#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zdravotní rizika kardiovaskulárních onemocnění učitelů


Authors: J. Hlávková;  V. Blažková
Authors‘ workplace: Státní zdravotní ústav, ředitel doc. MUDr. Jaroslav KřížCentrum hygieny práce a nemocí z povolání, vedoucí prof. MUDr. Miroslav Cikrt, DrSc.
Published in: Pracov. Lék., , 1999, No. 1, s. 0.
Category:

Overview

Projekt byl zaměřen na vyhledávání osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění: tj. na osoby se zvýšenoureaktivitou kardiovaskulárního systému, s arteriální hypertenzí, osoby hůře snášející psychickou pracovní zátěž a na osoby s další-mi rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění mezi učiteli pražských základních škol. Pro vytypované osoby byla připrave-na cílená intervence se snahou snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Zároveň byly sledovány vztahy mezi jednotlivýmirizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění a vztahy rizikových faktorů a kardiovaskulární reaktivity k celé řadě aspektůjako je typ chování, osobnostní charakteristiky, životní postoje, vlivy profesní i mimoprofesní apod.Výsledky vyšetření prokázaly vysokou přítomnost rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění u vyšetřeného souboru,zejména arteriální hypertenze (31,6 %), nadváhy (43 %), hypercholesterolemie (35,3 %), kouření (43 %) a velmi nízké pohybovéaktivity. Zároveň se potvrdila vysoká neuropsychická pracovní zátěž učitelů. Bylo zjištěno vysoké procento osob s rizikovými typychování a postojů (32,5 %) a vysoká celková i pracovní frustrace (40 %). Z výsledků vyšetření vyplynulo, že hůře vnímají a reagujína psychickou pracovní zátěž osoby mladšího věku, u nichž je i emocionální ladění a prožívání posunuto více k pesimisticko-depre-sivnímu. Vyhodnocení vztahů a závislostí vybraných ukazatelů tlaku krevního a srdeční frekvence k vytypovaným rizikovým fakto-rům potvrdilo zvýšenou reaktivitu kardiovaskulárního systému (zejména diastolického tlaku a srdeční frekvence) u rizikových osob.

Klíčová slova:
kardiovaskulární reaktivita, učitelé, intervence, dlouhodobá psychická pracovní zátěž, rizikové faktory, rizikové typychování

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Hyperbaric medicine Occupational medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#