#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biopsie sentinelových uzlin u nádorů hlavy a krku


Authors: I. Stárek 1;  P. Koranda 2;  L. Mrzena 3;  J. Betka 3;  L. Kučerová 4
Authors‘ workplace: Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku LF UP a FN, Olomouc ;  přednosta prof. MUDr. I. Stárek, CSc. Klinika nukleární medicíny LF UP a FN, Olomouc 1;  přednosta doc. MUDr. M. Mysliveček, CSc. Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol, Praha 2;  přednosta prof. MUDr. J. Betka, DrSc. Ústav patologické anatomie, FN, Olomouc 3;  přednosta doc. MUDr. M. Tichý, CSc. 4
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 55, 2006, No. 3, pp. 150-160.
Category: Original Article

Overview

Cíle:
Zhodnotit možnosti a spolehlivost radionavigované biopsie sentinelových uzlin u ORL nádorů.

Metody:
U N0 nemocných s tumory cest dýchacích a polykacích (32x) a gl. parotis (8x) byla nejdříve provedena lymfoscintigrafie 99mTc koloidním albuminem. Následovala exstirpace primárního tumoru a elektivní bloková disekce s identifikací aktivních uzlin. Histopatologický stav sentinelových i nesentinelových uzlin byl hodnocen vyšetřením H. E. a imunohistochemicky.

Výsledky:
Lymfoscintigraficky jsme identifikovali sentinelovou uzlinu u 38/40 pacientů, gama sondou u 37/38 pacientů. Celkem bylo odstraněno 580 nesentinelových a 114 sentinelových uzlin. U 8 nemocných byla sentinelová uzlina pozitivní, z toho u 5 jsme nalezli metastázu i v ostatních uzlinách. Ze 29 případů s negativní sentinelovou uzlinou byl histopatologický nález v blokové disekci 27x negativní a 2x pozitivní. Dosáhli jsme 71,4% senzitivity, 90% specificity, 93,1% negativní a 62,5% pozitivní prediktivity.

Závěry:
Metoda je vhodná k identifikaci okultních metastáz v oblasti hlavy a krku u tumorů, dostupných přímé aplikaci radiofarmaka.

Klíčová slova:
elektivní krční disekce, peroperační gamasonda, karcinom hlavy a krku, peroperační mapování lymfatického systému, lymfoscintigrafie, sentinelová uzlina.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#