#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Respirační alergická onemocnění u pracovníků v zemědělství


: K. Boušová
: Klinika nemocí z povolání, Fakultní nemocnice Hradec Králové, zastupující přednostka MUDr. Eva Korolová, PhD.
: Pracov. Lék., 57, 2005, No. 2, s. 78-86.
: Original Papers

Zemědělství patří mezi odvětví s častým výskytem nemocí z povolání včetně profesionálních respiračních alergických onemocnění, a to především bronchiálního astmatu a alergické rinitidy, vzácněji exogenní alergické alveolitidy.

Alergogenně působí škodliviny živočišného i rostlinného původu. Z živočišných alergenů jde především o kravské epitelie, které jsou po moučném prachu celkově druhou nejčastější příčinou profesionálního astmatu v České republice i v řadě dalších evropských zemí. Z rostlinných alergenů jsou důležité zejména seno, sláma a tzv. prach ze stodol.

Autorka podává informace o souboru 40 zemědělských pracovníků s profesionálním astmatem a/nebo alergickou rinitidou, ohlášeném Klinikou nemocí z povolání Fakultní nemocnice v Hradci Králové v desetiletém období 1994–2003.

Převažující profesí je chovatel hospodářských zvířat-ošetřovatel(ka) skotu, dále ošetřovatelé drůbeže. U většiny nemocných byla zjištěna přecitlivělost na několik zemědělských alergenů současně. Průměrná délka latentního období od začátku expozice do ohlášení nemoci z povolání činila 16,5 roku. Jako velmi rizikové bylo shledáno pracovní prostředí drůbežáren, kde i doba latence byla výrazně kratší. Autorka připojuje kazuistiky alergických onemocnění zemědělců z vlastní klinické praxe.

Úskalí diagnostiky spočívá v komplexním působení alergenů všeho druhu a v přítomnosti směsných alergenů, které bývají příčinou problémů s identifikací jednotlivých nox. V diagnostice vlastního onemocnění astmatem je vždy nutné zvažovat chronickou bronchitidu nebo současný výskyt astmatu i bronchitidy, který se týká asi 10 % nemocných s astmatem. Práce doplňuje přehled vzácnějších respiračních onemocnění, na které je třeba v diferenciálnědiagnostické rozvaze rovněž pomýšlet (toxický syndrom z organického prachu, hypersenzitivní pneumonie, onemocnění plničů sila, asthma like syndrom aj.)

Klíčová slova:
nemoci z povolání u zemědělců, profesionální bronchiální astma, zemědělské alergeny, plicní syndromy u pracovníků

v zemědělství


Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#