#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problematika posuzování dynamiky vývoje pneumokonióz


Authors: R. Gromnica 1;  E. Hrnčíř 2;  I. Landecká 3;  J. Slepička 4
Authors‘ workplace: Oddělení nemocí z povolání, Hornická poliklinika, s. r. o., Ostrava, primář MUDr. Rostislav Gromnica, Ph. D. 1;  Klinika pracovního a cestovního lékařství Univerzity Karlovy v Praze, 3. lékařské fakulty, a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, přednosta doc. MUDr. Evžen Hrnčíř, CSc. 2;  Oddělení nemocí z povolání, Karvinská hornická nemocnice, a. s., primářka MUDr. Irena Landecká 3;  Klinika chorob z povolání, Fakultní nemocnice s poliklinikou, Ostrava-Poruba, přednostka MUDr. Zdeňka Hajduková, Ph. D. 4
Published in: Pracov. Lék., 58, 2006, No. 2, s. 81-84.
Category: Discussion

Overview

Autoři mají dlouholeté zkušenosti z praxe i z výuky s posuzováním uhlokopských pneumokonióz a silikóz. Ve sdělení poukazují na některé nedostatky v platné legislativě, které při posuzování počínajících prašných nálezů přinášejí lékařům-klinikům problémy. Kritizováno je zejména metodické opatření MZ ČR č. 8/2003 – Posuzování dynamiky vývoje pneumokonióz a definice dynamiky vývoje pneumokonióz. Při jeho přijetí nebyly akceptovány připomínky lékařů, které jsou v tomto článku blíže specifikovány.

V závěru práce autoři navrhují na základě rozboru nedostatků dvě možné varianty vyřešení problému s hlášením uhlokopských pneumokonióz (silikóz) s přihlédnutím k dynamice vývoje a doporučují zrušení, respektive novelizaci metodického opatření MZ č. 8/2003.

Klíčová slova:
uhlokopská pneumokonióza, silikóza, dynamika vývoje, ohrožení nemocí z povolání, nemoc z povolání


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#