#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv důlního prostředí na výskyt alergických onemocnění dýchacích cest a atopie


Authors: Z. Hajduková 1;  V. Straková 1;  M. Menzlová 2;  V. Klosek 3
Authors‘ workplace: Klinika chorob z povolání, Fakultní nemocnice s poliklinikou Ostrava, přednostka MUDr. Zdeňka Hajduková, Ph. D. 1;  Zdravotně sociální fakulta Ostravské univerzity, Katedra hygieny a epidemiologie, vedoucí MUDr. Milena Menzlová, CSc. 2;  Oddělení zdravotnických informací a analýz, Fakultní nemocnice Ostrava-Poruba, vedoucí ing. Alois Pinďák 3
Published in: Pracov. Lék., 58, 2006, No. 3, s. 97-103.
Category: Original Papers

Overview

Úvod:
Problémy se zařazováním rostoucího počtu alergiků do pracovního procesu nás inspirovaly ke studii, která měla zjistit, zda důlní prostředí zapříčiňuje rozvoj a vznik alergických onemocnění dýchacích cest a atopie u horníků (v Moravskoslezském kraji je v současnosti zaměstnáno 10 800 horníků v podzemí). Atopie (genetická predispozice ke zvýšené tvorbě specifických IgE protilátek proti běžným alergenům životního prostředí) je důležitý rizikový faktor pro astma a další alergická onemocnění.

Cíl práce:
Zjistit příčinu a rozvoj alergických onemocnění dýchacích cest (dále DC) u horníků OKD, a. s.

Metoda:
V průřezové studii (2004/2005) jsme sledovali výskyt onemocnění dýchacích cest (DC) včetně známek bronchiální hyperreaktivity (BHR) a chronické bronchitidy (podle definice WHO, spirometrie, bronchoprovokační testy pokud byly indikovány), alergických onemocnění v osobní anamnéze (slizniční, kožní) a atopie (specifické IgE protilátky v krvi proti běžným alergenům v životním prostředí – Phadiatop) u horníků Ostravsko-karvinských dolů (n = 702, průměrný věk 49 let, SD 16) a kontrolní skupiny (n = 360, průměrný věk 37 let, SD 12), která byla sestavena z mužů, kteří nikdy nebyli exponováni v pracovním prostředí prachu a potenciálním pracovním alergenům. Dalšími sledovanými znaky u horníků byly délka expozice důlnímu prachu a kouření. Všichni respondenti (n = 1062) byli vyšetřeni lékařem na klinice.

Výsledky:
Významně vyšší výskyt atopie (34%) byl zaznamenán u mladších horníků (19–30 let) než u starších (48–60 let), kde byl 12% (p = 0,0025). V žádné věkové skupině jsme nezjistili statisticky významně vyšší prevalenci atopie a alergie u horníků ve srovnání s kontrolní skupinou.

Závěr:
Výsledky nasvědčují, že důlní prostředí OKD, a. s., nezpůsobuje vyšší výskyt atopie a alergických onemocnění DC, a tudíž nezvyšuje alergenní riziko horníka.

Klíčová slova:
důlní prostředí, alergická onemocnění, atopie


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#