#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úloha monitorace spánku v diagnostice obstrukčního syndromu spánkové apnoe


Authors: J. Plzák 1,2,3;  J. Klozar 1;  M. Zábrodský 1;  J. Betka 1
Authors‘ workplace: Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol, Praha Katedra otorinolaryngologie IPVZ, Praha ;  přednosta prof. MUDr. J. Betka, DrSc. Anatomický ústav 1. LF UK, Praha 1;  přednosta prof. MUDr. M. Grim, DrSc. Centrum buněčné terapie a tkáňových náhrad 2. LF UK, Praha 2;  vedoucí prof. MUDr. E. Syková, DrSc. 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 54, 2005, No. 4, pp. 187-192.
Category: Original Article

Overview

Souhrn:
Obstrukční spánkový apnoický syndrom (OSAS) je charakterizován opakovanými epizodami obstrukce horních dýchacích cest během spánku, které jsou obvykle doprovázeny poklesem saturace kyslíku v krvi. Pacienti jsou vystaveni zvýšené morbiditě a mortalitě vzhledem k riziku hypertenze, srdeční arytmie, ICHS a ischemické CMP.

Cílem práce bylo zhodnotit možnosti predikce OSAS/primární ronchopatie pouze na základě anamnézy a klinického vyšetření ve srovnání s výsledky noční monitorace spánku.

Za období únor 2004 – leden 2005 bylo na zdejší klinice provedeno 123 monitorací spánku v rámci diagnostiky OSAS a kontroly účinnosti chirurgické léčby, z nichž bylo možno zhodnotit 114 validních záznamů. Statistickými metodami byly ověřeny korelace anamnestických údajů a objektivního nálezu s diagnózou dle monitorace spánku. OSAS byl diagnostikován u 51 % validních monitorací spánku.

U 32 % pacientů, kteří si stěžovali pouze na chrápání, nikoli na zvýšenou denní spavost, byla stanovena diagnóza OSAS. Z anamnestických údajů nejlépe s nálezem OSAS koreloval údaj o přítomnosti apnoických pauz během spánku a nadměrná denní spavost podle Epworthské škály spavosti. Z objektivního nálezu na OSAS poukazovala vyšší hodnota modifikované Mallampatiho klasifikace hltanové úžiny , dále vyšší věk a vyšší BMI.

Noční monitorace spánku je jedinou diagnostickou metodou, která dokáže potvrdit a zejména vyvrátit OSAS. I mezi pacienty, kteří si stěžují pouze na chrápání, byla odhalena ve studovaném souboru téměř třetina s prokázaným OSAS. Jestliže by tato podskupina pacientů nebyla řádně vyšetřena, mohla by být následnou léčbou, zaměřenou pouze na ovlivnění chrápání, poškozena vznikem tzv. syndromu „tichého“ apnoika, který je i nadále vystaven závažným zdravotním rizikům souvisejícím s dechovou poruchou během spánku. Chirurgický výkon na měkkém patře může též zhoršit vyhlídky efektivního využití CPAP (continuous positive airway pressure) tam, kde je indikováno.

Klíčová slova:
monitorace spánku, dechové poruchy, statistické metody.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#