#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Manuální a robotická laparoskopická resekce jater. Dvě kazuistiky


Authors: M. Ryska;  J. Froněk;  J. Rudiš;  B. Jurenka *;  D. Langer;  J. Pudil
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Praha, přednosta: prof. MUDr. M. Ryska, CSc. ;  Oddělení anesteziologie a resuscitace ÚVN Praha, primář: MUDr. B. Jurenka, CSc. *
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 511-516.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Laparoskopická resekce jater, ve srovnání s ostatními laparoskopickými výkony v břišní dutině, se dostává do klinické praxe až teprve v průběhu posledních let. O roboticky provedené resekci jater dostupné literární sdělení není k dispozici.

Metoda:
Autoři provedli 2 laparoskopické resekce jater. V prvním případě u 61letého muže z indikace ložiska velikosti 6 cm v průměru nízce diferencovaného hepatocelulárního karcinomu v segmentech SII a SIII v terénu cirhotické přestavby jater (Child A). Provedli manuální laparoskopickou levostrannou lobektomii s pomocí RFA vytvořené resekční linie a s HandPortem. Histologický nález potvrdil diagnózu a R0 resekci. U druhé 29leté pacientky provedli robotickou laparoskopickou resekci ložiska fokální nodulární hyperplazie (FNH) vyrůstajícího ze segmentů SII a SIII velikosti 7×7×5 cm.

Výsledky a závěr:
Oba nemocní se zhojili bez komplikací, délka hospitalizace byla 8, resp. 7 dní. Manuální laparoskopické resekce levého jaterního laloku s pomocí HandPortu se autorům jeví jako metoda bezpečná a může být pro pacienta z hlediska menšího přístupu do dutiny břišní ve srovnání s otevřeným výkonem přínosná. Podmínkou, v souladu s literárními údaji, je zkušenost v jaterní a laparoskopické chirurgii. Hodnotit přínos robotické laparoskopické resekce jater vyžaduje provedení pilotní studie.

Klíčová slova:
jaterní chirurgie – manuální laparoskopická resekce jater – robotická laparoskopická resekce jater – robotický systém da Vinci


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#