#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam mitoticko-apoptotického indexu a DNA flow-cytometrie v prognóze karcinomů hlavy a krku


Authors: P. Smilek 1;  L. Dušek 2;  K. Veselý 3;  R. Kostřica 1;  J. Rottenberg 1
Authors‘ workplace: Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku LF MU a FN U sv. Anny, Brno ;  přednosta prof. MUDr. R. Kostřica, CSc. Centrum biostatistiky a analýz, Lékařská a Přírodovědecká fakulta MU, Brno 1;  přednosta doc. RNDr. L. Dušek, Ph. D. 1. patologicko-anatomický ústav FN u sv. Anny, Brno 2;  přednosta prof. MUDr. A. Rejthar, CSc. 3
Published in: Otorinolaryngol Foniatr, 54, 2005, No. 4, pp. 199-205.
Category: Original Article

Overview

Souhrn:
Cílem studie byla analýza prognostického významu p53, Ki-67, mitotického a apoptotického indexu a flow cytometrické analýzy karcinomů hlavy a krku.

Materiál a metody:
Hodnocen soubor 77 nemocných s karcinomem hlavy a krku léčených na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v Brně v letech 2003–2005. Vedle obvyklých vyšetření byla provedena flow cytometrická analýza DNA a imunohistochemicky stanoven marker Ki-67 a p53.

Výsledky:
Se III. a IV. klinickým stadiem TNM klasifikace bylo léčeno 83,1 % nemocných. Histopatologický grading 1–2 mělo 77,9 % nemocných. Medián doby celkového přežití byl 39,7 měsíců. Vývoj rizika onemocnění během prvních 6 měsíců byl nezávislý na stagingu a lokalizaci. Málo pokročilé nádory (T1–2) a méně diferencované nádory (G3–4) měly lepší prognózu (p=0,034).

Závěr:
Hodnocení kinetických parametrů buněčného cyklu odhalilo významně nižší podíl buněk v S fázi u nádorů se špatnou prognózou. Nádory s přímou progresí ihned po léčbě dále vykazují statisticky vyšší podíl buněk v G2/M fázi.

Klíčová slova:
rakovina hlavy a krku, prognóza, proliferačně-apoptotický index, DNA flow cytometrie.


Labels
Audiology Paediatric ENT ENT (Otorhinolaryngology)
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#