#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primární prevence kardiovaskulárních onemocnění u zaměstnanců velké nemocnice


: E. Sovová 1;  M. Nakládalová 2;  M. Kaletová 1;  J. Lukl 1;  I. Benušová 1;  P. Doupalová 1
: Oddělení preventivní kardiologie I. interní kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 1;  Klinika pracovního lékařství Fakultní nemocnice Olomouc a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci 2
: Pracov. Lék., 58, 2006, No. 4, s. 144-147.
: Original Papers

Cílem práce bylo zjistit výskyt rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění u zaměstnanců velké nemocnice. V letech 2002–2005 vyšetřili autoři v rámci pracovnělékařských preventivních prohlídek 3124 zaměstnanců velké nemocnice. Jejich průměrný věk byl 36,2 let a jednalo se o 2562 žen a 562 mužů. Zaměstnanci vyplnili dotazník na základní rizikové faktory a dále byl při vyšetření zjištěn BMI, hodnota krevního tlaku a základní hodnoty lipidového spektra.

Výskyt kouření u mužů přesáhl 29 %, u žen 27 %. Porucha lipidového metabolismu se vyskytla u 39 % mužů a 41 % žen. Nadváha byla zjištěna u 41,6 % vyšetřených mužů a u 20,6 % žen. Přiměřenou pohybovou aktivitu uvedlo 65,9 % mužů a 58, 2 % žen. Výskyt hypertenze u mužů dosáhl 34 %, u žen 17,9 %.

Výskyt rizikových faktorů v našem soboru je vysoký, v diskusi je srovnáván s výskytem v běžné populaci i s výskytem zjišťovaným v jiných studiích u zdravotníků v ČR i v zahraničí. Autoři doporučují, aby se primární prevence kardiovaskulárních onemocnění stala součástí pracovnělékařských preventivních prohlídek.

Klíčová slova:
zdravotníci, kardiovaskulární onemocnění, rizikové faktory


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#