#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nazální provokační test v pracovním lékařství: doporučený postup – metodika


Authors: K. Boušová 1;  I. Krčmová 2
Authors‘ workplace: Klinika nemocí z povolání, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Karlovy Hradec Králové, zastupující přednostka MUDr. Eva Korolová, Ph. D. 1;  Ústav klinické imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice a Lékařská fakulta Univerzity Karlovy Hradec Králové, přednosta MUDr. Otakar Kopecký, CSc. 2
Published in: Pracov. Lék., 58, 2006, No. 2, s. 78-80.
Category: References for Practice

Overview

Nazální provokační test se používá k průkazu odpovědi nosní sliznice na provokaci specifickým nebo nespecifickým nosním podnětem. Při posuzování profesionální etiologie alergické rýmy je tento test jednou z indikací.

Podle doporučení Evropské komise pro standardizaci v rinomanometrii se k provádění nazálního provokačního testu užívá metoda aktivní přední rinomanometrie. Měří se inspirační nosní průtok a nosní odpor v každém nosním průduchu. Cílem vyšetření je určení stupně nosní obstrukce a hodnoty nosních odporů a vyhodnocení nosního symptomového skóre. V doporučeném postupu je kromě podmínek a způsobu provedení vlastního testu uveden výčet kontraindikací, upozornění na možná rizika testu a popsán způsob hodnocení získaných výsledků.

Klíčová slova:
nazální provokační test, aktivní přední rinomanometrie, profesionální alergická rýma


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#