#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Predikce léčebné odpovědi na adjuvantní lokoregionální chemoterapii po resekci jater pro metastázy kolorektálního karcinomu – předběžné výsledky


Authors: R. Strnad;  M. Ryska;  F. Bělina;  D. Langer;  J. Novotný *;  M. Ludvíková **
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta prof. MUDr. M. Ryska, CSc. ;  Klinika onkologie Všeobecné fakultní nemocnice Praha, přednosta doc. MUDr. L. Petruželka, CSc. *;  Šiklův patologicko-anatomický ústav FN Plzeň, přednosta prof. MUDr. M. Michal, CSc. **
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 3, s. 124-128.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod a cíl studie:
ČR zaujímá první místo ve světě v incidenci kolorektálního karcinomu (KR-Ca). U přibližně 50 % nemocných s KR-Ca je diagnostikováno metastatické postižení jater. Resekce jater je v současné době jediný způsob léčby, který nabízí potenciálně kurativní výkon a možnost dlouhodobého přežití. Dosud není uspokojivě vyřešena otázka, zda podání adjuvantní chemoterapie cestou jaterní tepny (HAIC) zlepšuje léčebné výsledky chirurgické resekce. Cílem práce je ověřit prediktivní význam exprese thymidylátsyntázy (TS), dihydropyrimidindehydrogenázy (DPD) a thymidinfosforylázy (TP) u pacientů podstupujících adjuvantní HAIC po radikální resekci jaterních metastáz kolorektálního karcinomu.

Metoda:
Do studie jsme zařadili nemocné s histologicky ověřenými metastázami KR-Ca do jater po radikální resekci primárního novotvaru, u nichž byla provedena R0 resekce jater a zaveden portkatétr pro HAIC. K adjuvantní chemoterapii byl podáván 5-fluorouracil (1200 mg/m2) v kombinaci s oxaliplatinou a leukovorinem. Celková dávka byla podána cestou jaterní tepny. Vzorky tkáně pro následné imunohistochemické a molekulárně biologické analýzy byly odebrány z metastáz i ze zdravé jaterní tkáně.

Výsledky:
Rekurenci onemocnění jsme pozorovali u 2 z 10 zařazených (20 %). U žádného z 10 nemocných jsme nezaznamenali ani úmrtí ani vážnou komplikaci v časném pooperačním období. V obou případech rekurence byla pozorována nízká exprese TS a v jednom případě velmi vysoká exprese DPD.

Diskuse:
Vysoká exprese DPD by u nemocného s rekurencí nádorového onemocnění mohla vysvětlovat nižší účinnost adjuvantní léčby. Nízké exprese TS odpovídají literární zkušenosti, že přínos z pooperační léčby má pouze podskupina pacientů, jejichž nádory obsahují vysoké množství TS.

Závěr:
Exprese DPD a TS byly v souladu s předpokladem o účinnosti adjuvantní chemoterapie. Vzhledem k aktuální velikosti souboru není možné dosažené výsledky statisticky hodnotit.

Klíčová slova:
kolorektální karcinom – jaterní metastázy – lokoregionální chemoterapie – predikce léčebné odpovědi


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#