#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopická kolorektální chirurgie pro karcinom – zhodnocení vlastního souboru


Authors: J. Dostalík;  L. Martínek;  P. Vávra;  P. Anděl;  P. Guňková;  I. Guňka
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ostrava, přednosta doc. MUDr. J. Dostalík, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 1, s. 35-40.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Cíl práce:
Cílem práce bylo zhodnotit krátkodobé a dlouhodobé výsledky miniinvazivní chirurgie pro kolorektální karcinom.

Metody:
Formou prospektivní studie byli sledováni pacienti indikovaní v letech 1993–2004 k laparoskopické operaci pro karcinom tlustého střeva nebo konečníku. Sledovány byly zejména peroperační komplikace, pooperační průběh a dlouhodobé výsledky. Analýza dlouhodobého přežívání byla provedena podle Kaplana-Meiera.

Výsledky:
Celkem bylo v průběhu 11 let laparoskopicky operováno pro karcinom kolorekta 399 pacientů (236 mužů, 163 žen). U 284 pacientů byl tumor lokalizován v oblasti kolon a u 115 pacientů v oblasti rekta. Převažovaly tumory stadia B a C podle Dukese, středně a dobře diferencované. Nejčastějšími výkony byla resekce sigmoidea, pravostranná hemikolektomie, přední nízká resekce rekta a amputace rekta. 311 výkonů (78 %) bylo kurativních, 88 bylo paliativních (22 %). Peroperační komplikace se vyskytly u 16 pacientů (4 %), reoperace byla nezbytná u 34 pacientů (8,5 %). Peristaltika se obnovovala v průměru 2. pooperační den, zátěž stravou pacienti tolerovali v průměru od 3. pooperačního dne, první stolici měli v průměru 4. pooperační den. Časná mortalita byla 6,5 %. Průměrná doba pooperační hospitalizace byla 12 dnů. Pětileté přežití bez recidivy v našem souboru činilo 80 % u pacientů s karcinomem kolon a 68 % u pacientů operovaných pro karcinom rekta.

Závěr:
Laparoskopická chirurgie kolorekta je bezpečnou metodou přinášející řadu výhod pro pacienta i chirurga při srovnatelné onkologické radikalitě s metodou otevřenou.

Klíčová slova:
laparoskopie – kolorektální chirurgie – laparoskopická chirurgie


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#