#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Profesionální dermatózy v Českérepublice.


Authors: P. Brhel;  E. Dastychová
Authors‘ workplace: Klinika pracovního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity, Brno, přednosta doc. MUDr. Petr Brhel, CSc. I. dermatovenerologická klinika FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity, Brno, přednosta doc. MUDr. Věra Semrádová, CSc.
Published in: Pracov. Lék., , 2001, No. 4, s. 185-188.
Category:

Overview

Profesionální dermatózy ohlášené podle kapitoly IV Seznamu nemocí z povolání tvoří v posledních letech 19 % všech nemocíz povolání. Věk postižených se pohybuje od 15 do 69 let, průměr 38,3 roku. Ženy onemocní častěji než muži. Mezi kožníminemocemi z povolání dominuje alergická kontaktní dermatitida (79,6 %) před kontaktní dermatitidou z podráždění (18,8 %). Jakoetiologické škodliviny se nejčastěji uplatňují plasty, pryž a gumárenské chemikálie a také ropné výrobky. Méně často ostatníorganické chemikálie, čistící a dezinfekční prostředky a chrom. Dle odvětvové klasifikace ekonomických činností převažují profesionální kožní nemoci u zdravotníků, ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, v zemědělství a lesním hospodářství a vevýrobě strojů a zařízení. Dlouhodobý trend profesionálních dermatóz je sestupný.Mezi přenosnými kožními nemocemi dominuje svrab, kdy v posledních letech pozorujeme vzestupný trend. Mezi zoonózamipřevažují trichofycie, erysipeloid a infekční hrboly dojičů. Dlouhodobý trend všech zoonóz je sestupný.

Klíčová slova:
nemoci z povolání, kožní nemoci z povolání, alergická kontaktní dermatitida, kontaktní dermatitida z podráždění,svrab, zoonózy

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#