#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sběr dat a Úrazový registr České republiky


Authors: P. Gál 1;  L. Plánka 1;  D. Starý 1;  J. Trlica 2;  T. Dědek 2
Authors‘ workplace: Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno 1;  Chirurgická klinika FN Hradec Králové 2
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 10, s. 504-507.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
Registrace úrazů je nedílnou součástí každé propracované koncepce traumatologické péče. Základním úkolem takového sběru dat je podat ucelenou informaci o okolnostech, léčbě, výsledcích a nákladech na léčbu úrazu ve vztahu k regionu nebo k jiné registrované oblasti, většinou státního celku.

Materiál, metodiky:
Registrace jednotlivých charakteristik úrazu na celém území státu umožňuje sestavit data set, ze kterého lze vytvořit validní závěry vhodné pro všechny oblasti lidských činností. Výstupy z úrazového registru jsou důležité pro dopravní instituce, policii, obchodní inspekce, komerční i zdravotní pojišťovny, nemocnice atd. V souvislosti s dopravní problematikou má registr úrazů velký význam v určování nejrizikovějších míst v regionu, dále pak typu dopravy nebo používání ochranných pomůcek, a naprosto přesně umožňuje zacílit realizaci nápravných a preventivních opatření.

Současný stav:
V současné době není platnou legislativou nařízeno zadávání údajů do úrazové databáze, insuficientní data dodává jen ÚZIS. Naše Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie proto iniciovala vznik modelové verze Úrazového registru České republiky. Veškerá naše činnost v tomto směru probíhala se souhlasem a s podporou Společnosti pro úrazovou chirurgii. Je jen otázkou času, kdy bude vyvinut dostatečný tlak a provoz Úrazového registru ČR se stane nedílnou součástí traumatologické péče v ČR.

Klíčová slova:
úraz – traumaregistr


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#