#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intraperitoneální aplikace kompozitního implantátu – polyesterové síťky potažené polyuretanem v experimentu


Authors: M. Chobola 1;  Z. Vobořil 1;  D. Hadži Nikolov 2
Authors‘ workplace: Chirurgická klinika FN a LF UK, Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. Z. Vobořil, DrSc. 1;  Fingerlandův patologicko-anatomický ústav FN a LF UK, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. I. Šteiner, CSc. 2
Published in: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 3, s. 128-133.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Úvod:
V chirurgii kýl břišní stěny jsou nejčastěji používány polyesterové a polypropylenové síťky. Jejich intraperitoneální implantace může vést k tvorbě adhezí s břišními útrobami s následnou poruchou pasáže nebo vznikem střevní píštěle. Některé kompozitní implantáty mohou snížit riziko tvorby adhezí. Cílem studie bylo posouzení vlastností a vhodnosti intraperitoneální implantace nového typu kompozitního materiálu, polyesterové síťky potažené tenkou vrstvou polyuretanu, v experimentu na laboratorním potkanu.

Materiál a metoda:
Experiment byl proveden na 21 laboratorních potkanech. Laboratorní zvířata byla rozdělena do 3 skupin po 7 jedincích. U první skupiny byla provedena kontrolní laparotomie 7. den, u druhé skupiny 14. den a u třetí skupiny 28. den po intraperitoneální implantaci kompozitní síťky. Byla posouzena tvorba adhezí s břišními útrobami a histologicky byly vyšetřeny vzorky tkání s implantovanou síťkou.

Výsledky:
Makroporózní polyesterová vrstva síťky podporovala časnou a mohutnou vazivovou proliferaci s dobrou adhezivitou k břišní stěně. Na druhé straně mikroporózní polyuretanová vrstva vedla k vytvoření vazivové kapsy. Při kontrolní laparotomii byly u většiny laboratorních potkanů ve všech skupinách nalezeny rozsáhlejší adheze omenta k vazivové vrstvě pokrývající polyuretanovou stranu implantované síťky.

Závěr:
Lze předpokládat, že ochranná polyuretanová vrstva nevylučuje riziko tvorby adhezí u laboratorního potkana.

Klíčová slova:
kýla – polyester – polyuretan – kompozitní materiál – intraperitoneální implantace – adheze


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#