Británie), Department of Haematooncology (University of Salamanca, Španělsko).

Profesor Hájek je členem řady odborných společností a mnohé z nich vede (Myelomová sekce ČHS ČLS JEP, Česká myelomová skupina, resp. Česká myelomová skupina – Nadační fond) nebo je členem předsednictva (Scientific Advisory Board of the International Myeloma Foundation, European Myeloma Network).

Vše podtrhuje jeho publikační a prezentační činnost, která čítá přes 600 publikací a více než 250 vyzvaných prezentací na zahraničních i domácích vědeckých fórech a jeho Hirrshův index s hodnotou 50+, kumulativní impakt faktor nad 2 000 a více než 15 000 citací. Je rovněž editorem časopisu European Journal of Haematology.

Suma sumárum tempo úctyhodné. Nejméně jednou za rok a půl nová smysluplná aktivita. Z mého úhlu pohledu je prof. Hájek zosobněním píle, vůle a cílevědomosti. Možná je inspirován houževnatostí aktivní monoklonální gamapatie. Kdo ví? Před jeho manažerskými dovednostmi a impakt faktorem smekám klobouk s pokorou jezdce od Františka Tichého, co mi visí v obýváku. A k tomu všemu prý dobře hraje golf!

Začal jsem Wolkerem, kterého nečtu. Myslel příliš doleva. Čtu hemostázu a trombózu, protože tam vnímám potřebu rovnováhy. Možná i proto s panem profesorem v Ostravě fungujeme.

Romane, upřímně přeji vše nejlepší.

 

Tvůj primář Jarda Gumulec


Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology

Article was published in

Transfusion and Haematology Today

Issue 1

2024 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#