#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Endoskopický odběr arteria radialis pro revaskularizaci myokardu. Popis techniky a první zkušenost


Authors: M. Šimek;  P. Marcián;  V. Bruk;  P. Němec;  M. Gwozdziewicz
Authors‘ workplace: Němec, CSc. ;  Kardiochirurgická klinika FN a LF Univerzity Palackého v Olomouci, přednosta: doc. MUDr. P.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 8, s. 416-422.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Arteria radialis je dnes považována za etablovaný konduit v koronární chirurgii s velmi dobrými dlouhodobými výsledky průchodnosti. Endoskopický odběr arteria radialis (ERAH) reprezentuje moderní metodu odběru arteria radialis, která umožňuje minimalizovat výskyt ranných a zvláště neurologických komplikací, které jsou spojeny s tradičním odběrem arteria radialis.

Metoda:
ERAH byl proveden u 10 nemocných indikovaných k chirurgické revaskularizaci myokardu v období X/2005–IV/2006. K odběru bylo použito instrumentárium Vasoview 6™ (Guidant, Europe S.A., Belgium). Sedmý pooperační den byl u všech nemocných v souboru hodnocen výskyt ranných a neurologických komplikací a reziduálních otoků po odběru arteria radialis.

Výsledky:
Průměrný věk v souboru byl 62,7 ± 11,3, muži dominovali 60 % a diabetes mellitus byl přítomen u 50 % nemocných. Všech 10 radiálních arterií bylo úspěšně odebráno endoskopickou technikou, u žádného konduitu nedošlo k jeho poranění během odběru a žádný odběr nebyl konvertován na tradiční techniku odběru. Průměrný čas odběru byl 44,9 ± 8,2 min (32–62) a u 8 nemocných byl ERAH proveden v ischémii předloktí s průměrnou dobou ischémie 56,7 ± 9,3 min (42–74). Průměrná délka získaného konduitu byla 20,3 ± 2,2 cm. U žádného nemocného nebyly zaznamenány neurologické komplikace (0%) spojené s odběrem arteria radialis. Lokální hematom v oblasti proximální incize byl zaznamenán u 1 nemocného (10 %) a u 2 nemocných byl zaznamenán mírný otok předloktí (20 %). U všech nemocných byl ERAH velmi dobře tolerován nemocnými ze strany pooperační bolesti.

Závěr:
ERAH je bezpečnou metodou vhodnou k rutinnímu odběru arteria radialis. Minimalizace rizika ranných, ale především neurologických komplikací, společně s výborným výsledným kosmetickým efektem vyvažují vyšší ekonomickou náročnost tohoto výkonu.


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#