#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ischemie střeva při střevní malrotaci (kazuistika)


Authors: J. Šváb;  I. Rathous;  J. Klofanda;  J. Výborný;  Kotrlíková E.+;  Vítková I.++;  Povýšil C.++
Authors‘ workplace: +III. interní klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze, přednosta prof. MUDr. Š. Svačina, DrSc. ;  ++Patologicko-anatomický ústav 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze přednosta prof. MUDr. C. Povýšil, DrSc. ;  I. chirurgická klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze, přednosta doc. MUDr. J. Šváb, CSc.
Published in: Rozhl. Chir., 2005, roč. 84, č. 12, s. 626-630.
Category: Monothematic special - Original

Overview

Pod označením ischemie střeva se skrývají tři klinické soubory. Embolie a trombóza a. mesenteria superior n. uzávěr a. mesenteria inferior, trombóza mezenterických žil a neokluzivní mezenterická ischemie. V klinice je jejich diagnostika stále problémem a úmrtnost se trvale drží nad 60 % přes veškeré pokroky v poznání patofyziologie, se zavedením nových laboratorních a paraklinických vyšetřovacích metod. Pro úspěch léčby je stále v popředí požadavek včasné, rychlé diagnostiky. V klinickém projevu je v popředí buď zcela necharakteristický obraz nebo diskrepance mezi bouřlivou klinickou symptomatologií a chudým objektivním nálezem na břiše. Mezenterická arteriografie má stále nezastupitelné místo v diagnostice, v terapii chirurgické a invazivní angiografické výkony. Jen výjimečně u mezenteriální ischemie léčba medikamentózní. V chirurgii může ischemie střeva provázet strangulační uskřinutí střeva. Buď části nebo větší části střeva, jde-li o strangulaci vysokou. V roce 1999 jsme v RvCh referovali o ischemii téměř celého tenkého střeva způsobené tlakem kličkami naplněného vaku Waldayerovy kýly na kořen mezenteria tenkého střeva. Předmětem sdělení je popis klinického průběhu, popis léčebného postupu a biopticky zachycených změn ve stěně střeva v čase od uskřinutí odstupu kořene mezenteria při malrotaci (Obr. 5–9).

Klíčová slova:
intestinální ischemie – mezenteriální ischemie – neokluzivní ischemie – strangulace střeva – malrotace, antimikrobiální peptidy – diagnostika a léčba


Labels
Surgery Orthopaedics Trauma surgery
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#