#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lympho 2021, Mariánské Lázně


Published in: NuklMed 2022;11:20
Category:

Ve dnech 21. – 23. 10. 2021 proběhl kongres České lymfologické společnosti ČLS JEP „Lympho 2021“ v krásném prostředí Mariánských Lázní. Již několik let máme jako nukleární medicína svoji sekci – tentokrát s názvem „Vyšetřovací metody v lymfologii“ – za nukleární medicínu zde byla 3 sdělení (dvě z nich byla přednesena lékaři nukleární medicíny).

V úvodu musím zmínit vzpomínku na prof. MUDr. Oldřicha Elišku, DrSc., které se ujal doc. MUDr. Martin Wald, Ph.D., předseda České lymfologické společnosti ČLS JEP.

Jako každý rok byl kongres plný zajímavostí napříč obory, kterých se lymfologická problematika dotýká. Hlavní témata byla: anatomie a fyziologie lymfatického systému; lymfoscintigrafifie; primární lymfedém a angiodysplázie; sekundární lymfedém a jeho nejčastější příčiny a projevy; flflebolymfedém, lipolymfedém, lipedém; komplexní dekongestivní terapie; chirurgická léčba lymfedému; péče o kůži u pacientů s lymfedémem; farmakoterapie lymfatické insufificience a lymfedému; imunologie v lymfologii; chronické rány a význam lymfatického systému při jejich hojení.

Lymfologové uznávají lymfoscintigrafifii jako „zlatý standard“ ve vyšetření lymfatického systému. Já osobně dodávám, že „zatím“. Nicméně je to velmi potěšující a zároveň zavazující skutečnost, které si musíme vážit. Česká lymfologická společnost ČLS JEP je nám dosti nakloněná a musím říci, že kongresy jsou ve velmi přátelském duchu.


Proto využívám této příležitosti, abych oznámila, že letošní kongres by se měl konat v Praze – bývá obvykle v druhé polovině října. Stačí sledovat stránky České lymfologické společnosti ČLS JEP (https://www.lympho.cz).

Text a foto MUDr. Valerie Knotková


Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#