#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atcherson S. R., Stoody T. M.: Auditory Electrophysiology a Clinical Guide


Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 61, 2012, No. 4, pp. 254.
Category: Review of Book

Verlag Thieme, 2012, 328 stran.

Tato kniha, kterou zaštiťují dvě významná jména v oblasti audiologie a elektrofyziologie sluchu, je ojedinělou učebnicí elektrofyziologie sluchu a objektivní audiometrie.

První kapitoly jsou věnovány základním principům vyvolaných potenciálů ve sluchové dráze. Jsou velmi podrobně probrány podmínky pro správné vyšetřování vyvolaných potenciálů, kalibrace a především techniky získávání kvalitních dat pro analýzu. Zvláštní kapitola je věnována principům vyvolaných odpovědí a jejich analýze, včetně klinické interpretace.

Obrovským kladem knihy je aktualizovaná elektrofyziologie sluchové dráhy, kde jsou akceptovány všechny moderní poznatky, které byly ověřeny a lze je považovat za podložené důkazy. Vedle elektrokochleografie, ABR a FFR nacházíme i rozbor ASSR, MLR, ale také BERA vyšetření a jejich klinické interpretace. Zvláštní kapitolou jsou vestibulárně podmíněné myogenní potenciály. Jednou z kapitol je také „automatizované“ vyšetření sluchu u novorozenců, včetně detailních protokolů. Tyto protokoly jsou velmi zajímavé z hlediska možného využití v tzv. screeningu dětí s postiženým sluchem.

Kniha je zakončena i kapitolou o vedení dokumentace a návrhu uspořádání protokolů a automatizovaného zpracování dat.


Jedná se o ucelenou učebnici s mnoha příklady a klinickou aplikací popsaných metod. Kniha shrnuje nezbytné teoretické základy, praktické rady pro vyšetřování vyvolaných potenciálů v kvalitě umožňující interpretaci dat pro klinickou praxi. Měla by se stát součástí knihovny pracovišť a lékařů, kteří se zabývají problematikou sluchu a objektivními metodami jeho vyšetřování.

Prof. MUDr. Jaromír Astl, CSc.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#