#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

16. Střešovický transfuzní den „Krví přenosné infekce – staré i nové hrozby“


Published in: Transfuze Hematol. dnes,30, 2024, No. 1, p. 53.
Category: News

Ve středu, 15. listopadu 2023, proběhl v Kongresovém centru ÚVN Praha již 16. ročník konference Střešovický transfuzní den, v letošním roce s tématem „Krví přenosné infekce – staré i nové hrozby“. Jednalo se o mimořádně aktuální téma, protože v červnu 2023 vyšla novela Vyhlášky č.143/2008 Sb., „Vyhlášky o krvi“, která po dlouhých letech diskuzí s účinností od 1. 7. 2024 zavádí do praxe české transfuzní služby povinnost rozšíření screeningu dárců krve na krví přenosné infekce o metody přímé detekce nukleové kyseliny viru hepatidity typu B, hepatitidy typu C a HIV při každém odběru a dále o stanovení anti-HBc každého dárce, který nebyl doposud na přítomnost anti-HBc protilátek vyšetřen. O konferenci byl (nejen proto) mimořádný zájem a počet účastníků přesáhl i kapacitu přednáškového sálu.

V úvodním sdělení zazněla problematika aktuální epidemiologické situace a prevalence sledovaných infekcí v ČR v podání vedoucího Národní referenční laboratoře pro HIV a virové hepatitidy SZÚ RNDr. Vratislava Němečka a následoval přehled o cestovatelských infekcích a nových hrozbách od MUDr. Františka Stejskala z KIN 2. LF a FN Bulovka.

V dalším sdělení byla podána podrobná informace o genezi novelizace Vyhlášky o krvi, která zavádí do praxe dlouho očekávané nové algoritmy vyšetřování dárců krve (MUDr. Miloš Bohoněk).

V souboru dalších prezentací zazněly i tři zahraniční přednášky (prof. Michael Schmidt – Value of NAT testing in Germany, Dr. Silvia Suleda – Lessons learned during two decades of NAT screening in Spain a Marcus Picard-Maureau – New and old infectious threats – risks and countermeasures).

Pořádající OHKT ÚVN představilo v interaktivní přednášce Ing. Landové novou laboratoř na vyšetřování dárců krve a jejích složek, absolutní technologickou špičku, která aktuálně patří k nejvýkonnějším a nejmodernějším laboratořím tohoto typu v Evropě.

Poslední přednáškový blok byl věnován patogen inaktivaci transfuzních přípravků jako další alternativě ke zvýšení jejich bezpečnosti z pohledu rizika přenosu infekce, která se však v ČR zatím bohužel používá pouze okrajově a na několika málo pracovištích.

 

Fakta z konference:

  • Pořadatel: OHKT ÚVN Praha
  • Odborná garance: plk. gšt. MUDr. Miloš Bohoněk, Ph.D.
  • Zaštiťující organizace: STL ČLS JEP, ČAS, ČLK
  • Počet registrovaných účastníků: 218
  • Počet ústních sdělení: 11

 

plk. gšt. MUDr. Miloš Bohoněk, Ph.D.
Oddělení hematologie a krevní transfuze
ÚVN – VFN Praha




Labels
Haematology Internal medicine Clinical oncology

Article was published in

Transfusion and Haematology Today

Issue 1

2024 Issue 1

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#