#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příprava k operaci s perorálním příjmem v den plánované operace


: M. Kaška 1;  T. Grosmanová 2;  E. Havel 1;  R. Hyšpler 3
: Katedra chirurgie, LF v Hradci Králové, UK Praha, vedoucí: prof. MUDr. Z. Vobořil, DrSc. 1;  IPCHO, FN Olomouc, primářka doc. MUDr. T. Grosmanová, CSc. 2;  Klinika metabolická a gerontologická, FN Hradec Králové, přednosta: prof. MUDr. L. Sobotka, CSc. 3
: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 11, s. 554-559.
: Monothematic special - Original

Úvod.
Klinická studie vychází z předpokladu, že mnohahodinové lačnění nemocného před operací zasahuje nepříznivě do poměrů vnitřního prostředí s dopadem na psychosomatický stav operanta, fyziologii metabolických procesů a funkce vitálně významných orgánů a jejich soustav. Tento předpoklad byl již vysloven lékaři intenzivisty v jiných evropských zemích a v rámci metodiky ERAS (enhancement recovery after surgery) nebo fast track je již tento problém řešen nejen na úrovni klinických studií ale i klinické praxe.

Metodika a soubor nemocných.
Soubor nemocných chirurgicky léčených pro onemocnění tračníku benigního i maligního typu je rozdělen na tři skupiny: A – standardně lačnící od 0 hod. operačního dne, B – nemocní zajištěni večer před operací a v den operace parenterálním přívodem 10% glukózy a minerálů a C – nemocní pijící speciální nápoj na bázi cukrů (především maltodextrinu) ve směsi s minerály večer před operací a v den operace. Nemocní musí splňovat kritéria pro zařazení do studie: komorbidita při ASA 1–2, hmotnost 60–90 kg, věk 35–75 let, operační výkon na tračníku s trváním 120 ± 30 min. a bez komplikací (mj. nesmí být podána transfuze krevního derivátu) peroperačně a pooperačně v době hospitalizace etc. U všech zařazených nemocných byly v kolemoperačním období vyšetřovány vybrané biochemické ukazatele, měřena svalová síla, vyšetřovány některé srdeční funkce echograficky a speciálními dotazníky zjišťovány vybrané subjektivní pocity. Hodnocení průběžných výsledků bylo zatím provedeno základními statistickými metodami.

Výsledky.
Sledované parametry vnitřního prostředí vykazují kolemoperačně v oblasti základních minerálů zhruba stejnou dynamiku. Stejná situace je u sérových koncentrací glukózy, CRP, albuminu. Ve skupině pijících nemocných jsou pooperačně relativně sníženy sérové koncentrace inzulinu, (což jistě souvisí s nižší inzulinovou rezistencí), sérové koncentrace myoglobinu a kreatininkinázy. V žaludku operantů jsou při úvodu do anestezie nejnižší objemy reziduální tekutiny a nejnižší hodnoty pH ve skupině pacientů pijících v den operace. Výsledky měření svalové síly a echokardiografie zatím nejsou podrobněji zpracovány. Nelibé pocity nemocných v den operace (žízeň, hlad, nervozita, strach atd.) jsou předběžně nejvíce redukovány také ve skupině pijících operantů.

Závěr.
Dosavadní nálezy dokumentované sledovanými ukazateli dávají naději, že zavedení p.o. příjmu v den operace bude dalším příspěvkem ke zkvalitnění péče o chirurgicky léčené nemocné včetně stoupající úspěšnosti provedených operací.

Klíčová slova:
předoperační péče – příprava k operaci s pitím – fast track


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#