#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozdní hematogenní infekce kloubních náhrad a její prevence v chirurgických oborech


Authors: D. Jahoda 1;  J. Šimša 2;  O. Nyč 3;  D. Pokorný 1;  I. Landor 1;  N. Tawa 1;  A. Sosna 1
Authors‘ workplace: I. ortopedická klinika l. LF UK a FN Motol, Praha, přednosta: prof. MUDr. A. Sosna, DrSc. 1;  I. chirurgická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha, přednosta: prof. MUDr. J. Hoch, CSc. 2;  Ústav lékařské mikrobiologie 2. LF UK a FN Motol, Praha, přednosta: MUDr. O. Nyč 3
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 11, s. 581-585.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Pozdní hematogenní infekce kloubní náhrady je závažnou komplikací. Cílem práce je zhodnocení souboru nemocných s pozdní hematogenní infekcí aloplastiky a návrh preventivních opatření.

Metody:
V rámci retrospektivní studie byli analyzováni nemocní léčení na I. ortopedické klinice 1. LF UK a FN Motol v letech 1991–2004 pro infekční komplikaci kloubní náhrady. Do studie bylo zahrnuto celkem 229 nemocných. Jednalo se o 149 žen a 80 mužů. U 123 osob byla léčena infekce náhrady kyčelního kloubu, u 102 pacientů endoprotéza kolenního kloubu, ve dvou případech se jednalo o infekci náhrady ramenního kloubu a u posledních dvou nemocných šlo o infekt aloplastiky lokte.

Výsledky:
Uroinfekce nebo jiný výkon na urogenitálním traktu byl zaznamenán u 37 nemocných (16,2 %). Zánět horních cest dýchacích předcházející hluboké infekci kloubní náhrady byl zaznamenán u 30 nemocných (13,1 %). Stomatologický výkon nebo onemocnění v dutině ústní bylo prokázáno u 11 osob (4,8 %). Chirurgický výkon s pravděpodobnou bakteriemií byl dokumentován v anamnéze u 6 osob (2,6 %).

Závěr:
Pozdní hematogenní infekce kloubní náhrady je závažnou komplikací s bezprostředními dopady medicínskými i ekonomickými. Příčinou infekce může být celá řada onemocnění i lékařských výkonů spojených s výskytem bakteriemie. Je-li u nemocného riziko vzniku infekce kloubní náhrady vysoké (stavy imunosuprese, „čerstvá“ implantace endoprotézy v posledních dvou letech), má být za všech situací s rizikem vzniku bakteriemie podávána antibiotická profylaxe.

Klíčová slova:
náhrada kyčelního kloubu – náhrada kolenního kloubu – komplikace – hematogenní infekce – antibiotika – profylaxe


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#